Carnea de pasăre adusă din Ucraina în România este verificată de inspectori. Pericolul la care ne expunem

Carnea de pasăre adusă din Ucraina în România este verificată de inspectori. Pericolul la care ne expunem
📅 2024-04-12

Motivul este simplu. Pentru că nu face parte din Uniune, regulile de siguranță nu se aplică la fel și în țara vecină. Totuși, companiile care vor să vândă la noi sunt obligate să fie atestate de organele europene.

Carnea de pui din Ucraina are un mare avantaj - este ieftină. Costurile de producție sunt mici, iar odată cu războiul exporturile nu mai sunt taxate. Așa că firmele de acolo au numeroase comenzi. Însă, trebuie să fim atenți.

Constantin Stafie, Asociația Crescătorilor de Păsări din România: „În Ucraina, în primul rând, nu sunt restricțiile sanitar veterinare cu privire la administrarea furajelor. După aia, utilizarea antibioticelor, se utilizează cu cel puțin 7 zile înainte de sacrificare. Anumite deparazitare și anumite tratamente în general.”

Cum Ucraina nu este stat membru, păsărilor le sunt administrate inclusiv medicamente și furaje care în Uniune nu sunt permise. Cele mai periculoase sunt tratamentele cu substanțe chimice care fac ca păsările să ia mai ușor în greutate, iar după sacrificare, carnea lor să reziste mai mult la raft.

Nastasia Belc, directorul unui laborator alimentar: „Contaminantul chimic rămâne, se acumulează în timp în organism, nu simți nimic, se acumulează în zeci de ani și asta duce la cancere.”

Regulamentele europene spun clar că nicio companie străină nu poate sa vinda în spațiul european alimente dacă nu obține întâi o atestare care să arate că produsele au fost fabricate după standarde stricte de siguranță.

Potrivit Autorității Sanitar Veterinare și cu documentele în ordine, fiecare transport este verificat în laborator.

Și totuși suspiciunile din ultima vreme, în legătură cu unele produsele din Ucraina, au determinat inspectorii să facă verificări suplimentare.

Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: „Controalele vizează atât carnea de pasăre, dar și ouăle și alte produse. Astfel de controale tematice care sunt peste programul strategic se efectuează în funcție de analizele de risc care apar atât la nivel național cât și la nivel comunitar.”

În ultimul an, importurile de carne de pui din Ucraina au fluctuat. Cei din industrie susțin totuși că puii din Ucraina ar intra în România pe filieră poloneză. Cu alte cuvinte, carnea este ambalată în Polonia, primește etichetă acolo după care ajunge la noi. Dar acest lucru este greu de demonstrat.

Consumul de carne de pui a atins un nivel istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Și asta pentru că puiul este una dintre cele mai ieftine variante de carne, iar asta i-a făcut pe consumatori să aleagă mai mult această variantă. Vestea bună este că în România peste 80% din consum este acoperit de producția proprie și doar 20% vine din import.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui anual.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Oficial american: China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică”

China ajută Rusia să realizeze "cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil" la începutul războiului din Ucraina, a avertizat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

Biden se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul „în curând”: „Vom ajuta Israelul să se apere şi Iranul va eşua”

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, că se aşteaptă ca Iranul treacă "în curând" la acţiune şi a lansat un apel Teheranului să nu atace, scrie AFP.

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București din cauza unei amenințări cu bombă

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București, vineri seara, din cauza unei amenințări cu bombă.

Cadavrele a patru femei au fost găsite pe o barcă în derivă, în largul coastei Spaniei, în apropiere de Cartagena

Serviciile de salvare au anunţat vineri că au localizat o ambarcaţiune aflată în derivă în apropierea coastei de sud-est a Spaniei, la bordul căreia se aflau patru cadavre de femei.

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa de discuri se luptă pentru compensarea artiştilor

Muzica lui Taylor Swift a revenit pe TikTok, în ciuda faptului că casa de discuri a cântăreţei Universal Music, şi aplicaţia chineză de videoclipuri scurte rămân în conflict.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..