Pentru a crește capacitatea de stocare, cei de la Apele Române vor să modernizeze 13 baraje prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Iar fermierii pot avea canale de irigații modernizate cu fonduri europene.
Conform Apelor Române, coeficientul de umplere al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este cel mai scăzut din ultimii 8 ani: 62%. Responsabilii au luat decizia să modernizeze 13 baraje, cu 1,18 miliarde de lei, finanţare PNRR.
Ana-Maria Agiu, specialist Relații Publice ANAR: „Vizează creșterea capacității de stocare a apei și adaptarea infrastructurii hidrotehnice, la schimbările climatice.”
Un astfel de baraj este în județul Timiș. Lacul Surduc are acum un grad de umplere de 67%. Din el se alimentează, la nevoie, populaţia din Timişoara.
Sorina Neagă, purtător de cuvânt Apele Romane Banat: „Încă din 1976, din când barajul Surduc a fost dat în folosință, el nu a avut modernizări majore.”
Gabriel Muntean, șef serviciu Apele Române Banat: „A fost o vară secetoasă și atunci am fost nevoiți să suplimentăm debitul pe râul Bega în vederea asigurării necesarului de apă la intrarea în Timișoara.”
Iar în interesul agricultorilor fermierilor din vest, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a obținut o finanțare europeană pentru a curăţa peste 40 de km de albii ale râurilor.
Anca Mihociu, purtător de cuvânt ABA Crișuri: „Vorbim de o lungime de 42,5 km, cu o investiție de 23,8 milioane de lei.”
ing. Mihai Budai, consultant tehnic al unei ferme agricole: „Toate aceste văi și-au redus suprafața, adică luciul de apă. Ca atare, cantitatea este foarte mică.”
Dan Corbuț, fermier: „Dacă în acest moment putem iriga aproximativ 100-150 de hectare, cu aceste investiții, eu zic că vom putea ajunge liniștit undeva la 300 de hectare.”
În judeţul Galaţi a început în urmă cu doi ani modernizarea unor sisteme de irigaţii publice, cu 150 de milioane de lei de la bugetul statului. Potenţialul de a iriga acum e de 100 de mii de hectare, din totalul de 300 de mii.
Iar în județul Buzău s-a încheiat reabilitarea unui canal principal de irigații.
Claudiu Carpen, director ANIF Buzău: „Înainte de reabilitarea acestui canal apa pentru irigații ajungea la fermieri în aproximativ 8-10 zile, după reabilitare apă ajunge în maxim 24 de ore.”
Investiţia a început în urmă cu 4 ani şi a costat 400 de milioane de lei de la bugetul statului.