Ce spun studenții români care învață la universități din afara țării. ”Cred că schimbarea ar trebui să vină de la noi”

Ce spun studenții români care învață la universități din afara țării. ”Cred că schimbarea ar trebui să vină de la noi”
📅 2024-11-24

Cei mai mulţi studenţi români, care învaţă în străinătate, sunt la universităţi din Marea Britanie, Germania şi Olanda.

Ei au avut de ales între două metode de vot. Prima opţiune a fost votul prin corespondenţă. Acest proces s-a încheiat deja şi a presupus o înscriere prealabilă, în registrul electoral, până în data de 17 octombrie.

Cei care nu au optat pentru votul prin corespondenţă se pot prezenta la urne, pentru că avem 951 de secţii deschise peste tot în lume, în capitale şi în cele mai importante oraşe.

În total, prin corespondenţă, au votat 4.227 de persoane. 

Pentru alegerile prezidenţiale au fost organizate 18.968 de secţii de votare la nivel naţional şi 950 de secţii în străinătate. Votul în diaspora a început de vineri, în timp ce secțiile de vot în România s-au deschis duminică, la ora 07:00. 

Pe de altă parte, şi în ţară avem peste 500 de mii de studenţi. Probabil majoritatea vor vota în oraşele universitare. Cum este Timişoara de pildă, unde sunt deschise peste 200 de secții de vot.

Alexandru are 21 de ani și studiază informatica în Olanda. A plecat în urmă cu doi ani din România, cu gândul că acolo se va pregăti mai bine în domeniu.

Alexandru Priboi - student în Olanda: ”Mereu m-am gândit să mă întorc. Speranța mea cea mai mare e să se schimbe chestia asta de bătut pasul pe loc, simt că aşa e o problemă foarte mare. Cred că schimbarea ar trebui să vină de la noi la noi și ar trebui să venim cu o mentalitate nouă, cu chestii noi”.

Și mulți dintre colegii lui au ajuns devreme la secția de vot, cu speranțe mari și cu gândul la schimbarea pe care vor să o vadă acasă, în România.

Ștefan Chiuariu, tânăr: ”Mi-aș dori să mă întorc într-o Românie mai modernă. Vreau să văd un sistem unde oamenii să fie respectați și să aibă șanse egale de la următorul președinte îmi doresc să fie un lider transparent. Ne trebuie pe cineva care are curajul să facă schimbări reale chiaer dacă sunt dificile

Eliza este studentă în primul an la arhitectură în Torino. A ales să meargă la o universitate de prestigiu, iar după studiii vrea să revină în țară, lângă familie și prieteni.

Eliza Kurta, studentă:
"Doresc o schimbare pentru că eu țin la țara mea. Oricine care pleacă nu dorește răul țării. Prin urmare aș dori o România care să pună mai mult accent pe părerea tinerilor”.

Mulţi dintre tinerii care învaţa în străinătate spun că astăzi votează cu speranța că vor putea reveni în țară, pentru a-și împlini visurile.

Românii votează duminică, pe 24 noiembrie, la alegerile prezidențiale 2024, primul tur și la referendumul din București. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real. Primele rezultate exit poll la alegerile prezidențiale vor fi publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Zelenski avertizează: Ucraina are nevoie de o apărare aeriană mai bună. Rusia îşi continuă eforturile de a ne ucide poporul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, pe canalul Telegram, că Ucraina trebuie să îşi consolideze apărarea aeriană pentru a proteja populaţia, relatează Reuters.

Supă minestrone – rețeta italiană de supă de legume cu paste sau orez. Cum să o prepari, pas cu pas

Supa minestrone este un preparat tradițional italian care a devenit celebru datorită aromei sale bogate și versatilității.  

Ce spun studenții români care învață la universități din afara țării. ”Cred că schimbarea ar trebui să vină de la noi”

Și tinerii români care nu se află acum în țară sunt aşteptaţi la urne. Aproape 40 de mii de studenţi merg la vot în străinătate.

Un bărbat din Argeş a murit în faţa unei secţii de votare. A fost deschis dosar penal

Un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit, duminică, în faţa unei secţii de votare din comuna Cicăneşti, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Marian Ceauşescu a fost amendat după ce i s-a adresat lui Iohannis cu apelativul ”borfaşule”, la secția de votare

Marian Ceauşescu, devenit cunoscut pentru abordarea unor persone publice, politicieni ori oameni implicaţi în diverse acţiuni în instanţe, a fost amendat, duminică, după ce i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis cu apelativul ”borfaşule”.

Mesajul lui Tudor Chirilă: Candidații sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot și să alegem un dezastru cât mai mic!

Artistul Tudor Chirilă a transmis înainte de marea zi a alegerilor prezidenţiale un îndemn la vot.  

Încă un stat NATO îi permite Ucrainei să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acţiune. Moscova amenință cu „sfârșitul”

Franţa s-a alăturat Statelor Unite şi Marii Britanii autorizând Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a viza ţinte de pe teritoriul rus, relatează DPA.

Lacul Izvorul Muntelui – istoria zbuciumată a unuia dintre cele mai mari lacuri de acumulare din țară. Cum ajungi aici

Lacul Izvorul Muntelui sau Lacul Bicaz se află pe cursul mijlociu al râului Bistrița, în Carpații Oriental, la patru kilometri în amonte față de orașul Bicaz din județul Neamț.

Moscova interzice adopţia copiilor ruşi în ţările care permit tranziţia de gen. Populația Rusiei continuă să scadă

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, un proiect de lege care interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care tranziţia de gen este legală, relatează AP.

Salina Praid - program, tarife și cum ajungi. Mina de sare din Harghita vindecă o mulțime de afecțiuni

Dacă nu ai vizitat până acum Salina Praid din Harghita, acesta este unul dintre cele mai populare obiective turistice din județ.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.