Prețurile, însă, nu sunt modice. Pachetul de Crăciun, pentru o persoană, costă în jur de 3.000 de lei, iar cel de Revelion este dublu. Pare scump, dar clienții sunt pretențioși, iar cheltuiala mare este pentru a fi răsfățați, insistă hotelierii.
Patru zile și patru nopți de distracție promit hotelurile de la munte. Nu este vorba doar despre cazare și masă; gazdele au scris un program complet, care să-i țină ocupați și veseli pe oaspeți, pe toată durata sejurului.
În pachetele turistice sunt incluse cine festive, petreceri, momente artistice, focuri de artificii, răsfăț la SPA, activități în aer liber și divertisment pentru copii.
Administratorul unui hotel a încercat să justifice de ce un sejur la munte este atât de costisitor. Susține că pentru mâncarea și băutura a o sută de clienți, restaurantul achită cam 200 de mii de lei.
Gabriel Roșca, managerul unui hotel: „Avem nevoie de un necesar de un kilogram de caviar. Caviarul este 6.000 de lei și atunci mă veți întreba: cum, cu banii de pe o persoană cumpărați doar caviar? Da!”.
Preparatele vedetă din noaptea de Revelion cer ingrediente premium.
Laura Mihalache, bucătar-șef: „O să facem o terină de foie gras, unde folosim ca și ingredient escalope-ul de foie gras care se ridică undeva la 300-350 de lei pe kilogram”.
În fiecare seară, cei mai cunoscuți artiști ai României vor alerga de la un hotel la altul, ca să susțină concerte. Recitalurile durează de regulă 50 de minute.
Bianca Socol, reprezentantul unui hotel: „Flavius Teodosiu, Alin Pascal, Lupii lui Calancea. Fiecare vor avea show-uri pe mai multe reprize”.
Cornel Posea, reprezentantul unui hotel: „Noaptea de Revelion te poate duce undeva la 30.000-40.000 de lei pe artiști. Iar noi raportăm toate aceste costuri la cele 28 de camere pe care le avem”.
Un hotel din Păltiniș include în program drumeții, trasee cu rachetele de zăpadă și plimbare cu torțele aprinse, iar la Azuga copiii au parte de un tratament special.
Romeo Almașanu, reprezentantul unui hotel: „Îi îmbrăcăm în bucătari, vor învăța să facă pizza”.
Administratorii domeniilor de schi nu ne întâmpină, în acest an, cu pârtii sau instalații noi. Iar drumurile și locurile de parcare rămân în continuare o problemă. Doar că, de regulă, oaspeții uită de aceste neajunsuri și revin, în fiecare an, în cele mai populare stațiuni din România.