Principiile de joc pentru acest sistem sunt aceleași ca la celelalte jocuri de tip LOTO, particularizând la 6 numere din 49.
Tragerea la sorți a numerelor câștigătoare se face prin extragerea din urnă a 6 numere, participanților oferindu-li-se 4 categorii de câștiguri, după cum urmează:
Categoria I: toate cele 6 numere extrase;
Categoria a II-a: 5 numere din cele 6 extrase;
Categoria a III-a: 4 numere din cele 6 extrase;
Categoria a IV-a: 3 numere din cele 6 extrase.
O particularitate a sistemului LOTO 6/49 o constituie faptul că pe același bilet se poate juca și un alt joc, denumit NOROC.
Acesta constă în faptul că, odată cu acceptarea biletului de către terminalul pe care se joacă, se produce (generează) automat un număr întâmplător de 7 cifre care va participa la o tragere separată în urma căreia se vor atribui mai multe categorii de premii.
Tipurile posibile de variante LOTO 6/49 care se pot juca pe biletul prezentat mai înainte sunt următoarele:
-variante simple;
-variante combinate;
-scheme reduse;
-variante combinate compuse;
-combinații CAP DE POD
Varianta simplă – formația etalon a jocului LOTO 49 – este formată din 6 numere diferite din cele 49 care se pot juca. Din punct de vedere pozițional, o variantă simplă corespunde unei zone dintre cele trei ale biletului, respectiv A, B, C.
Pentru a juca variante simple pe biletul LOTO 6/49 este suficientă marcarea numerelor alese (câte 6 pentru fiecare variantă) în cele trei zone ale câmpului 1, câmpul 2 rămânând nemarcat.
Pe un bilet LOTO 6/49 se pot juca una, două sau trei variante simple, în oricare din cele trei zone A, B, C.
Pe un bilet se pot însă juca nu numai variante de un singur tip, ci orice combinație posibilă între tipurile de variante.
Tinând cont de faptul că variantele combinate compuse ocupă 2 sau 3 zone, posibilitățile de joc pe biletul LOTO 6/49 pot fi rezumate astfel:
a) 1 – 3 variante simple;
b) 1 – 3 variante combinate;
c) 1 – 3 scheme reduse predefinite;
d) 1 variantă combinată compusă de tip A x B sau B x C;
e) 1 combinație CAP DE POD de 5 numere;
f) orice combinație a pct. a) – e), în număr de 1 – 3;
g) 1 variantă combinată compusă de tip A x B x C;
h) 1 combinație CAP DE POD de 6 sau mai multe numere.
Orice participant este convins de faptul că jucând o variantă combinată de 7, 8, 9, … numere, șansele de câștig cresc. Cu cât numărul de numere jucate este mai mare, cu atât șansele de câștig sunt mai mari, dar și costul achitat este mai mare. Schemele reduse reușesc să facă un compromis între numărul de numere jucate și costul total, cu o scădere minimă a șanselor de câștig. Pentru un număr oarecare de numere jucate, o schemă redusă este reprezentată printr-un număr de variante simple mai mic (chiar mult mai mic) decât numărul total de variante ale desfășurării variantei combinate de același număr de numere și care – în condițiile în care la tragere ies 6, 5, 4 sau 3 numere din cele jucate – asigură unul sau mai multe câștiguri.
Pentru a înțelege schemele reduse, vom prezenta o astfel de schemă pentru 9 numere. Dacă participantul joacă toate combinațiile posibile de 9 numere luate câte 6, adică o variantă combinată de 9 numere, el va achita un cost corespunzător celor _VP_EQN_1.GIF = 84 variante simple. O schemă redusă pentru 9 numere, având 12 variante simple, este dată în tabelul de mai jos, în care cele 9 numere sunt 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9:
Această schemă redusă asigură obținerea următoarelor câștiguri, în funcție de numărul de numere din cele 9, ieșite la tragere, astfel:
– pentru 6 numere ieșite la tragere:
1 câștig cat. I, 9 câștiguri cat. a III-a și 2 câștiguri cat. a IV-a sau
3 câștiguri cat. a II-a, 6 câștiguri cat. a III-a și 3 câștiguri cat. a IV-a
– pentru 5 numere ieșite la tragere:
1 câștig cat. a II-a, 3 câștiguri cat. a III-a și 7 câștiguri cat. a IV-a sau
6 câștiguri cat. a III-a și 4 câștiguri cat. a IV-a
– pentru 4 numere ieșite la tragere:
2 câștiguri cat. a III-a și 4 câștiguri cat. a IV-a sau
1 câștig cat. a III-a și 7 câștiguri cat. a IV-a
– pentru 3 numere ieșite la tragere:
3 câștiguri cat. a IV-a sau
2 câștiguri cat. a IV-a
În sistemul manual, jucarea unei scheme reduse presupunea completarea pe bilete a tuturor variantelor simple componente ale schemei. În sistemul de joc automatizat, jucarea schemelor reduse se face foarte simplu, participantul trebuind să completeze doar numerele alese (în exemplul de mai sus, cele 9 numere) și codul prin care terminalul identifică schema redusă. Mai concret, maniera de joc a schemelor reduse pe biletele LOTO 6/49 constă din marcarea în una din zonele câmpului 1 a numerelor ce se vor juca și marcarea în aceeași zonă din câmpul 2 al aceleiași zone a codului schemei reduse predefinite alese care va trebui să fie în concordanță, în mod obligatoriu, cu numărul de numere alese.
Prin urmare, pentru a putea juca scheme reduse LOTO 6/49, participantul trebuie să știe care sunt schemele reduse recunoscute de terminal (predefinite), adică să știe codurile acestora, câte numere se joacă pentru fiecare schemă redusă și câte variante simple cuprinde fiecare schemă. Toate aceste informații sunt date în tabelul 1.
Pentru comparație, în ultima coloană este prezentat, pentru fiecare schemă predefinită, numărul de variante ale combinației complete din numerele jucate luate câte 6.
Mai multe detalii despre variante puteți găsi pe loto.ro.
Începând cu data de 2 mai 2010, la Loto 6/49 se poate câștiga și cu 3 numere.
Cele patru categorii de câștiguri la jocul Loto 6/49 sunt următoarele:
Categoria 1 – toate cele 6 numere extrase
Categoria 2 – 5 numere din cele 6 extrase
Categoria 3 – 4 numere din cele 6 extrase
Categoria 4 – 3 numere din cele 6 extrase
Categoriile de câștiguri pentru acest joc sunt următoarele:
Categoria 1 – toate cele 7 cifre ale numărului (întregul număr în ordine)
Categoria 2 – ultimele 6 cifre ale numărului (în ordine)
Categoria 3 – ultimele 5 cifre ale numărului (în ordine)
Categoria 4 – ultimele 4 cifre ale numărului (în ordine)
Categoria 5 – ultimele 3 cifre ale numărului (în ordine)
Categoria N + 3 – întregul număr + 3
Categoria N – 3 – întregul număr – 3