BpT, povestea unei minunate colecții de cărți de buzunar

BpT, povestea unei minunate colecții de cărți de buzunar
📅 2024-12-20

Colecția Biblioteca pentru Toți (BpT) a fost inițiată în 1895 de Dumitru Stăncescu (folclorist, publicist și scriitor născut în Elveția, care-o va conduce până la decesul său din 1918) și editată de Carol Muller, inspirat de o colecție din Leipzig. Dar să redăm istoria acestei colecții care încă dăinuie (sper) pe rafturile bibliotecilor din România.

Are cuvântul reputatul critic și istoric literar Paul Cernat: „În 1900, BpT a fost preluată de Leon Alcalay, iar între 1920-1923 - de Viața Românească, după care va reveni librăriei Alcalay, via Iancu Șaraga și S. Schwartz, până în 1940. Aici va încerca să debuteze (fără succes) elevul Mircea Eliade, cu un volumaș entomologic. Din 1923 până în 1940 directorul BpT va fi scriitorul Vasile Demetrius (tatăl Luciei), care face din ea cea mai populară colecție românească de literatură. După un număr de luni de întrerupere a activității (în perioada Statului Național Legionar), BpT va fi preluată de Editura Socec. După instaurarea regimului comunist, ia o nouă pauză (1948-1949), iar între 1950-1959 e reinventată de Editura de Stat pentru Literatură și Artă (pe fir intrând și Cartea Rusă, ARLUS ș.a.)”.

Recuperarea controlată a scriitorilor interziși

Pe același fir: „În 1959, Mihai Șora - redactor-șef la ESPLA din 1954, în subordinea lui Al. I. Ștefănescu, apoi a lui Petru Dumitriu, după ce fusese referent de specialitate la Externe, apoi șef de secție la Editura pentru Limbi Străine de pe lângă Institutul Român pentru Relații cu Străinătatea - elaborează un nou plan editorial care va fi aprobat de noul director al ESPLA, ulterior Editurii pentru Literatură, poetul ex-ilegalist Ion Bănuță, în contextul valorificării moștenirii literare a trecutului (recuperarea controlată a scriitorilor puși la index în anii 1950). Bănuță va fi demis cu scandal în 1968 pentru a fi permis publicarea antologiei cu probleme a lui Nicolae Manolescu, în care intraseră poeți legionari interbelici, dar lipseau poeți pro-comuniști. Mihai Șora părăsește editura un an mai târziu, pare-se din același motiv”.

880 de titluri, în 19 ani

Tot aici: „Perioada de glorie a BpT (circa 880 de titluri între 1970-1989 față de 550 până atunci) începe însă din 1970, când colecția va fi preluată de Editura Minerva, sub directoratul lui Aurel Martin, iar Editura pentru Literatură - spartă în mai multe edituri, în cadrul unui mare plan de reorganizare editorială. Bănuță e retrogradat la revista satelor Albina, iar Șora ajunge, ceva mai târziu, la conducerea secției literare a Editurii Enciclopedice, fosta redacție pentru enciclopedii a Editurii Politice (amănunte despre mediul editorial din epocă, în volumul Anii romantici de Gabriela Adameșteanu)”.

Un fel de misiune la Paris

Mai mult: „Anterior Editurii Enciclopedice, Șora primise o bursă la Paris oferită de Gabriel Marcel, de care a beneficiat prin diligențele ministrului Învățămîntului, Mircea Malița; pentru a-i ușura plecarea, acesta din urmă (își va aminti mai târziu Șora, într-un interviu luat de Ovidiu Șimonca) i-ar fi dat un fel de misiune, aceea de a inspecta lectoratele românești din Franța. O vreme bună a fost încadrat pe diverse posturi în Ministerul (Educației și) Învățămîntului, de unde se va pensiona în 1977 (după ce condusese serviciul Biblioteci). Avem, așadar, imaginea unui funcționar cultural meritoriu din anii liberalizării post-staliniste, cu o operă filosofică onestă. Foarte departe de a unui Jan Patocka, cum spun azi adulatorii, dar în nici un caz a unui „tartor bolșevic”, cum vituperează, aberant, calomniatorii”.

129 de ani s-au împlinit anul acesta de la înființarea Bibliotecii pentru Toți (BpT).

„La BpT va încerca să debuteze (fără succes) elevul Mircea Eliade, cu un volumaș entomologic”, Paul Cernat, istoric literar

Citește pe Antena3.ro
Zeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet

„Perioada de glorie a BpT (circa 880 de titluri între 1970-1989 față de 550 până atunci) începe însă din 1970, când colecția va fi preluată de Editura Minerva, sub directoratul lui Aurel Martin”, Paul Cernat

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Premiile „Manifest pentru România Responsabilă” – Recunoaștere pentru excelență și responsabilitate

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au organizat ieri, 19 decembrie 2024, Premiile „Manifest pentru România Responsabilă”, un eveniment dedicat personalităților care, prin activitatea lor remarcabilă, contribuie la progresul societății rom...

10 Rețete de terine perfecte pentru masa de Crăciun și Revelion

Terinele sunt preparate elegante, delicioase și extrem de versatile, perfecte pentru masa de Crăciun și Revelion. Fie că sunt din carne, pește, legume sau brânză, terinele adaugă un plus de rafinament oricărei mese festive.

Vin vremuri bune pentru 4 zodii, pe 20 Decembrie 2024. Iată mesajul Universului

Universul încearcă să transmită un mesaj important pentru patru semne zodiacale pe 20 decembrie 2024. Este timpul să lăsăm deoparte scepticismul și să ascultăm cu atenție. În timpul tranzitului Soare în trigon cu Luna, patru semne zodiacale vor învăța ceva important și pozitiv, așa că trebuie să ...

9 cărți în spiritul iernii

Iată, mai jos, câteva titluri noi, captivante, numai bune de devorat în pragul marilor sărbători ce stau să izbucnească în acest sfârșit de an. Cercetați atent propunerile, cine știe, poate găsiți câte ceva și pe gustul dumneavoastră.

O polițistă de 23 de ani, moartă într-un accident de mașină

O polițistă de 23 de ani a murit într-un accident de mașină, în noaptea dintre joi și vineri, pe DN 28 B, în județul Botoșani.

Curtea de Apel a amânat pentru săptămâna viitoare procesul deschis de Călin Georgescu referitor la anularea alegerilor prezidențiale

După ce acțiunea a fost declinată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel București a amânat, ieri, pentru luni, judecarea cererii formulate de Călin Georgescu și de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central prin care au fos...

Recompense substanțiale pentru dascălii care reduc abandonul școlar în ciclul primar. Urmăriți, prindeți și aduceți la școală!

În România, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, însă aleșii spun că au găsit soluția pentru a inversa acest trend ascendent și anume: introducerea unui sistem de recompensare a cadrelor didactice care reușesc să determine pe copii să nu mai...

Se deschide circulația pe încă 36 de kilometri din autostrada Moldova

O nouă porțiune din Autostrada A7 (Moldova) va fi deschisă vineri, la ora 15.00, permițând șoferilor să circule fără întrerupere între Focșani și Buzău. Cei peste 36 de kilometri noi de autostradă rezolvă problema fragmentării traseului.

Ceață densă, burniță și ghețus în România

Ceață cu vizibilitate redusă sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, asociată cu risc de ghețuș sau chiciură, este prognozată în mai multe județe din țară, vineri dimineață, anunță ANM.

Marea adunare de mascați, urși, capre și vătafi: Uriașul alai de colindători din România, la Moroeni și Pietroșița

Tradițiile autentice se păstrează, în ciuda spiritului comercial care a modificat multe obiceiuri, în ultimii ani. Cetele de colindători din mediul rural duc mai departe tradițiile seculare, din generație în generație.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.