Ce a apărut în Marea Neagră după ce biologii au plantat iarbă în adâncuri. „O specie cu ciclu de viață lung”

Ce a apărut în Marea Neagră după ce biologii au plantat iarbă în adâncuri. „O specie cu ciclu de viață lung”
📅 2024-12-26

Iarba a curățat inclusiv apa mării, spun biologii, iar mediul este propice pentru multe viețuitoare. În plus, delfinii vor veni mai aproape de mal să se hrănească.

Zostera Noltii - sau iarba pitică - este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă și e folosită de biologi pentru a reface ecosistemul din adâncuri în zonele în care s-au făcut escavări pentru lățirea plajelor. La Eforie Sud, iarba a fost plantată la 100 de metri distanță de țărm, în primăvară, iar proiectul a fost un succes: în zonă au apărut căluți de mare și crabi.

Adrian Teacă, biolog GeoEcoMar: „Vorbim de o specie cu ciclu de viață lung, practic nu dispare, ea rămâne acolo. Mini câmpuri la adăpostul digurilor și oferă un habitat și o casă pentru crabi, creveți, căluți de mare."

Iarba de mare a fost plantată pe o suprafață de trei hectare la Eforie Sud, în zona în care plajele au fost lărgite. La fel se va întâmpla și în celelalte stațiuni din sudul litoralului după ce se vor finaliza lucrările de înnisipare.

Iarba de mare ajută inclusiv la curățarea apei, spun specialiștii. În plus, în câmpurile de sub apă pot trăi peste 100 de specii de nevertebrate marine care atrag și alți pești.

Adrian Bîlbă, doctor în științe: „Sechestrează carbon, purifică apa, oferind mediu de viață pentru multe vietăți mărunte, acestea care la rândul lor constituie hrană pentru delfini, ajunge să constituie baza unui ecosistem sănătos.”

Florin Vasilache, pescar: „Au venit foarte multe specii care la noi nu prea au venit până acum. Printre care bibanul de mare, capturile sunt mai bune, e și mai mult pește în zonă.”

Nicușor Buzgaru, manager proiect Administrația Bazinală Dobrogea Litoral: „Este unul dintre cele mai mari și mai importante proiecte de mediu din țara noastră. Dorim să creăm ecosisteme noi, să revitalizam zona litorală. Se ia câte puțin, se transplantează, iar ea se dezvoltă în mod natural în anii următori și pajiștea crește."

În cadrul acestui proiect se va planta iarbă de mare sub apă pe o suprafață totală de 200 de mii de metri pătrați.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Când se merge cu Ursul - versuri și semnificația acestui obicei. Ce spune tradiția

Obiceiul „Jocul Ursului” este o tradiție românească practicată în special în Moldova, în ajunul Anului Nou.

Pavlova - rețeta delicioasă de prăjitură pavlova de casă. Cum se prepară

Pavlova este un desert rafinat și delicat, cu o poveste fascinantă și o popularitate crescută pe tot globul.  

Trump numeşte un ambasador în Panama după ce a ameninţat că SUA îşi vor reafirma controlul asupra Canalului

Donald Trump l-a ales pe comisarul comitatului Miami-Dade, Kevin Marino Cabrera, ca ambasador în Panama, după ce a ameninţat că America îşi va reafirma controlul asupra Canalului Panama, pe care l-a predat în urmă cu 25 de ani, relatează Reuters.

Ce a apărut în Marea Neagră după ce biologii au plantat iarbă în adâncuri. „O specie cu ciclu de viață lung”

Marea Neagră este mai bogată datorită proiectului pilot în care biologii au plantat iarbă în adâncuri, după lucrările de lărgire a plajelor. În ecosistemele nou create au apărut căluți de mare, crabi și creveți.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Anul 2025 ar putea veni cu noi kilometri de autostradă în România. Autoritățile promit că vor inaugura peste 200 de km

Lucrările avansează pe șantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. Potrivit Ministerului Transporturilor, a fost emisă autorizația pentru cel mai lung tunel ce va fi construit la noi.

Tot mai mulți producători de haine etichetează o mărime mai mare ca fiind una mai mică. Care este motivul

În forfota cumpărăturilor este tot mai dificil să găsim mărimea potrivită pentru hainele care ne sunt pe plac.

Mall-urile, pline în a doua zi de Crăciun. Românii au fost în căutare de reduceri și ținute pentru petrecerea de Revelion

După masa de Crăciun, mulți și-au petrecut ziua prin mall-uri. Pentru că Moșul nu nimerește de fiecare dată cadoul potrivit, unii au venit să returneze ce au primit.

Cum să te recuperezi din mahmureala de Crăciun. Remedii tradiționale

Zeama de varză, murăturile și ciorba de potroace au fost foarte apreciate astăzi de cei care au băut cam mult în cinstea moșului.

Singurii care s-au bucurat de codul portocaliu de vânt în ziua de Crăciun au fost pasionații de sporturi extreme

Cum pe litoral este cod portocaliu de vânt, singurii care s-au bucurat de această vreme au fost cei care practică sporturi extreme. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.