Datele apar într-un barometru realizat de o companie de consultanță la începutul anului.
Pentru a compensa tăierile salariale, alte firme propun un program mai flexibil sau programe de dezvoltare personală.
Taxați de la începutul anului la fel ca toți angajații, cei care lucrează în construcții, agricultură și IT nu vor beneficia de creșteri salariale prea curând. Pentru moment, cei mai mulți angajatori nu au în plan să compenseze tăierile aplicate prin eliminarea facilităților fiscale.
Potrivit unui barometru derulat în peste 130 de companii, aproape jumătate au menționat că nu vor crește salariile, 30% dintre antreprenori nu s-au hotărât până acum, 18% nu au angajați afectați și doar 9% dintre firme au în plan o majorare a lefurilor.
Rămâne de văzut dacă respectivele creșteri vor acoperi pierderile pe care angajații le resimt odată cu eliminarea scutirii de impozit pe venit și reintroducerea contribuției obligatorii la Pilonul 2.
De exemplu, în sectorul IT, în funcție de opțiunile angajaților - scăderile sunt între 650 de lei și 1.100 de lei pentru cei cu salarii brute între 10.000 și 20.000 de lei.
În construcții, un muncitor plătit cu salariul minim va trebui să se descurce cu 2.700 de lei, cu 450 de lei mai puțin decât anul trecut.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: „Dacă o să ne uităm la veniturile din anumite sectoare, cum ar fi cele din construcții sau din agricultură - reducerea facilităților fiscale se va reflecta asupra veniturilor salariaților din aceste sectoare, asta înseamnă o cerere de consum mai mică la nivel național. La IT salariile sunt mari, acea scădere nu va influența atât de mult cererea generală, în schimb pentru construcții și agricultură, efectele vor fi masive.”
Pe de altă parte, spun specialiștii, unii angajaţi ar putea fi tentaţi să lucreze la negru ori să schimbe domeniul.
Totuși, două din zece companii vor să compenseze tăierile prin beneficii suplimentare sau programe de formare și dezvoltare personală. Vor exista și creșteri salariale, dar mai timide față de anul trecut.
Gabriela Batîr, senior Manager People&Organisation, PwC România: „În 2025, la nivelul pieței se estimează în continuare o creștere a bugetului salarial de 7,3%, este ușor mai scăzută decât datele pe care le-am colectat la finalul anului trecut în studiu, unde acolo se vedea un procent de peste 10%. Chiar și în sectorul IT și construcţii, respondenţii au estimat o creștere de 6,4% - aceeași creştere de anul trecut și de 8,8% în ușoară creștere.”
În estimările Comisiei de Prognoză, câştigul salarial mediu net lunar va urca în 2025 cu 6,1%, până la 5.355 lei, dar creșterea reală, ajustată de inflație - va fi de sub două procente.