Vineri vom afla așadar data de la care vom putea călători în Statele Unite fără vizele de intrare pentru care stăteam până acum la cozi la ambasadă unde eram intervievați și verificați.
Potrivit unor surse neoficiale, cel mai devreme am putea scăpa de vize în martie-aprilie, cel mai târziu, undeva spre sfârșitul anului, noiembrie-decembrie. Totul depinde de cum vor decurge procedurile interne din instituțiile americane.
Alejandro Mayorkas, secretarul SUA pentru securitate internă, și Andrei Muraru, ambasadorul nostru la Washington, se vor întâlni vineri pentru a consemna oficial aderarea României la programul american Visa Waiver de scutire de vize și atunci vom afla și data exactă. Țara noastră devine astfel al 43-lea stat din lume inclus în acest program.
Pentru a fi admisă, România a trebuit, în primul rând, să reducă rata de refuz a vizelor sub 3% și a reușit asta în anul fiscal precedent, anunțul fiind făcut la final de noiembrie. Însă am avut de îndeplinit și alte criterii esențiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informații, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale.
Odată intrați în programul Visa Waiver, în locul vizei, românii trebuie să obțină totuși o autorizație electronică de călătorie în SUA, la fel ca celelalte națiuni participante, fie că vorbim de francezi, nemți sau britanici.
Este un formular care trebuie completat online. Va trebui să vă creați un cont și să completați aplicația pentru autorizația de călătorie cu informații personale, date despre pașaport, detalii despre călătorie și întrebări de securitate.
Răspunsul îl veți primi tot electronic, de regulă în câteva minute de la completare, dar aprobarea ar putea dura și până la 72 de ore. Atenție, fără această aprobare electronică nu veți putea călători în SUA.
Taxa va fi de 21 de dolari iar aprobarea e valabilă 2 ani pentru multiple călătorii de maximum 90 de zile fiecare.
Cei care au vize valabile de călătorie, vor putea merge ca și până acum în SUA fără să ceară autorizația electronică ESTA și, tot ca până acum, vor putea sta până la 6 luni pe teritoriul Statelor Unite.