S-a lămurit cum a primit prostituția din România un cod CAEN: „exces de documentare”. Era doar pentru statele unde e legală

S-a lămurit cum a primit prostituția din România un cod CAEN: „exces de documentare”. Era doar pentru statele unde e leg
📅 2025-01-23

De vină este actualizarea codurilor CAEN, care definesc activitățile economice, și unde apar ocupații care țin de servicii sexuale și de prostituție, alături de agenții matrimoniale, activități de astrologie și spiritism, ori studiouri de masaj.

Inițial, autoritățile NU au negat existența acestor meserii, în lista actualizată a activităților economice, doar au menționat, că ele sunt interzise la noi. Într-un târziu, Institutul de Statistică, a recunoscut greșeala, și a precizat că aceste servicii, NU vor exista în legislația românească.

Actualizată după un model european, lista activităților din economie - cuprinde coduri CAEN care descriu ocupații de organizare de servicii sexuale sau evenimente de prostituție.

În România, documentul european este adaptat de Institutul de Statistică și folosit de angajații de la Registrul Comerțului, instituții care inițial NU au negat că astfel de activități ar fi fost transpuse și în nomenclatorul românesc .

Oficialii de la Registrul Comerțului au anunțat că NU toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator pot fi și înregistrate legal pentru că unele sunt interzise de legislație.

La rândul lor, oficialii INS nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informația, dar au menționat că detalierea activităților va fi făcută publică.

Într-un târziu, au anunțat că au adaptat într-adevăr legislația conform normelor europene, dar noul cod 9699 va fi identic cu cel vechi și NU va prelua noile prevederi privind prostituţia din documentul european.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS: „Acele servicii de prostituție au apărut printr-un exces de documentare, să spunem - al cuiva care nu este familiarizat cu Eurostat - care intrând pe Eurostat, au același conţinut și în limba engleză și au accesat și descrierile. Numai că acele descrieri nu sunt obligatorii, ele sunt descrieri de orientare care se transpun în fiecare țară în funcție de condițiile din fiecare tară. În țările unde există prostituție admisă legal este posibil să apară o descriere a acestei activități.

În România, a existat o încercare de legalizare a prostituției în 2011, în Parlament, însă propunerea a fost respinsă.

Gelu Duminică, sociolog: „Că ne place sau nu ne place această meserie de vânzare de sex, există de multă vreme, și în București știm unde sunt zonele, cum le ştim în toate orașele. Și ai de ales tu ca stat - în a reglementa și a menționa o stare socială, trafic de persoane mai bine controlat sau de a te face că nu vezi - acum noi ne facem că nu vedem de foarte multă vreme, iar realitatea este destul de dură în societatea românească când vorbim de vânzătoarele de sex.

În Austria, Olanda şi Grecia, prostituția este legalizată.

Loredana Urzică, director Executiv Asociația eLiberare: În România, situația este foarte dramatică atunci când vine vorba de exploatarea femeilor care este strâns legată de fenomenul prostituției, și aici vorbim de faptul că victimele românce sunt exploatate sexual în Europa.”

La Fundația Ușa Deschisă, peste o sută de fete ajung anual să beneficieze de terapie, programe de formare și sunt reintegrare în societate.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, cei mai mulți cetățeni din Uniunea Europeană victime ale traficului de persoane în perioada 2021-2022 au fost români, urmați de francezi, maghiari, bulgari și germani. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Numărul cazurilor de viroze, gripe și pneumonii în România crește de la o săptămână la alta. Cinci bolnavi au murit

Numărul cazurilor de viroze, gripe și pneumonii crește galopant, de la o săptămână la alta. Sunt de trei ori mai mulți pacienți diagnosticați în spitale și în cabinetele de familie, față de începutul anului, și cu 38% mai mulți față de jumătatea lunii.

Românii se pregătesc de mini-vacanța de Ziua Unirii. Numărul de rezervări, mai mare cu 37% față de media perioadei

Ziua Unirii liberă și lipită de weekend, înseamnă pentru mulți o vacanță - la munte, pe litoral sau într-un oraș pe care nu l-au vizitat.

Lacurile de acumulare au secat drastic: cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Mai multe baraje vor fi modernizate

Fără ploi și zăpezi suficiente, în lacurile de acumulare se înregistrează cel mai scăzut nivel al apei din ultimii opt ani și asta ar trebui să ne îngrijoreze.

Un supercar rarisim, adus la RAR pentru verificare tehnică . Există doar câteva mașini de acest tip în România

Un supercar care se găsește foarte rar pe drumurile din România a ajuns recent la Registrul Auto Român, iar imaginile cu acesta au ajuns rapid virale.

Schimbări majore pe piața muncii: Patronii, obligați de UE să îți comunice salariile colegilor

Cei care își vor căuta o slujbă anul viitor vor afla din start ce salarii sunt oferite de angajatori, înainte să ajungă la interviu. Apoi, odată angajați, lucrătorii vor putea afla ce salarii au colegii lor care fac același lucru.

Paradă militară. România, tranzitată de mii de militari și de vehicule de luptă care vor participa la „STEADFAST DART 25”

România este tranzitată în aceste zile de mii de militari, români și străini, și tehnică de luptă care se îndreaptă către poligonul de la Smârdan, județul Galați.

Eurostat: România, pe podiumul fericirii în UE. Românii se numără printre cei mai mulțumiți europeni

Deși se plâng prietenilor de lucrurile mărunte care îi deranjează, românii sunt, în general, mulțumiți de viața lor. Potrivit datelor Eurostat, suntem pe locul doi în UE, alături de Belgia, Austria și Slovenia, după Finlanda.

Vlad Oprea este vizat de șase acuzații. Procurorii DNA au scos la iveală noi ilegalități în cazul primarului din Sinaia

Primarul orașului Sinaia a fost reținut de procurorii DNA. Vlad Oprea este acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu și spălare de bani.

S-a lămurit cum a primit prostituția din România un cod CAEN: „exces de documentare”. Era doar pentru statele unde e legală

Dintr-o eroare de traducere, în spațiul public au apărut discuții cum că prostituția a fost legalizată.

Marea comasare în instituțiile cu salarii de mii de euro. Guvernul vrea să taie și din sporuri în instituțiile publice

După tăierile de posturi de la Senat și Camera Deputaților, coaliția ia în calcul să reorganizeze și marile agenții, unele cu cele mai mari salarii și bonusuri din aparatul de stat.

Good News

Only good and positive news.