Ce își doresc tinerii din generația Z de la un loc de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”

Ce își doresc tinerii din generația Z de la un loc de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
📅 2024-10-25

Deși nu au experiență deloc, mulți nu sunt dispuși să aibă răbdare și să avanseze treptat. Specialiștii în resurse umane spun că orice interviu se transformă mai nou într-o muncă de convingere. Potrivit Eurostat, cei mai mulți tineri între 15 și 29 de an care nu au loc de muncă sunt în România.

La târgurile de joburi dedicate absolvenților de facultate cuvântul cheie este „flexibilitate”.

Reporter: „Care sunt pretențiile tale de la un job?
Băiat: Flexibilitatea”.

Fată: „La un job m-ar interesa să am un program flexibil și să mă dezvolt profesional și personal”.

Un salariu de cel puțin 4.000 de lei, beneficii extra-salariale, timp liber pentru viața personală, muncă hibrid și un mediu prietenos la locul de muncă - sunt câteva din pretențiile pe care le au tinerii atunci când își caută un job. Asta, deși sunt la început de drum și nu au experiență.

Băiat: „Tocmai ce am terminat facultatea, o să mă pregătesc de master și mă interesează să mă angajez în domeniul vânzărilor, marketing. Facultatea a cuprins cam tot și management și marketing și comunicare. E 50/50, e împărțită treaba. Am învățat ceva și la facultate, nu zic că nu, dar trebuie să îmi fac și ceva experiență”.

Angajatorii spun că în ultimii ani au fost nevoiți să gaseasă metode prin care să îi atragă pe tineri. Însă tot nu rămân în companie prea mult timp.

Reporter: „Ați avut și angajați care au renunțat repede?
Florin Hulea, reprezentant companie: Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei. Este o realitate crudă a companiilor care oferă joburi entry level pentru că oamenii renunță. Sunt unii care renunță înainte de data de start, alții renunță în prima zi de training. Unii spun că pleacă din țară, alții invocă diferite probleme persoanle, dar îi vedem că s-au angajat la altă companie. Majoritatea se întorc la un interval de 4 -5 luni la noi, vor să aplice pentru că acest comportament îl aplică și cu alți angajatori”.

Pe de altă parte, cei trecuți de 40 de ani care se gândesc la o reconversie profesională întâmpină piedici.

Femeie: „Eu am profesat în domeniul juridic. Am fost plecată din țară o perioadă și m-am întors. Trebuie să fac o reconversie. Având foarte puțină experiență și o vârstă de peste 45 e foarte greu de găsit. Practic aplici cu CV-uri și aștepți”.

La târgul de joburi organizat zilele acestea în București am întâlnit și elevi. Sofia a venit cu clasa într-o excursie organizată în programul „Școala Altfel”. Pune întrebări companiilor și își notează răspunsurile pe foaie. Vrea să afle ce i se potrivește.

O analiză realizată de Catalyst Solutions arată că posturile care implică sarcini repetitive și de rutină, cum ar fi traducător, operatori call-center sau operator de introducere a datelor vor fi în viitor automatizate.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Donald Trump, despre SUA: ”Suntem o groapă de gunoi”. ”Jocul bolnav” pe care îl avea cu un miliardar pedofil

Echipa de campanie a Kamalei Harris este tot mai îngrijorată că Donald Trump va reuși “să spargă” așa-numitul Blue Wall democrat și să câștige trei dintre statele considerate democrate, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Putin recunoaște că trimite nord-coreeni la război în Ucraina: ”Sunt un lucru serios”. Ce le-a cerut și turcilor

Vladimir Putin susține că este dispus la compromisuri rezonabile, însă rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a recunoscut că în Rusia au ajuns mii de soldați nord-coreeni.  

Toamna caldă instalată în țară afectează negativ plantele. Temperaturile ridicate intensifică fenomenul de deșert

După câteva zile reci o toamnă caldă s-a instalat în aproape toată țara. În unele zone au fost chiar și 20 de grade, iar pomii au început să înflorească a doua oară.

Paradă cu cei mai valoroși tauri din țară, organizată în Dolj. Exemplarele pot ajunge să coste și cât o garsonieră

Unii dintre cei mai valoroşi tauri din ţară au fost prezentaţi fermierilor într-o paradă organizată în judeţul Dolj.

O nouă problemă pe piața muncii. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România ca țară de tranzit

Piața muncii mai are o problemă acută. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România doar ca țară de tranzit.

Ce își doresc tinerii din generația Z de la un loc de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”

Un mediu prietenos la locul de muncă, salariu atractiv și flexibilitate- asta își doresc tinerii ieșiti de pe băncile facultății.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost o barcă cu turiști spulberată de o ambarcațiune de viteză, într-o dimineață cu ceață

Două bărci s-au izbit violent pe brațul Sulina din Delta Dunării și în urma accidentului un bărbat a murit. Victima conducea doi turiști la pescuit când o ambarcațiune care ar fi circulat cu viteză i-a lovit.

Criză de medici radiologi și de aparatură de imagistică în spitalele din România. „A trebuit să mergem la București”

Zeci de spitale din toată țara nu au nici acum un computer tomograf sau un RMN, astfel că pacienții care au nevoie de investigații imagistice sunt lăsați pe cont propriu.

România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani

Cu o vârstă medie a populației de 42 de ani, România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani.

Românii nu-și mai țin banii „la saltea”. Unde și-au mutat economiile și cât au reușit să strângă într-un an

Se înmulțesc leii păstrați în bănci de români. Sunt cu 20% mai mulți comparativ cu toamna trecută.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.