Oficialii din agricultură recunosc problema și spun că vor merge la negocieri cu retailerii.
Multe dintre produsele din carne și lapte sau conservele micilor producători ajung cu greu la clienții din marile orașe. Iar cei care nu locuiesc în preajma marilor bazine legumicole, de exemplu, găsesc mai greu fructe și legume românești în extrasezon.
Reporter: De unde sunteți?
Producător: Recea, județul Argeș.
Reporter: Unde vă vindeți marfa?
Producător: Prin târguri cel mai mult.
Reporter: În magazine?
Producător: Nu reușim! Nu avem cantitățile, nu putem să intrăm.
Dacă nu se asociază, fermierii nu pot furniza cantități mai mari de produse, iar negocierile eșuează. Ministrul Agriculturii spune că se pregătește de noi discuții cu reprezentanții magazinelor.
Florin Bar, ministrul Agriculturii: Am centralizat toate cooperativele și cantitățile necesare de la micii producători. Trebuie să avem cantitățile necesare cu care să mergem la negociere cu retailerii.
Reporter: Și le avem!
Florin Bar: Le avem.
Există, totuși, și producători perseverenți.
Konc Barna, producător de brânzeturi și lactate: Într-un an și jumătate am reușit să ajungem și în magazine. E un drum destul de lung. Concurență cu foarte mulți producători. Și interni, și externi.
Dănuț Bec, producător local: „Este ceva sigur și este de mare folos pentru că munca noastră se încheie în momentul în care vindem produsele. Și atunci contează foarte mult pentru că este o vânzare, prin aceste magazine, care ne ajută pe noi, ca și mic producător, crescând volumul de produse pe care le vindem”.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii spune că a cerut Consiliului Concurenței să analizeze adaosul comercial pentru 12 categorii de alimente produse în România ori importate, să vadă dacă sunt diferențe.