Exporturile se vor face din surplus, spune ministrul Energiei.
Odată exploatate aceste gaze, producția națională va fi dublă față de cea de acum.
Potrivit jurnaliștilor agenției Reuters, un acord încheiat pe cinci ani între compania austriacă OMV și germanii de la Uniper prevede că nemții vor primi 1,4 miliarde de metri cubi din gazele care urmează să fie extrase din adâncurile Mării Negre.
Este primul contract anunțat pentru exportul gazelor din perimetrul Neptun Deep, unde s-ar afla rezerve de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Gazele exportate către Germania înseamnă mai puțin de 1% din producția totală estimată a zăcământului, spun oficialii Ministerului Energiei. Primele cantități vor fi extrase în 2027, acum încă se fac pregătiri.
O uriașă platformă de foraj, mai mare decât un teren de fotbal, va fi instalată anul acesta la 160 km de țărmul nostru în dreptul localității Tuzla.
Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, este împărțit în mod egal între două companii - Romgaz, controlată de statul român, și OMV Petrom, la care austriecii de la OMV au 51% dintre acțiuni, iar statul român are aproape 21%.
Potrivit OMV Petrom, având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Dacă în prezent avem o producție de 8-10 miliarde de metri cubi, pe an și un consum similar, adică ne acoperim consumul din ceea ce producem, din 2027, cu acest proiect ne vom dubla producția, asta înseamnă că vom avea gaz pentru consum propriu, în gospodării, în industrie, dar mai mult ca sigur vor fi și alte cantități disponibile pentru export.”
Potrivit legislației noastre, statul român are întâietate la achiziția gazelor. Însă oficialii spun că statul va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii doar dacă securitatea energetică ar impune-o.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Dreptul de preempțiune înseamnă că, în anumite situații în care Ministerul Energiei ar evalua împreună cu guvernul că gazele nu ajung pentru consumul intern, ar putea activa aceasta clauză și statul român să cumpere acele cantități pentru consumul intern.”
Statul român estimează că va încasa două miliarde de euro anual de pe urma acestor gaze.