Curtea de Apel a amânat pentru săptămâna viitoare procesul deschis de Călin Georgescu referitor la anularea alegerilor prezidențiale

Curtea de Apel a amânat pentru săptămâna viitoare procesul deschis de Călin Georgescu referitor la anularea alegerilor p
📅 2024-12-20

După ce acțiunea a fost declinată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel București a amânat, ieri, pentru luni, judecarea cererii formulate de Călin Georgescu și de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central prin care au fost sistate operațiunile de votare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Fostul candidat suveranist vrea anularea deciziei BEC la baza căreia a stat o hotărâre definitivă și general obligatorie a Curții Constituționale prin care, la data de 6 decembrie 2024, s-a dispus anularea și reluarea întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale din anul 2024.

Ieri, Curtea de Apel București era așteptată să se pronunțe cu privire la cererile formulate de candidatul pro-rus Călin Georgescu și de o asociație juridică, în legătură cu desființarea a trei decizii ale Biroului Electoral Central, printre care se numără și cea prin care s-a luat act de hotărârea Curții Constituționale din data de 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. 

Dosarul, care a fost, inițial, pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost, în cele din urmă, declinat, la data de 17 decembrie 2024, Secției de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București, unde a fost înregistrat sub numărul 2950/1/2024, având ca obiect cererile de anulare a hotărârilor Biroului Electoral Central 230D/2024, 231D/2024 și 232D/2024.

Contestatorii sunt Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și Călin Georgescu. Iar instituțiile și persoanele chemate în judecată sunt Biroul Electoral Central, Ministerul Apărării Naționale, Statul Major al Apărării și șeful Statului Major al Apărării, Guvernul României, prin primul ministru, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații, președintele României, Klaus Iohannis, Elena Vasilica Lasconi, Marcel Ciolacu, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu și ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

În 6 decembrie, BEC sista turul al doilea

Procesul a început la ora 11.00, când completul învestit să soluționeze, pe fond, această speță a decis să amâne cauza, „pentru a se comunica înscrisurile depuse la dosar”, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru luni, 23 decembrie 2024. 

Prima decizie a Biroului Electoral Central atacată în instanță, cu numărul 230D din data de 6 decembrie 2024, este cea prin care BEC a dispus că „încetează de îndată operațiunile de votare și cele de pregătire a votării la secțiile de votare din străinătate”, că „încetează, de îndată, operațiunile de pregătire a votării la secțiile de votare din țară” și că „se sistează de îndată activitatea de operare în aplicațiile informatice utilizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2024”.

Citește pe Antena3.ro
Zeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet

Cu același prilej, BEC a stabilit că toate materialele electorale desfășurate de birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate se sigilează și se predau misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Mai mult, toate buletinele de vot întrebuințate și neîntrebuințate se anulează prin grija birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

La bază a stat minuta CCR

Această decizie a BEC are la bază comunicatul și minuta Curții Constituționale din data de 6 decembrie 2024, care prevedeau că, în  unanimitate, au dispus anularea întregului proces electoral cu privire la alegerile prezidențiale din anul 2024. 

De asemenea, CCR a mai dispus ca procesul electoral să fie reluat în integralitate. Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie.

A doua decizie a Biroului Electoral central atacată în instanțele de drept comun de către Călin Georgescu & Co este cea cu numărul 231D din data de 7 decembrie 2024. Prin acest document, s-a dispus ca Biroul Electoral Central constituit la alegerile prezidențiale din anul 2024 își încetează activitatea la data de 13 decembrie 2024, la ora 24.00. La fel și Birourile electorale județene și Birourile electorale ale sectoarelor Bucureștiului.

Iar cea de-a treia decizie BEC atacată, cu numărul 232D din 7 decembrie 2024, stabilește că, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate primesc indemnizațiile prevăzute în OUG 98/2024 pentru cel mult două zile de activitate.

O admitere a contestației nu ar schimba nimic

Acțiunea lui Călin Georgescu și a avocaților care îi sprijină acest demers juridic urmărește reluarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din anul 2024, cerând instanțelor de judecată să oblige Biroul Electoral Central să nu țină cont de o hotărâre definitivă și obligatorie emisă de Curtea Constituțională.

Hotărârea Biroului Electoral Central de încetare a acțiunilor referitoare la derularea alegerilor prezidențiale se întemeiază pe această hotărâre a CCR. Dacă, prin absurd, Curtea de Apel București și, în apel, Înalta Curte de Casație și Justiție, ar admite acțiunea și ar desființa decizia BEC nr. 230D din data de 6 decembrie 2024, acest lucru nu ar schimba lucrurile cu absolut nimic. 

Biroul Electoral Central este obligat să țină cont de hotărârile Curții Constituționale, hotărâri care nu pot fi desființate, fiind inatacabile atât la nivel național, cât și internațional. Astfel, chiar dacă s-ar anula decizia BEC, BEC ar fi obligat, ulterior, să emită o altă decizie identică. 

Curtea Constituțională însăși este chemată în judecată de Călin Georgescu, în ciuda faptului că instanțele judecătorești de drept comun nu pot impune CCR o anumită conduită constituțională. De asemenea, au fost atacate în instanță și notele care au informat CSAT cu privire la atacul de tip hibrid al unor entități statale și non-statale la adresa infrastructurii IT&C suport pentru procesul electoral. Notele de informare ale serviciilor secrete nu sunt acte administrative care să poată fi atacate în contencios administrativ.

Amenințări la adresa judecătorilor, pe rețelele de socializare

În urmă cu câteva zile, candidatul autoproclamat drept suveranist Călin Georgescu a postat, pe contul său de socializare, o amenințare directă la adresa judecătorilor Curții Constituționale.

„Doamnelor şi domnilor judecători ai CCR v-aţi încălcat jurământul? Prin ce aţi decis în data de 6 decembrie nu cumva aţi jurat strâmb? Vreţi să vă ajute Dumnezeu - aşa cum spune jurământul magistraţilor!? Atunci reparaţi-vă greşeala ca oamenii să mai aibă încredere în dreapta judecată a instituţiilor, altfel nici în infern nu veţi găsi refugiu! Vă atrag atenţia că riscaţi să plătiţi voturile anulate cu ani grei de puşcărie - şi nu uitaţi că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar voi, mai ales voi, cei care ar fi trebuit să protejaţi legea, nu să o condamnaţi nedrept!”, se arată în postarea citată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Vin vremuri bune pentru 4 zodii, pe 20 Decembrie 2024. Iată mesajul Universului

Universul încearcă să transmită un mesaj important pentru patru semne zodiacale pe 20 decembrie 2024. Este timpul să lăsăm deoparte scepticismul și să ascultăm cu atenție. În timpul tranzitului Soare în trigon cu Luna, patru semne zodiacale vor învăța ceva important și pozitiv, așa că trebuie să ...

9 cărți în spiritul iernii

Iată, mai jos, câteva titluri noi, captivante, numai bune de devorat în pragul marilor sărbători ce stau să izbucnească în acest sfârșit de an. Cercetați atent propunerile, cine știe, poate găsiți câte ceva și pe gustul dumneavoastră.

Tânără de 23 de ani, moartă într-un accident de mașină

O femeie de 23 de ani a murit într-un accident de mașină, în noaptea dintre joi și vineri, pe DN 28 B, în județul Botoșani.

Curtea de Apel a amânat pentru săptămâna viitoare procesul deschis de Călin Georgescu referitor la anularea alegerilor prezidențiale

După ce acțiunea a fost declinată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel București a amânat, ieri, pentru luni, judecarea cererii formulate de Călin Georgescu și de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central prin care au fos...

Recompense substanțiale pentru dascălii care reduc abandonul școlar în ciclul primar. Urmăriți, prindeți și aduceți la școală!

În România, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, însă aleșii spun că au găsit soluția pentru a inversa acest trend ascendent și anume: introducerea unui sistem de recompensare a cadrelor didactice care reușesc să determine pe copii să nu mai...

Se deschide circulația pe încă 36 de kilometri din autostrada Moldova

O nouă porțiune din Autostrada A7 (Moldova) va fi deschisă vineri, la ora 15.00, permițând șoferilor să circule fără întrerupere între Focșani și Buzău. Cei peste 36 de kilometri noi de autostradă rezolvă problema fragmentării traseului.

Ceață densă, burniță și ghețus în România

Ceață cu vizibilitate redusă sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, asociată cu risc de ghețuș sau chiciură, este prognozată în mai multe județe din țară, vineri dimineață, anunță ANM.

Marea adunare de mascați, urși, capre și vătafi: Uriașul alai de colindători din România, la Moroeni și Pietroșița

Tradițiile autentice se păstrează, în ciuda spiritului comercial care a modificat multe obiceiuri, în ultimii ani. Cetele de colindători din mediul rural duc mai departe tradițiile seculare, din generație în generație.

După Iohannis, și Ciucă s-a pus pe cumpărături la vreme de criză politică. Achiziții directe, în ziua în care CSAT dezbătea situația alegerilor și atacurile hibride rusești

„Jurnalul” a dezvăluit, zilele trecute, că, în plin atac hibrid al unor entități statale și non-statale la adresa infrastructurii cibernetice suport electoral, Administrația Prezidențiale achiziționa, fără licitație, produse de protocol, flori și coroane din flori și agende personalizate, în sumă...

Arenal: simbolul naturii sălbatice din Costa Rica

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. Așa cum m-am obișnuit în ultimii ani, înaintea Sărbătorilor de iarnă revin în Costa Rica. De obicei, iau drumul de la aeroport direct acasă, în Jaco. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.