Același principiu îl aplicăm și la fructe. Cumpărăm mai puțini struguri, pere, mere, dar mâncăm mai multe banane, care sunt mai sățioase și au, de obicei, un preț mai bun.
Mulți dintre clienții care ajung în piețe sunt foarte atenți la ce și, mai ales, la cât cumpără. În piața Obor, deși tarabele sunt pline de fructe și legume, oamenii sunt mai cumpătați.
Cumpărător: „Câte două, trei bucăți pe săptămână sau patru. Mai puțin, sigur. E o problemă cu prețurile”.
Puși în fața acestei realități, mulți români au alte liste de cumpărături. De la un an la altul, mâncăm tot mai puține legume. Cantitatea medie de legume pe care o mănâncă un român într-o lună este de 2,5 kilograme de roșii, jumătate de kilogram de castraveți, 4 de varză, 1 kilogram de rădăcinoase. Bineînțeles, vorbim despre cele mai consumate tipuri.
Roșiile au scăzut cel mai mult în preferințe. Într-un singur an am renunțat să mai cumpărăm 4,5 kilograme - adică echivalentul a două luni, dacă ne raportăm la cantitatea de aici. Mâncăm și cu 3 kilograme de ardei, morcovi și păstârnac mai puțin. Compensăm, însă, cu cele 8,5 kilograme de cartofi consumate lunar.
La care adăugăm și carne. Într-un singur an, un român a mâncat, în medie, cu 5 kilograme de cartofi și 2 kilograme de carne mai mult. Și nu e de mirare dacă ne uităm la prețuri.
Începând cu 2022, prețul pentru legume a început să urce serios, peste media europeană. Iar în unele luni din an, un kilogram de piept de pui, de pildă, costă mai puțin decât unul de roșii.
Dr. Mihaela Bilic: „Când ai puțini bani și viața-i grea, cheltuiești pe ce ține mai bine de foame. Nu ne simțim sătui după o salată. Carnea este alimentul care ține cel mai bine de foame. Eu aș considera cartoful la fel de hrănitor ca pâinea, dar nu are gluten, deci este mai ușor de asimilat de organism”.
Cantitățile de legume consumate scad și mai mult dacă analizăm datele întinse pe doi ani. Un român a mâncat mai puțin, în medie, cu 14 kilograme de roșii, 4 de castraveți, 3,5 kilograme de ardei și 1,5 de ceapă.
În același timp, a scăzut și consumul de fructe autohtone, pe care le înlocuim cu banane și citrice, adesea mai ieftine decât merele sau strugurii și mai sățioase.