Declarațiile palestinienilor vin după propunerea în acest sens a preşedintelui american Donald Trump pentru a „face curăţenie” în teritoriu, unde un armistiţiu fragil a intrat în a doua săptămână, notează AFP, conform Agerpres.
Liderul Autorităţii Palestiniene „ia legătura de urgenţă cu liderii ţărilor arabe şi europene şi cu Statele Unite”, a indicat preşedinţia într-un comunicat, în care subliniază că 'poporul palestinian nu îşi va abandona niciodată pământul şi locurile sfinte'.
Trump a comparat sâmbătă Fâşia Gaza devastat cu un „şantier de demolare” şi a spus că a discutat despre situaţie cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, urmând să facă acelaşi lucru duminică cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi.
„Vorbim despre 1,5 milioane de oameni şi doar vom face curăţenie acolo. Ştiţi, de-a lungul secolelor, acest loc a trecut prin multe conflicte. Şi, nu ştiu, trebuie să se întâmple ceva”, le-a declarat Donald Trump reporterilor la bordul avionului prezidenţial Air Force One.
„Aş prefera să mă implic cu anumite state arabe şi să construim locuinţe într-un alt loc unde ei ar putea poate să trăiască în pace în sfârşit”, a adăugat preşedintele american, sugerând o mutare 'temporară sau pe termen lung'.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a reacţionat, însă ministrul de extremă dreapta Bezalel Smotrich a calificat propunerea lui Donald Trump drept o „idee excelentă”, spunând că palestinienii ar putea „să îşi facă o viaţă nouă şi frumoasă în altă parte”.
Palestinienii 'vor face să eşueze' propunerea lui Trump 'la fel cum au făcut să eşueze toate proiectele de mutare (...) timp de decenii', a reacţionat duminică Bassem Naim, membru al biroului politic al Hamas.
Jihadul islamic, o altă mişcare palestiniană înarmată, a afirmat că aceste propuneri încurajează 'crime de război şi crime împotriva umanităţii' în Gaza.
La rândul său, Iordania a reafirmat duminică 'respingerea' oricărei 'deplasări forţate' a palestinienilor.
Duminică, Hamas şi Israel s-au acuzat reciproc de încălcarea termenilor armistiţiului, la o zi după schimbul între patru femei din armata israeliană, luate ostatice în Gaza, şi circa 200 de deţinuţi palestinieni din închisori israeliene.
În acest timp, potrivit Apărării civile din Gaza, 'zeci de mii' de persoane strămutate au fost împiedicate de Israel să revină în nordul enclavei prin trecerea de la Netzarim, care împarte teritoriul în două.