Criză de medici radiologi și de aparatură de imagistică în spitalele din România. „A trebuit să mergem la București”

Criză de medici radiologi și de aparatură de imagistică în spitalele din România. „A trebuit să mergem la București”
📅 2024-10-25

Nu sunt aparate ori specialiști care să știe să le folosească sau și mai rău, nu au fost emise toate autorizațiile. Responsabilii promit din nou investiții de această dată, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pacienții care ajung la Spitalul Municipal Urziceni și au nevoie de computer tomograf sunt trimiși către alte unități sanitare. A fost și cazul unui bărbat suspect de AVC, care în cele din urmă a ajuns la Spitalul Universitar din București.

Fiica pacientului: „Medicul de gardă a încercat să ne ajute și să ne acorde timpul necesar pentru un diagnostic corect, dar din păcate nu dispune de aparatura necesară. Nu aveau CT. A trebuit să mergem la București”.

Situația este confirmată și de alți bolnavi care ajung acolo.

Reporter: „Dacă ar trebui să faceți un CT?
Pacient: Nu e aici, la București mergem”.

În spitalul din Urziceni, un oraș cu aproape 18.000 de locuitori, există un Computer Tomograf dar stă în folie de plastic.

Primul computer tomograf cumpărat în Spitalul Municipal Urziceni așteaptă autorizația de la CNCAN pentru a putea fi pus în funcțiune. Este nevoie însă și de medic radiolog care să aibă competența necesară. Abia când cele două situații vor fi rezolvate, sute de pacienți vor putea face investigațiile aici.

Dr. Dan Andraș, director medical Spitalul Municipal Urziceni: „Pentru CT sunt trimiși ori la Slobozia, ori la un spital de urgență din București. Această investigație este folosită zilnic de atât de secțiile de medicină internă, cât și de secțiile de chirugie și ginecologie.
Reporter: Și îi trimiteți în alte spitale?
Dr. Dan Andraș, director medical Spitalul Municipal Urziceni: Da”.

Situația din Urziceni nu este singulară. În foarte multe orașe cu zeci de mii de locuitori, spitalele nu au aparatura necesară. Le este greu și pacienților din Teleorman care au nevoie de CT.

La Spitalul din Zimnicea nu există un asemenea aparat, iar în Alexandria gărzile nu pot fi întotdeauna acoperite.

Iar acolo unde exista aparatură, nu sunt medici care să știe să o folosească. Legea le permite spitalelor să încheie contracte cu clinici private pentru a face de exemplu investigații de imagistică pacienților, cu decontare de la Casa de Sănătate, însă în multe orașe mici nu există nici clinici private.

Așa că pacienți vor fi nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru unele investigații în spitale mari, tot mai aglomerate. Cum este cazul Capitalei care preia bolnavi din multe orașe mici din sudul țării.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Donald Trump, despre SUA: ”Suntem o groapă de gunoi”. ”Jocul bolnav” pe care îl avea cu un miliardar pedofil

Echipa de campanie a Kamalei Harris este tot mai îngrijorată că Donald Trump va reuși “să spargă” așa-numitul Blue Wall democrat și să câștige trei dintre statele considerate democrate, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Putin recunoaște că trimite nord-coreeni la război în Ucraina: ”Sunt un lucru serios”. Ce le-a cerut și turcilor

Vladimir Putin susține că este dispus la compromisuri rezonabile, însă rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a recunoscut că în Rusia au ajuns mii de soldați nord-coreeni.  

Toamna caldă instalată în țară afectează negativ plantele. Temperaturile ridicate intensifică fenomenul de deșert

După câteva zile reci o toamnă caldă s-a instalat în aproape toată țara. În unele zone au fost chiar și 20 de grade, iar pomii au început să înflorească a doua oară.

Paradă cu cei mai valoroși tauri din țară, organizată în Dolj. Exemplarele pot ajunge să coste și cât o garsonieră

Unii dintre cei mai valoroşi tauri din ţară au fost prezentaţi fermierilor într-o paradă organizată în judeţul Dolj.

O nouă problemă pe piața muncii. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România ca țară de tranzit

Piața muncii mai are o problemă acută. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România doar ca țară de tranzit.

Ce își doresc tinerii din generația Z de la un loc de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”

Un mediu prietenos la locul de muncă, salariu atractiv și flexibilitate- asta își doresc tinerii ieșiti de pe băncile facultății.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost o barcă cu turiști spulberată de o ambarcațiune de viteză, într-o dimineață cu ceață

Două bărci s-au izbit violent pe brațul Sulina din Delta Dunării și în urma accidentului un bărbat a murit. Victima conducea doi turiști la pescuit când o ambarcațiune care ar fi circulat cu viteză i-a lovit.

Criză de medici radiologi și de aparatură de imagistică în spitalele din România. „A trebuit să mergem la București”

Zeci de spitale din toată țara nu au nici acum un computer tomograf sau un RMN, astfel că pacienții care au nevoie de investigații imagistice sunt lăsați pe cont propriu.

România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani

Cu o vârstă medie a populației de 42 de ani, România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani.

Românii nu-și mai țin banii „la saltea”. Unde și-au mutat economiile și cât au reușit să strângă într-un an

Se înmulțesc leii păstrați în bănci de români. Sunt cu 20% mai mulți comparativ cu toamna trecută.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.