UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
📅 2024-11-14

Companiile trebuie să demonstreze originea materiilor prime, precum lemnul sau cauciucul, prin documente și geolocație. Surprinzător, România figurează ca „țară fără risc”, adică defrișările nu reprezintă un pericol major.

Într-un haos generalizat provocat de defecțiunea sistemului de vot, Parlamentul European a decis, joi, la limită, regulamentul privind defrișările.

Uniunea Europeană impune companiilor care produc, vând sau distribuie, importă sau exportă produse precum mobilierul, cacao, soia, ulei de palmier sau cauciuc să demonstreze că acestea nu provin din terenuri defrișate sau că nu au contribuit la degradarea pădurilor. În cazul Europei, spre exemplu, este vorba de lemn sau carne de vită care poate proveni de la cirezi crescute pe terenuri obținute din defrișări.

Mai exact, să presupunem că un scaun pe care l-am cumpărat din magazin a fost făcut din lemn dintr-o oarecare pădure. Mai departe, tot lanțul implicat în fabricarea lui, de la producătorul de mobilă la micii sau marii comercianți, trebuie să dovedească proveniența lemnului. Trebuie să arate inclusiv că materialul folosit a fost luat, de exemplu, din această parcelă.

În ciuda problemelor, multe de natură penală, pe care România le are în legătură cu defrișările necontrolate, țara noastră, asemeni Chinei, a intrat în categoria „fără risc”.

Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European: „Nu este o țară fără risc, dimpotrivă, este o țară cu risc. La noi se fură foarte mult din păduri și cred că știe oricine. Cu ochiul liber se vede chestia asta. Ce au schimbat oamenii din zona asta de dreapta, au schimbat anumite prevederi, așa încât controalele care se fac asupra lemnului tăiat sunt mult, mult mai puține dacă vii dintr-o țară fără risc, în ghilimele”.

Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România: „Situația, în anul 2018, spunea că jumătate din lemnul tăiat în România este tăiat ilegal, de fapt. Din ce putem să observăm în teren, lucrurile nu s-au schimbat într-un mod considerabil. Vedem cum, în continuare, chiar și Inspectorul Pădurii, acel SUMAL care este folosit cu rea credință pentru generarea unor avize fictive”.

Companiile mari trebuie să se adapteze cerințelor până pe 30 decembrie 2025, iar cele mici și mijlocii până pe 30 iunie 2026. Amenzile sunt proporționale cu daunele aduse mediului și valoarea produselor implicate și pot ajunge până la 4% din cifra de afaceri anuală a companiei.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

O țară NATO a fost invitat să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

Bâlea Lac - cum ajungi la lacul Bâlea și ce poți vedea în împrejurimi

Stațiunea Bâlea Lac este una dintre cele mai populare și vizitate din România.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Scrisoare de amenințare primită la guvernul italian. „Mişcarea globală împotriva statului terorist nazist-sionist Israel”

O scrisoare de amenințare au primit ministrul de externe şi vicepremierul italian Antonio Tajani la birourile lor din Palatul Chigi, sediul guvernului. Autorii scrisorii acuză oficilii italieni că țin partea statului terorist nazist-sionist Israel.

Tot mai mulți copii ajung victime ale abuzurilor sexuale. Care sunt hibele pe care le are sistemul

Violența asupra copiilor ia amploare, la fel și actele de violență sexuală. Potrivit datelor oficiale, din cele 14.000 de cazuri de abuz înregistrate anul trecut, peste o mie, vizează fapte de agresiune.  

Angajaţii Fabricii de Arme din Cugir, scoși în stradă de lipsa comenzilor: Războiul e la ușă și nu avem o armă în depozite

Sute de angajați ai fabricii de arme din Cugir au ieșit din halele de producție în stradă, nemulțumiți de salariile mici și de condițiile de muncă. În lipsa contractelor, spun angajatii, armele pe care le produc rămân pe stoc.

Soarele, principala sursă de energie a României în primele 9 luni din 2024. Creștere spectaculoasă a numărului de prosumatori

Panourile fotovoltaice au salvat producția de energie electrică a țării anul acesta. Creșterea a fost de aproape 60% în primele nouă luni. Este adevărat că a crescut și numărul prosumatorilor susținuți de programele finanțate de stat.

TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

Un Lamborghini s-a stricat și a blocat traficul în București. Problema de care s-a lovit apoi

Proprietarul unui bolid de sute de mii de euro a blocat circulația tramvaielor pe o stradă din Sectorul 1 mai bine de două ore.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.