Activistul agresat reclamă că tăierile sunt ilegale și spune că polițiștii ar trebui să aplice noile prevederi ale codului silvic, unde scrie că tăierea arborilor fără aviz este infracțiune.
Martor: „L-au bătut pe Cristi pentru că filma tăierile ilegale de tuia, ilegale, infracţionale, l-au bătut şi ei râd. Râd în acest moment cu poliţia de față. Am înţeles că poliţia a intervenit destul de lent. Nu mai veniți că nu vă dăm bani! Da, ne-au acuzat că vrem să primim șpagă de la ei, cam ăsta e discursul...”
În timp ce bărbatul din salvare a fost dus la spital, presupusul agresor a fost condus la secţie.
Pentru că nu era prima dată când cei doi s-au încăierat, poliţiştii le-au amintit că pot să emită ordine de protecţie provizorii.
Polițist: „Acest ordin de protecţie va fi valabil pe 5 zile, din momentul în care îl vom emite noi. Cum i-am spus şi domnului, asta înseamnă că nici domnul nu va avea voie să se apropie. În condiţiile în care domnul ştie că dl. Sorin Mușat îşi desfăşoară activitatea aici, nu va mai avea voie să se apropie la o distanţă mai mică de 200 de metri.”
Distrugerile din zona retrocedată a parcului IOR au fost documentate, acum 3 ani, când nu era câştigată definitiv în instanţă, şi de jurnaliştii de la Inspectorul PRO. Atunci, persoane neidentificate au găurit trunchiurile copacilor ca să-i usuce. În trecut zona a fost inclusiv incendiată, iar acum a fost defrişata în totalitate.
Locuitor Sector 3: „O frumuseţe de parc pe care am pierdut-o. Cu siguranţă toţi cei care locuim în preajma parcului privim cu tristeţe ce se întâmplă aici. E păcat de tot ce vedeţi. Acestor copaci le-au trebuit mai bine de 50 de ani să crească. Au fost tăiaţi în câteva zile”.
Reporter: Când mai exact? După data de 9?
Locuitor Sector 3: „O parte da. Ce vedeţi spre biserică, în ultimele două săptămâni.”
Pe 9 ianuarie a intrat în vigoare noul cod silvic care, spun cei care au lucrat la el, ar fi trebuit să protejeze arborii.
Mihai Goțiu, activist de mediu: „S-a reintrodus sancționarea cu închisoarea și cu dosar penal pentru tăierile şi distrugerile de copaci din afara fondului forestier, mai exact care se află în parcuri și spații verzi din orașe. În mod expres s-a pornit de la cazul Parcului IOR din Bucureşti.”
Cu toate acestea, poliţiştii îi contrazic pe iniţiatori dar şi pe activiştii de mediu, care i-au chemat în Parcul IOR de mai multe ori anul acesta.
Deşi legea spune că Garda Forestieră şi Poliţia trebuie să aplice legea, iată cum au acţionat când au fost chemaţi de membrii unui ONG. Discuția este între un polițist și o activistă:
-Asta, codul silvic, mi se pare că e doar mediu protejat şi atunci nu intră...
-Nu, e indiferent de regimul juridic.
-Aia e FSN, Fondul Silvic Naţional.
-Si din afara lui, uite-te aici! Următoarele terenuri care nu fac parte.
- Care? Curs construcţii şi teren privat? Nu există aşa ceva! Opriți-le drujba, vă rog frumos! - -Doamnă, aveţi tentative sinucigaşe? Vă întreb doar.
Dan Trifu, președintele Asociaţiei Eco-Civica: „Mafia imobiliară şi chiar autorităţile se folosesc de această noţiune de curs construcţii. Tot oraşul e curs construcţii! E o categorie de folosinţă din punct de vedere cadastral. Parcul Herăstrău, Parcul Cişmigiu, e curs construcţii din punct de vedere al categoriei de folosinţă, dar urbanistic el figurează ca zona verde. Fie că eşti persoană particulară sau publică, nu ai voie să-şi schimbi destinaţia”
Potrivit Primăriei Capitalei, proprietara terenului, o pensionară de peste 80 de ani ar fi fost amendată de mai multe ori pentru tăierea copacilor şi distrugere. Suma a ajuns la câteva zeci de milioane de euro. Avocaţii au mers în instanțe, însă toate procesele s-au blocat, deoarece femeia a murit în octombrie anul trecut.