Mulți pacienți care înving boala își plătesc singuri tratamentele pentru recuperare și analizele foarte scumpe. 100.000 de români află în fiecare an că suferă de cancer.
România are o lege pentru combaterea cancerului, dar mai mult pe hârtie. Nu există programe coerente de prevenție, pacienții așteaptă uneori săptămâni întregi pentru a beneficia de analize gratuite ori nu au acces la tratament.
Cezar Irimia, președinte FAB: „S-au făcut foarte puțini pași, nevoile sunt mari și stringente”.
În România cancerul reprezintă 19% din totalul deceselor, cu 3 procente mai mult decât media europeană. Statisticile arată că până în 2050 cancerul va reduce speranța de viață a românilor cu 1,7 ani.
Programele de prevenție pot contribui la scăderea numărului de bolnavi și implicit la scăderea deceselor. Însă ultimul raport Eurostat arată că România este penultimul stat din Uniune când vine vorba de asistența medicală preventivă - cu doar 24 de euro pe cap de locuitor.
Simina a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer de sân. A făcut toate tratamentele necesare, iar în final a fost încadrată în gradul mediu de handicap și primește 80 de lei pe lună. Statul i-a decontat doar 10 ședințe de masaj limfatic și tot atâtea de psihoterapie.
Simina, pacientă: „A trebuit să-mi fac un eco doppler pe vene, pe care a trebuit să-l plătesc - 350 de lei. Trebuie să mă operez la ochi, trebuie să-mi plătesc cristalinul. Din punctul meu de vedere, al pacientului, statul român nu face mare lucru pentru mine”.
Anul acesta bugetul Ministerului Sănătăţii va fi de 27,5 miliarde de lei, cu 33,5% mai mult faţă de anul trecut. Chiar și așa, banii nu vor ajunge pentru nevoilor pacienților din România.
Valeria Herdea, președinte CNAS: „Suma pe care o avem alocată pe partea de medicamente nu va acoperi ultimele 2 luni..vom avea nevoie de suplimentare..crește numărul de depistări, crește numărul de pacienți”.
În România, aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer.