România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep

România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep
📅 2025-01-08

Exporturile se vor face din surplus, spune ministrul Energiei.

Odată exploatate aceste gaze, producția națională va fi dublă față de cea de acum.

Potrivit jurnaliștilor agenției Reuters, un acord încheiat pe cinci ani între compania austriacă OMV și germanii de la Uniper prevede că nemții vor primi 1,4 miliarde de metri cubi din gazele care urmează să fie extrase din adâncurile Mării Negre.

Este primul contract anunțat pentru exportul gazelor din perimetrul Neptun Deep, unde s-ar afla rezerve de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Gazele exportate către Germania înseamnă mai puțin de 1% din producția totală estimată a zăcământului, spun oficialii Ministerului Energiei. Primele cantități vor fi extrase în 2027, acum încă se fac pregătiri.

O uriașă platformă de foraj, mai mare decât un teren de fotbal, va fi instalată anul acesta la 160 km de țărmul nostru în dreptul localității Tuzla.

Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, este împărțit în mod egal între două companii - Romgaz, controlată de statul român, și OMV Petrom, la care austriecii de la OMV au 51% dintre acțiuni, iar statul român are aproape 21%.

Potrivit OMV Petrom, având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Dacă în prezent avem o producție de 8-10 miliarde de metri cubi, pe an și un consum similar, adică ne acoperim consumul din ceea ce producem, din 2027, cu acest proiect ne vom dubla producția, asta înseamnă că vom avea gaz pentru consum propriu, în gospodării, în industrie, dar mai mult ca sigur vor fi și alte cantități disponibile pentru export.”

Potrivit legislației noastre, statul român are întâietate la achiziția gazelor. Însă oficialii spun că statul va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii doar dacă securitatea energetică ar impune-o.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Dreptul de preempțiune înseamnă că, în anumite situații în care Ministerul Energiei ar evalua împreună cu guvernul că gazele nu ajung pentru consumul intern, ar putea activa aceasta clauză și statul român să cumpere acele cantități pentru consumul intern.”

Statul român estimează că va încasa două miliarde de euro anual de pe urma acestor gaze.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Surse: Când am putea scăpa de vizele pentru SUA. Procedurile ar putea dura până în decembrie

America fără vize pentru români este tot mai aproape. Secretarul american pentru securitate internă se va întâlni cu ambasadorul nostru la Washington pentru a pune la punct ultimele detalii.

Țara care a executat un număr record de femei în 2024. Semalul de alarmă tras de organizațiile pentru drepturile omului

Iranul și-a bătut propriul record pentru executarea celor mai multe femei într-un an, potrivit unor noi date. Conform ONU, 31 de femei au fost spânzurate în închisori în 2024 - cel mai mare număr anual de când au au început statisticile

CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 70 de milioane de euro

România a primit un ultimatum din partea Curții Europene a Drepturilor Omului să restituie zeci de mii de hectare de păduri, pășuni, dar și case naționalizate, pentru care există hotărâri definitive.

România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep

O parte din gazele extrase din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, vor fi exportate. Un acord încheiat între OMV și o companie din Germania marchează primul contract de export pentru gazele care vor fi scoase din adâncurile mării începând cu 2027.

Românii cărora le-a crescut impozitul cu peste 70%. Taxele locale au fost majorate în 2025

De pe 8 ianuarie, cei care au vrut să scape de grija datoriilor către stat și să beneficieze de reducere pot să-și plătească impozitele, care, în 2025, s-au mărit cu cel puțin 10% față de anul anterior, în raport cu rata inflației.

Oficial: Românii își votează viitorul președinte în mai. Coaliția a stabilit datele în care vor avea loc ambele scrutinuri

În ședința din această seară ar fi decis liderii ca primul tur să aibă loc în mai, împreună cu alegeri parțiale (primari 13 comune, Zalau si Bușteni; Președinte Consiliul Județean Bihor).

Polițiștii amenință cu alte forme de protest, dacă nu primesc înapoi sporurile. Veniturile vor fi mai mici cu 1.000 de lei

Mii de polițiști au protestat, miercuri, în toată țara nemulțumiți că de la 1 ianuarie au pierdut, în medie, și 1.500 de lei. Este vorba despre suma pe care o primeau, până acum, pentru orele lucrate de sărbători sau în zilele libere.

Cum s-au sinucis cei doi adolescenți din Tulcea. Drumul lor spre moarte a fost reconstituit de acnhetatori

Un caz tulburător a avut loc în Tulcea. Acolo, doi adolescenți de 15 ani - o fată și un băiat - au fost găsiți morți într-o zonă puțin circulată de la marginea orașului.

Turistul care a murit într-un accident cu snowmobilul pe Valea Prahovei era profesor de matematică. Ce spune un martor

Un turist de 28 de ani, din Israel, a murit după ce s-a răsturnat cu snowmobilul în pârâul Azuga, de pe Valea Prahovei. Bărbatul a fost găsit în viață de salvamontiștii care i-au acordat primul ajutor.

Surse: Alegerile prezidențiale vor avea loc în mai. Coaliția a stabilit calendarul

Liderii coaliției de guvernare au discutat miercuri, la Palatul Victoria, în prima ședință din acest an, bugetul pe 2025, calendarul alegerilor prezidențiale și candidatul comun al alianței.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.