Schimbări majore pe piața muncii: Patronii, obligați de UE să îți comunice salariile colegilor

Schimbări majore pe piața muncii: Patronii, obligați de UE să îți comunice salariile colegilor
📅 2025-01-23

În plus, companiile trebuie să se asigure că nu există diferențe de plată între femei și bărbați, încadrați la fel. Autoritățile lucrează deja la actul normativ cu noile reguli trasate de o directivă europeană.

Candidații aflați în căutarea unui loc de muncă vor fi informați despre salariul de pornire sau intervalul de salarizare fie în anunțul de angajare, fie înainte de interviu.

Este o măsură adusă de o directivă europeană pe care va trebui să o aplice și țara noastră până la jumătatea anului viitor.

Dacă la stat salariile sunt deja publice, la privat doar o parte dintre angajatori fac asta voluntar, pentru a atrage doar candidați cu adevărat interesați.

Noile norme vor impune angajatorilor obligația de a informa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la salariul de pornire sau la intervalul de salarizare al posturilor anunțate, fie în anunțul de post vacant, fie înainte de interviu.

Ana Călugăru, reprezentant platformă de recrutare: ”Anunțurile care au salariul afișat primesc cu 40% mai multe aplicări decât celelalte și asta pentru că acest tip de transparență îi face să aibă mai multă încredere într-un angajator, știu la ce se înhamă, la ce să se aștepte. Pe măsură ce vedem joburi adresate celor cu mai multă experiență cu atât nivelul de transparență scade.”

Totodată, angajatori nu vor mai avea voie să-i întrebe pe candidații ce salarii au mai avut. Iar după ce se angajează, lucrătorii vor avea dreptul să le ceară șefilor informații cu privire la nivelurile medii de salarii, defalcate în funcție de sex, pentru categoriile de angajați care fac aceeași muncă. Astfel, salariile nu vor mai fi confidentiale.

Scopul directivei este reducerea discriminărilor. Companiile cu peste 250 de angajați vor raporta anual datele către autorități, iar dacă diferențele salariale între femei și barbati trec de 5%, din motive nejustificate, vor fi obligate să ia măsuri, altfel riscă sancțiuni.

Răzvan Pîrnac, partener, companie de servicii profesionale: ”Potrivit celor mai recente date, de la INS, salariul mediu net lunar în sectorul serviciilor financiare din România este acum de 7200 de lei, o valoare care s-a dublat în ultimii 10 ani. În pofida acestei majorări salariale, decalajul între femei și bărbați rămâne un motiv de îngrijorare - bărbații câștigă în jur de 8700 de lei, iar femeile câștigă cu 25% mai puțin, adică 6500 de lei.”

Totuși, cele mai recente date arată că, dintre țările Uniunii Europene, în România erau cele mai mici diferențe de salarii între femei și bărbați. Dacă femeile din Uniunea Europeană câștigau în medie cu 13% mai puțin decât bărbații, la noi diferența era cea mai redusă, de 3,6%.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Numărul cazurilor de viroze, gripe și pneumonii în România crește de la o săptămână la alta. Cinci bolnavi au murit

Numărul cazurilor de viroze, gripe și pneumonii crește galopant, de la o săptămână la alta. Sunt de trei ori mai mulți pacienți diagnosticați în spitale și în cabinetele de familie, față de începutul anului, și cu 38% mai mulți față de jumătatea lunii.

Românii se pregătesc de mini-vacanța de Ziua Unirii. Numărul de rezervări, mai mare cu 37% față de media perioadei

Ziua Unirii liberă și lipită de weekend, înseamnă pentru mulți o vacanță - la munte, pe litoral sau într-un oraș pe care nu l-au vizitat.

Lacurile de acumulare au secat drastic: cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Mai multe baraje vor fi modernizate

Fără ploi și zăpezi suficiente, în lacurile de acumulare se înregistrează cel mai scăzut nivel al apei din ultimii opt ani și asta ar trebui să ne îngrijoreze.

Un supercar rarisim, adus la RAR pentru verificare tehnică . Există doar câteva mașini de acest tip în România

Un supercar care se găsește foarte rar pe drumurile din România a ajuns recent la Registrul Auto Român, iar imaginile cu acesta au ajuns rapid virale.

Schimbări majore pe piața muncii: Patronii, obligați de UE să îți comunice salariile colegilor

Cei care își vor căuta o slujbă anul viitor vor afla din start ce salarii sunt oferite de angajatori, înainte să ajungă la interviu. Apoi, odată angajați, lucrătorii vor putea afla ce salarii au colegii lor care fac același lucru.

Paradă militară. România, tranzitată de mii de militari și de vehicule de luptă care vor participa la „STEADFAST DART 25”

România este tranzitată în aceste zile de mii de militari, români și străini, și tehnică de luptă care se îndreaptă către poligonul de la Smârdan, județul Galați.

Eurostat: România, pe podiumul fericirii în UE. Românii se numără printre cei mai mulțumiți europeni

Deși se plâng prietenilor de lucrurile mărunte care îi deranjează, românii sunt, în general, mulțumiți de viața lor. Potrivit datelor Eurostat, suntem pe locul doi în UE, alături de Belgia, Austria și Slovenia, după Finlanda.

Vlad Oprea este vizat de șase acuzații. Procurorii DNA au scos la iveală noi ilegalități în cazul primarului din Sinaia

Primarul orașului Sinaia a fost reținut de procurorii DNA. Vlad Oprea este acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu și spălare de bani.

S-a lămurit cum a primit prostituția din România un cod CAEN: „exces de documentare”. Era doar pentru statele unde e legală

Dintr-o eroare de traducere, în spațiul public au apărut discuții cum că prostituția a fost legalizată.

Marea comasare în instituțiile cu salarii de mii de euro. Guvernul vrea să taie și din sporuri în instituțiile publice

După tăierile de posturi de la Senat și Camera Deputaților, coaliția ia în calcul să reorganizeze și marile agenții, unele cu cele mai mari salarii și bonusuri din aparatul de stat.

Good News

Only good and positive news.