O nouă problemă pe piața muncii. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România ca țară de tranzit

O nouă problemă pe piața muncii. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România ca țară de tranzit
📅 2024-10-25

Fenomenul a luat amploare de când am intrat în Shengen pe cale aeriană, iar dreptul de muncă în țara noastră le permite să călătorească liberi în Uniunea Europeană.

Mulți sunt atrași de Polonia, unde salariile sunt mai bune.

În România, din cauza deficitului de muncă, numărul de permise de ședere care se poate elibera pentru cetățenii non-europeni a crescut de la an la an, până la 100 de mii. Însă acum mai lucrează legal aproape 85 de mii de persoane.

Muncitor străin:
„Sunt foarte fericit pentru că în Pakistan salariile sunt mici și aici salariile sunt mai bune. Să vizitez aș merge, dar nu permanent. Am rude în Spania, Italia și Franța, dar eu locuiesc în România pentru că îmi place”.

Muncitor străin: „Sunt de două luni aici. Cred că aici este mai bine decât în alte țări. Câștig un salariu satisfăcător”.

Însă mulţi străini pleacă rapid de la noi. De când România a intrat oficial în Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, muncitorii aduși cu greu de angajatori români zboară spre alte țări din Uniunea Europeană, în special în cele din Vest și în Polonia.

Și asta pentru că salariile sunt mai mari, orele suplimentare sunt plătite și condițiile de cazare sunt mai bune.

Numai în Polonia, numărul muncitorilor străini a depășit un milion și reprezintă aproape 7% din forţa de muncă totală a ţării. Iar în această țară nu există un contingent pentru lucrătorii din afara Uniunii Europene.

Romulus Badea - Vicepreședinte Patronatul Importatorilor de forță de muncă:
„Dacă are permis de ședere în România practic poate să călătorească în spațiul Schengen pe calea aeriană. Dreptul de muncă se dobândește în fiecare țară prin obținerea unui permis de muncă și atunci se aplică procedurile legale, bănuiesc că angajatorul este cel care trebuie să facă demersurile, depinde de la țară la țară”.

Afectați sunt în special angajatorii care rămân fără forța de muncă, dar și cu banii dați pentru aducerea muncitorilor străini în România.

Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF):
„Atâta timp cât libertatea de mișcare este un drept garantat, nu putem să punem clauze nici în contractele individuale de muncă care atenție sunt aceleași contracte individuale ca și pentru un cetățean român. În momentul în care tu constați că muncitorul nu mai vine la muncă, din momentul acela tu trebuie să începi un alt calvar”.

Aceşti muncitori ar putea fi păstraţi dacă ar primi salarii mai bune.

Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF):
„Cadrul legislativ nu prevede nici o oportunitate sau portiță de a te proteja pe tine ca antreprenor în cazul în care angajatul tău vrea să plece într-o lună de zile din momentul în care l-ai adus în România”.

Cei mai mulți muncitori străini vin din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh și Turcia.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Schimbare radicală de look pentru Julia Roberts. Cum arată actrița cu parul mai scurt. GALERIE FOTO

Julia Roberts și-a prezentat noul look la începutul acestei săptămâni la ceremonia Rock & Roll Hall of Fame din Cleveland.

Bursele pentru studenți au fost mărite. Care este cuantumul minim pentru anul 2024-2025 | TABEL

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat un ordin prin care valoarea burselor pentru studenţi creşte. Astfel, cuantumul minim al bursei sociale a fost stabilit la 925 de lei, dar universităţile pot majora suma.

Un tânăr a murit în vacanță în Cipru după ce zborul i-a înrăutățit o problemă ascunsă. S-a dus la somn și nu s-a mai trezit

Un tânăr kickboxer a murit tragic în vacanță, după ce călătoria cu avionul a agravat o leziune cerebrală pe care nu știa că o are.

Horoscop 26 octombrie 2024, cu Neti Sandu. Se poate să primiți cadouri de zi de nume, sau unii dintre voi se căsătoresc

Horoscop 26 octombrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată. O să facem cât mai multe lucruri și variante ca să ne-ncărcăm, frumos, sufletește și că iubim viața.  

Planul bugetar pe termen mediu - 2025-2031, pus în transparenţă publică. Deficitul bugetar ar fi ajustat în 7 ani

Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani.

Cum învinge SARS-CoV-2 răspunsul imun înnăscut. Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Noul coronavirus SARS-CoV-2 are o enzimă care poate contracara mecanismul de apărare înnăscut al unei celule împotriva virusurilor, explicând de ce este mai infecţios decât virusurile anterioare care au provocat SARS şi MERS.

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

Donald Trump, despre SUA: ”Suntem o groapă de gunoi”. ”Jocul bolnav” pe care îl avea cu un miliardar pedofil

Echipa de campanie a Kamalei Harris este tot mai îngrijorată că Donald Trump va reuși “să spargă” așa-numitul Blue Wall democrat și să câștige trei dintre statele considerate democrate, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Putin recunoaște că trimite nord-coreeni la război în Ucraina: ”Sunt un lucru serios”. Ce le-a cerut și turcilor

Vladimir Putin susține că este dispus la compromisuri rezonabile, însă rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a recunoscut că în Rusia au ajuns mii de soldați nord-coreeni.  

Toamna caldă instalată în țară afectează negativ plantele. Temperaturile ridicate intensifică fenomenul de deșert

După câteva zile reci o toamnă caldă s-a instalat în aproape toată țara. În unele zone au fost chiar și 20 de grade, iar pomii au început să înflorească a doua oară.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.