Activiștii iranieni aflați în exil un semnal de alarmă și expică faptul că luând în considerare execuțiile secrete, numărul real este semnificativ mai mare.
Unele dintre femei au fost condamnate pentru că și-au ucis soții după ce au suferit abuzuri domestice sau au fost forțate să se căsătorească în copilărie.
„Execuția femeilor nu numai că dezvăluie natura brutală și inumană a pedepsei cu moartea, dar expune și discriminarea și inegalitatea de gen adânc înrădăcinate în cadrul sistemului judiciar”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, director al Iran Human Rights.
Un raport al organizației a declarat că cel puțin 241 de femei au fost executate între 2010 și 2024, jumătate dintre acestea fiind identificate doar prin inițialele lor sau rămânând complet anonime.
Directorul organizației a mai a precizat că 114 femei au fost executate pentru crimă, iar 107 pentru acuzații legate de droguri. Nouă dintre femeile executate începând din 2008 erau mirese minore, dintre care trei erau și infractoare minore, ceea ce înseamnă că aveau sub 18 ani la momentul presupusei lor crime.
„Un număr necunoscut de femei rămân condamnate la moarte, viețile lor sunt în pericol, printre acestea numărându-se activistele kurde Varisheh Moradi și Pakhshan Azizi”, a mai arătat raportul.
„Din 1979, Republica Islamică a folosit execuțiile ca instrument de opresiune politică pentru a insufla teamă și a-și menține puterea, mii de femei și bărbați fiind executați în urma unor procese fictive”, mai arată autorii raportului.
Cele 31 de femei s-au numărat printre cei 901 prizonieri spânzurați de-a lungul anului 2024. Acesta a reprezentat cel mai mare număr din 2015, când au fost executate 972 de persoane.