96% din maşinile noi înmatriculate în Norvegia în ianuarie au fost electrice, un nivel neegalat în nicio altă țară

96% din maşinile noi înmatriculate în Norvegia în ianuarie au fost electrice, un nivel neegalat în nicio altă țară
📅 2025-02-05

Controlată de miliardarul Elon Musk, ale cărui opinii politice se ciocnesc cu valorile liberale ale multor scandinavi, Tesla şi-a pierdut, totuşi, luna trecută poziţia de lider în ţara nordică.

În această perioadă, în Norvegia au fost vândute 9.343 de maşini, dintre care 8.954 de maşini complet electrice, a anunţat luni Consiliul norvegian pentru informaţii privind traficul rutier (OFV).

Cu titlu de comparaţie, ponderea maşinilor electrice în Europa a fost de 13,6% în 2024, potrivit lobby-ului producătorilor, ACEA.

O altă cifră frapantă: dintre cel mai bine vândute 50 de modele din Norvegia, doar două nu au fost complet electrice, primul clasându-se abia pe locul 33.

„Nu am mai văzut niciodată aşa ceva (...) Dacă restul anului continuă aşa cum a fost în ianuarie, ne vom apropia foarte repede de obiectivul pentru 2025”, a declarat cu satisfacţie Øyvind Solberg Thorsen, directorul OFV, într-un comunicat de presă.

Norvegia - care, în mod paradoxal, este cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest - şi-a stabilit obiectivul de a vinde numai maşini noi cu emisii zero începând cu 2025, cu zece ani înaintea Uniunii Europene (UE).

Tesla, mult timp forţa motrice din spatele transportului rutier electric din Norvegia, a coborât însă în ianuarie pe locul 3 în topul celor mai bine vândute mărci, după Volkswagen şi Toyota. Nu există nicio dovadă că această scădere se datorează poziţiilor lui Elon Musk, care s-a apropiat de Donald Trump, dar un studiu realizat în Suedia vecină - unde anul 2024 a fost marcat de un conflict social între Tesla şi un sindicat puternic - stă mărturie pentru deteriorarea imaginii în ţările nordice. Potrivit sondajului realizat la jumătatea lunii ianuarie de Novus, 69% din cele 1.002 persoane chestionate aveau o părere negativă despre Musk şi 47% aveau aceeaşi părere despre Tesla. Sentimentele pozitive erau de doar 10% şi, respectiv, 19%.

STRATEGIA NORVEGIEI

Spre deosebire de UE, Norvegia nu a optat pentru interzicerea motoarelor cu combustie internă, ci a optat pentru o politică de stimulente. Maşinile electrice noi sunt în mare parte scutite de taxe, în timp ce maşinile pe bază de combustibili fosili sunt puternic impozitate, ceea ce face ca achiziţionarea primelor să fie atractivă din punct de vedere financiar. Pentru o lungă perioadă de timp, acestea au beneficiat, de asemenea, de privilegii cum ar fi gratuitate pentru taxele de drum, parcare gratuită în parcările publice şi dreptul de a circula pe benzile destinate autobuzelor.

Unele dintre aceste avantaje s-au erodat în timp, dar maşina complet electrică a devenit norma.

„A fost o decizie motivată în primul rând de considerente climatice şi de mediu”, spune Frode Hvattum, proprietarul a două maşini electrice. „Un alt motiv a fost, desigur, toate beneficiile care decurg din aceasta”, adaugă tatăl a trei copii.

La nivel naţional, ţara scandinavă, cu iernile sale aspre, a construit o reţea de încărcătoare ultra-rapide ce permit reducerea „rekkeviddeangst” - teama de lipsă de autonomie. A fost o condiţie esenţială pentru Frode Hvattum care, la fel ca mulţi norvegieni, merge adesea la cabana sa de la munte, situată la câteva ore de Oslo. „Este mai puţin complicat acum că reţeaua este atât de bine dezvoltată. Nu mai trebuie să îţi planifici călătoria la fel de riguros ca înainte”, explică el.

Chiar dacă vânzările de maşini complet electrice nu au ajuns chiar la 100%, în acest an profesioniştii consideră că obiectivul poate fi considerat atins, cu atât mai mult cu cât impozitarea motoarelor cu combustie internă şi a hibrizilor reîncărcabili - care sunt mai curaţi, dar încă funcţionează parţial pe benzină sau motorină - va creşte de la 1 aprilie, ceea ce ar trebui să accentueze tendinţa.

Potrivit OFV, maşinile pe motorină au reprezentat doar 1,5% din înmatriculările de maşini noi în ianuarie, iar cele pe benzină 0,4%.

Din cele 389 de maşini noi cu motor cu ardere internă vândute în ianuarie, doar 148 au fost vândute persoanelor fizice. Restul au fost achiziţionate de companii de închiriere sau de taxi, autorităţi locale sau şcolilor de şoferi.

„Cei care locuiesc în părţi ale ţării unde distanţele sunt mari şi condiţiile meteorologice instabile aleg în continuare vehicule pe benzină, diesel sau hibride, pur şi simplu pentru a se simţi în siguranţă în călătoriile lor”, spune Nils Sødal, purtător de cuvânt al Asociaţiei norvegiene a automobilelor (NAF).

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Becali spune că Georgescu i-a cerut ajutorul înainte de alegeri: Mi-a trimis o melodie prea antisemită și l-am blocat

Gigi Becali susține că Călin Georgescu l-ar fi vizitat cu aproximativ trei luni înainte de alegerile prezidențiale pentru a-i cere ajutorul. Ulterior, în numele candidatului la prezidențiale un om de afaceri i-ar fi cerut bani.

Bugetul pe 2025 a fost adoptat de Parlament, după dezbateri-maraton în plen și comisiile de specialitate

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri seară, proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 după aproximativ șapte ore de dezbateri.

Au început ninsorile. Drumarii intervin pe Transfăgărășan. Cod galben în mai multe județe | VIDEO

Drumarii intervin, miercuri seară, pe Transfăgărăşan, cu material antiderapant. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod galben de precipitaţii mixte pentru mai multe judeţe.

Decizia luată de Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă după ce au fost plasați în arest preventiv în dosarul Nordis

Şase dintre inculpaţii din Dosarul Nordis au contestat, miercuri seară, măsurile dispuse de Curtea de Apel Bucureşti, între aceştia fiind Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă. Cei doi au fost duși în arestul Poliţiei Capitalei direct din sala de judecată.

Un român, suspect într-un grup care ar fi vandalizat „la comandă” peste 270 de mașini în Germania. E bănuită Rusia

Un român este acuzat de participare la o operațiune de vandalizare a peste 270 de mașini în Germania. Există bănuiala unui sabotaj din partea Rusiei.

După Trump, și președintele Argentinei își retrage țara din OMS: Nu vom permite unei organizații internaționale să intervină

Argentina, condusă de preşedintele Javier Milei, un admirator al lui Donald Trump, şi-a anunţat miercuri intenţia de a părăsi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după o decizie similară anunţată de administraţia de la Washington.

Horoscop 6 februarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie poate bate palma cu un angajator și să înceapă un nou job

Horoscop 6 februarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi foarte bună. O să ne vedem de interesul nostru, o să știm ce pârghii să folosim, dar nu-i vom neglija nici pe cei din jurul nostru.  

SUA continuă să sprijine militar Ucraina, recunoaște Zelenski, dar: „nu sunt sigur că vom rezista” după oprirea acestuia

Ajutorul militar pentru Ucraina nu s-a oprit o dată cu schimbarea administrației de la Washington, dar nu sunt dicuții cu privire la pachetele viitoare. „Nu sunt sigur că vom rezista” spune președintele Zelenski.

Crin Antonescu: Mi-am făcut dosarul de pensionare. Nu am depus cererea pentru pensia specială, dar nu este exclus să o fac

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare pentru Cotroceni, a anunţat că şi-a pregătit dosarul de pensionare şi nu exclude depunerea cererii pentru pensia specială, în calitate de fost parlamentar.

Alfabetizarea matematică în România: 36% dintre elevi nu pot rezolva „probleme reale”. „Pare că se rupe ceva la gimnaziu”

Mai mult de o treime dintre elevii români nu pot folosi ce au învățat la matematică în probleme care mimează situații reale. Este concluzia dură a primului raport național de alfabetizare matematică.

Good News

Only good and positive news.