Acesta a fost pus de jurnaliști să comenteze declarațiile unor politicieni români care îndemnau la boicotarea marilor lanțuri de magazine, după modelul Croației.
„Sigur, noi trebuie să promovăm produsele românești, astfel încât românii să cumpere aceste produse, să aibă acces la aceste produse. Noi și la Ministerul Agriculturii avem în fiecare lună târg cu produse agroalimentare românești, unde invităm toți bucureștenii să vină să cumpere aceste produse de calitate. Dar cred că acesta este mai mult un subiect politic, pentru că în magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești. Sunt realizate de către procesatori români. Știți ce ar însemna ca o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vândă produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde - că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier - să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Comercianţii din Croaţia înregistrau vineri o cifră de afaceri mai mică cu 42% faţă de o zi normală, o consecinţă a unui larg apel la boicotarea magazinelor lansat de Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor pentru a denunţa umflarea preţurilor.
Potrivit Asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor, în ultimii trei ani preţurile alimentelor au crescut cu peste 30%, cu o creştere de 58% la ouă şi de 44% la pâine.
Economiştii dau mai degrabă vina pe deceniile de diminuare a producţiei agricole, pe creşterea masivă a importurilor, pe dependenţa puternică de turism a economiei croate şi pe creşterea sectorului public, care în 15 ani a urcat de la 400.000 până la 500.000 de angajaţi.
Ca răspuns la boicot, Guvernul croat a impus un preţ maxim la 70 de produse de consum curent iar Konzum, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Croaţia, a anunţat o îngheţare sau reducere a preţurilor la 250 de produse timp de patru luni.