Românii nu-și mai țin banii „la saltea”. Unde și-au mutat economiile și cât au reușit să strângă într-un an

Românii nu-și mai țin banii „la saltea”. Unde și-au mutat economiile și cât au reușit să strângă într-un an
📅 2024-10-25

Potrivit Băncii Naționale, jumătate din sumele strânse în moneda noastră ori în valută se află însă în conturi curente sau în depozite la vedere cu dobândă zero, ori foarte mică. Specialiștii spun, că așa doar băncile câștigă. Însă, dacă acești bani ar fi investiți ar putea aduce câștiguri care să acopere măcar inflația.

Românii au acum în bănci o sumă uriașă în depozite. În lei, sunt aproape 240 de miliarde, cu 18% mai mult față de anul trecut, arată datele Băncii Naționale. Iar în euro sunt echivalentul în lei a încă 120 de miliarde. Aproape jumătate din acești bani sunt însă în conturi curente și în depozite la vedere, pentru care dobânda e de regulă zero sau foarte mică.

Irina Chițu, director platformă financiară: „Românii preferă să țină banii pe carduri, în conturi curente în special pentru simplitate, pentru comoditate, din accesibilitate tot timpul la bani și pentru sentimentul de siguranță, pentru faptul că-i văd mereu în contul lor, chiar dacă sacrifică potențiale câștiguri. La foarte mulți intervine teama de risc sau nu înțeleg produsele financiare”.

Puși „la muncă”, adică investiți, acești bani ar putea aduce un profit care să acopere cel puțin inflația, spun specialiștii. Primul pas ar fi să depunem banii într-un depozit la termen, ca să beneficiem de o dobândă care acum variază între 5 și 7% pe an. Trebuie să fim atenți și la comisioane, dar și la impozitul pe care îl plătim pentru câștig, adică 10%.

Apoi ne putem uita la titlurile de stat, garantate de stat, care sunt vândute periodic prin intermediul poștei, Trezoreriei, băncilor și online, la prețuri care pornesc de la un leu. Prin vânzarea acestor hârtii de valoare, statul se împrumută și de la populație pentru a-și finanța datoriile și deficitul bugetar. Din ianuarie și până acum a strâns astfel 26 de miliarde de lei, cu 5 miliarde peste tot anul trecut.

Ștefan Nanu, director general, Trezoreria Statului: „Economisirea a crescut în condițiile în care câștigul salarial a crescut. România e încă mult în spate ca pondere a investitorilor retail în total datorii, adică potențialul e mare”.

La titlurile de stat, dobânzile sunt similare celor oferite de unele bănci, dar diferența e că, în cazul lor, câștigul din dobândă e scutit de impozit.

De pildă, la cea mai recentă vânzare de titluri de stat de luna aceasta, cine a investit 5.000 de lei va avea un câștig net maxim de 342 de lei după un an. La bancă, puși într-un depozit la termen, aceiași bani ar aduce un profit net de 315 lei.

Alte variante pentru cei care au bani strânși este să investească în acțiuni la bursă și în fonduri de investiții, cu grade diferite de risc. În acest caz, câștigul nu e garantat. Investițiile populației în titluri de stat și acțiuni înseamnă fiecare cam 2% din Produsul Intern Brut, arată Eurostat. În alte țări, precum Italia, procentele sunt de 10 ori mai ridicate.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Schimbare radicală de look pentru Julia Roberts. Cum arată actrița cu parul mai scurt. GALERIE FOTO

Julia Roberts și-a prezentat noul look la începutul acestei săptămâni la ceremonia Rock & Roll Hall of Fame din Cleveland.

Bursele pentru studenți au fost mărite. Care este cuantumul minim pentru anul 2024-2025 | TABEL

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat un ordin prin care valoarea burselor pentru studenţi creşte. Astfel, cuantumul minim al bursei sociale a fost stabilit la 925 de lei, dar universităţile pot majora suma.

Un tânăr a murit în vacanță în Cipru după ce zborul i-a înrăutățit o problemă ascunsă. S-a dus la somn și nu s-a mai trezit

Un tânăr kickboxer a murit tragic în vacanță, după ce călătoria cu avionul a agravat o leziune cerebrală pe care nu știa că o are.

Horoscop 26 octombrie 2024, cu Neti Sandu. Se poate să primiți cadouri de zi de nume, sau unii dintre voi se căsătoresc

Horoscop 26 octombrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată. O să facem cât mai multe lucruri și variante ca să ne-ncărcăm, frumos, sufletește și că iubim viața.  

Planul bugetar pe termen mediu - 2025-2031, pus în transparenţă publică. Deficitul bugetar ar fi ajustat în 7 ani

Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani.

Cum învinge SARS-CoV-2 răspunsul imun înnăscut. Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Noul coronavirus SARS-CoV-2 are o enzimă care poate contracara mecanismul de apărare înnăscut al unei celule împotriva virusurilor, explicând de ce este mai infecţios decât virusurile anterioare care au provocat SARS şi MERS.

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

Donald Trump, despre SUA: ”Suntem o groapă de gunoi”. ”Jocul bolnav” pe care îl avea cu un miliardar pedofil

Echipa de campanie a Kamalei Harris este tot mai îngrijorată că Donald Trump va reuși “să spargă” așa-numitul Blue Wall democrat și să câștige trei dintre statele considerate democrate, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Putin recunoaște că trimite nord-coreeni la război în Ucraina: ”Sunt un lucru serios”. Ce le-a cerut și turcilor

Vladimir Putin susține că este dispus la compromisuri rezonabile, însă rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a recunoscut că în Rusia au ajuns mii de soldați nord-coreeni.  

Toamna caldă instalată în țară afectează negativ plantele. Temperaturile ridicate intensifică fenomenul de deșert

După câteva zile reci o toamnă caldă s-a instalat în aproape toată țara. În unele zone au fost chiar și 20 de grade, iar pomii au început să înflorească a doua oară.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.