Carnea de pasăre adusă din Ucraina în România este verificată de inspectori. Pericolul la care ne expunem

Carnea de pasăre adusă din Ucraina în România este verificată de inspectori. Pericolul la care ne expunem
📅 2024-12-26

Motivul este simplu. Pentru că nu face parte din Uniune, regulile de siguranță nu se aplică la fel și în țara vecină. Totuși, companiile care vor să vândă la noi sunt obligate să fie atestate de organele europene.

Carnea de pui din Ucraina are un mare avantaj - este ieftină. Costurile de producție sunt mici, iar odată cu războiul exporturile nu mai sunt taxate. Așa că firmele de acolo au numeroase comenzi. Însă, trebuie să fim atenți.

Constantin Stafie, Asociația Crescătorilor de Păsări din România: „În Ucraina, în primul rând, nu sunt restricțiile sanitar veterinare cu privire la administrarea furajelor. După aia, utilizarea antibioticelor, se utilizează cu cel puțin 7 zile înainte de sacrificare. Anumite deparazitare și anumite tratamente în general.”

Cum Ucraina nu este stat membru, păsărilor le sunt administrate inclusiv medicamente și furaje care în Uniune nu sunt permise. Cele mai periculoase sunt tratamentele cu substanțe chimice care fac ca păsările să ia mai ușor în greutate, iar după sacrificare, carnea lor să reziste mai mult la raft.

Nastasia Belc, directorul unui laborator alimentar: „Contaminantul chimic rămâne, se acumulează în timp în organism, nu simți nimic, se acumulează în zeci de ani și asta duce la cancere.”

Regulamentele europene spun clar că nicio companie străină nu poate sa vinda în spațiul european alimente dacă nu obține întâi o atestare care să arate că produsele au fost fabricate după standarde stricte de siguranță.

Potrivit Autorității Sanitar Veterinare și cu documentele în ordine, fiecare transport este verificat în laborator.

Și totuși suspiciunile din ultima vreme, în legătură cu unele produsele din Ucraina, au determinat inspectorii să facă verificări suplimentare.

Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: „Controalele vizează atât carnea de pasăre, dar și ouăle și alte produse. Astfel de controale tematice care sunt peste programul strategic se efectuează în funcție de analizele de risc care apar atât la nivel național cât și la nivel comunitar.”

În ultimul an, importurile de carne de pui din Ucraina au fluctuat. Cei din industrie susțin totuși că puii din Ucraina ar intra în România pe filieră poloneză. Cu alte cuvinte, carnea este ambalată în Polonia, primește etichetă acolo după care ajunge la noi. Dar acest lucru este greu de demonstrat.

Consumul de carne de pui a atins un nivel istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Și asta pentru că puiul este una dintre cele mai ieftine variante de carne, iar asta i-a făcut pe consumatori să aleagă mai mult această variantă. Vestea bună este că în România peste 80% din consum este acoperit de producția proprie și doar 20% vine din import.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui anual.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Fostul premier indian, Manmohan Singh, a murit la vârsta de 92 de ani

Fostul prim-ministru indian Manmohan Singh, ale cărui reforme economice au făcut din India o putere mondială, a murit joi la vârsta de 92 de ani, a anunţat actualul lider indian Narendra Modi, conform AFP.

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este însărcinată din nou

Crăciunul a venit anul acesta cu un anunţ foarte special din partea fostului lider WTA Ashleigh Barty: tripla campioană de Grand Slam şi soţul său Garry Kissick aşteaptă al doilea lor copil.

Avarie la un cablu submarin în Marea Baltică. UE va propune sancţiunii împotriva „flotei fantomă” a Rusiei

Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti.

Un tânăr fără permis a fost prins de două ori în două ore, la volan, în Alba

Un tânăr din Sibiu care nu deţine permis de conducere a fost reţinut de poliţişti după ce joi a fost depistat de două ori, în decurs de două ore, la volanul unui autoturism pe raza localităţii Şard, respectiv în municipiul Alba Iulia.

Când se merge cu Ursul - versuri și semnificația acestui obicei. Ce spune tradiția

Obiceiul „Jocul Ursului” este o tradiție românească practicată în special în Moldova, în ajunul Anului Nou.

Pavlova - rețeta delicioasă de prăjitură pavlova de casă. Cum se prepară

Pavlova este un desert rafinat și delicat, cu o poveste fascinantă și o popularitate crescută pe tot globul.  

Trump numeşte un ambasador în Panama după ce a ameninţat că SUA îşi vor reafirma controlul asupra Canalului

Donald Trump l-a ales pe comisarul comitatului Miami-Dade, Kevin Marino Cabrera, ca ambasador în Panama, după ce a ameninţat că America îşi va reafirma controlul asupra Canalului Panama, pe care l-a predat în urmă cu 25 de ani, relatează Reuters.

Ce a apărut în Marea Neagră după ce biologii au plantat iarbă în adâncuri. „O specie cu ciclu de viață lung”

Marea Neagră este mai bogată datorită proiectului pilot în care biologii au plantat iarbă în adâncuri, după lucrările de lărgire a plajelor. În ecosistemele nou create au apărut căluți de mare, crabi și creveți.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Anul 2025 ar putea veni cu noi kilometri de autostradă în România. Autoritățile promit că vor inaugura peste 200 de km

Lucrările avansează pe șantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. Potrivit Ministerului Transporturilor, a fost emisă autorizația pentru cel mai lung tunel ce va fi construit la noi.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.