CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 70 de milioane de euro

CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 70 de milioane de eu
📅 2025-01-08

În caz contrar, va trebui să plătească despăgubiri de aproape 70 de milioane de euro. Majoritatea banilor ar fi pentru păduri din Maramureș revendicate încă din anii 2000 de Composesoratul de la Borșa. Statul român poate contesta decizia la Marea Cameră.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România să restituie 17.000 de hectare de pădure Composesoratului de la Borșa. O treime din suprafața a fost atribuită la un moment dat multimiliardarului Frank Timiș, însă instanțele de judecată au hotărât definitiv să revină urmașilor foștilor proprietari. peste 20.000 la număr.

Matei Mihali, președintele Composesoratului de la Borșa: „Noi ducem această luptă de peste 24 de ani cu statul român, care nu respectă hotărârile definitive și irevocabile. Noi în România am câștigat la toate instanțele, trebuia să intrăm în posesie din 2005. Suntem în 2025, dați-vă seama câtă hărțuială, câtă umilință, câtă bătaie de joc”.

Romsilva are la dispoziție 12 luni să restituie aceste păduri pe care proprietarii vor să le administreze strict și să interzică tăierile abuzive. Altfel, statul trebuie să le plătească reclamanților compensații de 61 de milioane și jumătate de euro.

Matei Mihali, președintele Composesoratului de la Borșa: „Noi nu vrem milioanele de euro ale românilor, pentru că nu le plătesc acești guvernanți și acești oameni care ocupă funcțiile astea în statul român. Le plătește tot poporul român. Ori nouă ne trebuie cu orice preț, proprietatea moșilor și strămoșilor noștri. Nu-i după ei. Proprietatea e a noastră. Proprietatea este identificată în natură. Am făcut conform Curții Europene acele expertize de identificare a celor 17.000 de hectare. O parte sunt pe vechiul amplasament, o parte s-au înstrăinat și am făcut alt amplasament care conform hotărârii CEDO vom merge și ni le vom lua și vom fi puși în posesie”.

Potrivit unor surse apropiate de Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, statul încă încearcă să obțină revizuirea deciziilor definitive.

Restituirea miilor de hectare de pădure din Maramureș, de la Borșa, către urmașii foștilor proprietari, nu este însă singura obligație impusă de judecătorii Curții de la Strasbourg. În alte 20 de cazuri, statul trebuie să restituie în natură terenuri, pășuni, dar și case - toate naționalizate.

În caz contrar, Ministerul Finanțelor va trebui să scoată de la bugetul de stat sume impresionante de bani. Doar după această ultimă decizie dată de CEDO, nivelul acestor compensații atinge aproape 70 de milioane de euro.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Surse: Când am putea scăpa de vizele pentru SUA. Procedurile ar putea dura până în decembrie

America fără vize pentru români este tot mai aproape. Secretarul american pentru securitate internă se va întâlni cu ambasadorul nostru la Washington pentru a pune la punct ultimele detalii.

Țara care a executat un număr record de femei în 2024. Semalul de alarmă tras de organizațiile pentru drepturile omului

Iranul și-a bătut propriul record pentru executarea celor mai multe femei într-un an, potrivit unor noi date. Conform ONU, 31 de femei au fost spânzurate în închisori în 2024 - cel mai mare număr anual de când au au început statisticile

CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 70 de milioane de euro

România a primit un ultimatum din partea Curții Europene a Drepturilor Omului să restituie zeci de mii de hectare de păduri, pășuni, dar și case naționalizate, pentru care există hotărâri definitive.

România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep

O parte din gazele extrase din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, vor fi exportate. Un acord încheiat între OMV și o companie din Germania marchează primul contract de export pentru gazele care vor fi scoase din adâncurile mării începând cu 2027.

Românii cărora le-a crescut impozitul cu peste 70%. Taxele locale au fost majorate în 2025

De pe 8 ianuarie, cei care au vrut să scape de grija datoriilor către stat și să beneficieze de reducere pot să-și plătească impozitele, care, în 2025, s-au mărit cu cel puțin 10% față de anul anterior, în raport cu rata inflației.

Oficial: Românii își votează viitorul președinte în mai. Coaliția a stabilit datele în care vor avea loc ambele scrutinuri

În ședința din această seară ar fi decis liderii ca primul tur să aibă loc în mai, împreună cu alegeri parțiale (primari 13 comune, Zalau si Bușteni; Președinte Consiliul Județean Bihor).

Polițiștii amenință cu alte forme de protest, dacă nu primesc înapoi sporurile. Veniturile vor fi mai mici cu 1.000 de lei

Mii de polițiști au protestat, miercuri, în toată țara nemulțumiți că de la 1 ianuarie au pierdut, în medie, și 1.500 de lei. Este vorba despre suma pe care o primeau, până acum, pentru orele lucrate de sărbători sau în zilele libere.

Cum s-au sinucis cei doi adolescenți din Tulcea. Drumul lor spre moarte a fost reconstituit de acnhetatori

Un caz tulburător a avut loc în Tulcea. Acolo, doi adolescenți de 15 ani - o fată și un băiat - au fost găsiți morți într-o zonă puțin circulată de la marginea orașului.

Turistul care a murit într-un accident cu snowmobilul pe Valea Prahovei era profesor de matematică. Ce spune un martor

Un turist de 28 de ani, din Israel, a murit după ce s-a răsturnat cu snowmobilul în pârâul Azuga, de pe Valea Prahovei. Bărbatul a fost găsit în viață de salvamontiștii care i-au acordat primul ajutor.

Surse: Alegerile prezidențiale vor avea loc în mai. Coaliția a stabilit calendarul

Liderii coaliției de guvernare au discutat miercuri, la Palatul Victoria, în prima ședință din acest an, bugetul pe 2025, calendarul alegerilor prezidențiale și candidatul comun al alianței.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.