9 cărți în spiritul iernii

9 cărți în spiritul iernii
📅 2024-12-20

Iată, mai jos, câteva titluri noi, captivante, numai bune de devorat în pragul marilor sărbători ce stau să izbucnească în acest sfârșit de an. Cercetați atent propunerile, cine știe, poate găsiți câte ceva și pe gustul dumneavoastră.

1. Fado Alexandrino

Autor: António Lobo Antunes

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Cristina Dăscălescu Dordea și Dinu Flămând

De-a lungul a peste patruzeci de ani de viață literară, António Lobo Antunes și-a construit un spațiu psihogeografic singular, inimitabil, pe care îl scrie și rescrie neîncetat. Romanul Fado Alexandrino, apărut în 1983, este o capodoperă bântuită de declin, culpabilitate și pesimism istoric, o antiepopee cu accente burlești, care demitizează evenimentul cel mai important al istoriei portugheze din secolul XX - Revoluția Garoafelor din 25 aprilie 1974.

La zece ani de la sfârșitul războiului colonial, cinci foști combatanți de pe frontul din Mozambic se revăd pentru o noapte de beție într-o cârciumă din Lisabona, iar această întâlnire devine prilej pentru un soi de lungă spovedanie labirintică, polifonică, răscolitoare. Cei patru foști camarazi care se confesează căpitanului lor, unic oficiant al acestei agape, rămân mereu, în poveștile relatate sau monologate interior, soldatul, sublocotenentul, ofițerul de transmisiuni și locotenent-colonelul. Pentru ei, existența a devenit un simulacru: sunt bântuiți nu numai de trecutul militar, ci și de propriile lașități și iluzii ratate. Revoluția lor a fost una de mucava, de bâlci, un fals simptom de trezire din letargie al unei societăți învinse. Fado Alexandrino devine astfel cronica unei lumi lipsite de glorie, care trăiește în amăgire, și tocmai juxtapunerea vocilor leagă în modul cel mai neașteptat violența și nostalgia, suferința și deriziunea, cruzimea și vulnerabilitatea.

Citește pe Antena3.ro
Zeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet

2. Întoarcerea vremurilor barbare

Autor: Thierry Wolton

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Iulian Comănescu

Lumea de azi este consecința celei de ieri. E cu atât mai adevărat când vine vorba despre moștenirea comunismului, față de care nu a existat niciodată o ruptură reală și asumată. În prelungirea tezei sale din monumentala Istorie mondială a comunismului, Thierry Wolton trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul ascensiunii Rusiei și a Chinei: lumea se îndreaptă spre o nouă eră barbară, în care democrația și drepturile omului sunt amenințate.

Volumul prezintă, într-o formă condensată și adusă la zi, contextul complicității Occidentului, care a asistat ca simplu spectator la prăbușirea Uniunii Sovietice și la urmările acestei „catastrofe”, făcându-l astfel posibil, în primă instanță, pe Putin. Impactul acestuia, cu veleitățile autoritariste și pornirile războinice, a fost previzibil de la bun început: țările democratice nu doar că s-au lăsat orbite, ci l-au primit pe covorul roșu și s-au afundat de bunăvoie în dependența energetică de Rusia și în afacerile cu statul rus și cu oligarhii.

În fundal se pregătește China, avertizează Thierry Wolton. Spre deosebire de Rusia, China are mijloacele de a instaura o nouă ordine mondială. Odată cu ascensiunea de neoprit a celor două regimuri, sprijinită și de acțiunile de forță ale organizațiilor teroriste sau ale Coreei de Nord, putem vedea limpede ce anume va defini această eră barbară: exploatarea slăbiciunilor Occidentului și respingerea violentă a modelului democratic, propaganda naționalistă, demonizarea Celuilalt și rescrierea istoriei. Să ne mai mire că Occidentul ajută Ucraina cu picătura, că privește neputincios înspre butoiul cu pulbere din Orientul Apropiat sau că ignoră semnalele provocatoare din Marea Chinei?

3. Eseuri despre artă și știință

Autor: Eric R. Kandel

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Adina Avramescu

„Această colecţie de eseuri adună la un loc pasiunea mea de o viaţă pentru artă şi munca mea neobosită din domeniul neuroştiinţei pentru a explora modul în care percepem arta. În centrul acestei explorări se află fascinaţia mea aparte pentru arta şi cultura Vienei de la 1900. A fost o epocă în care schimbul liber de idei între artişti, istorici ai artei şi oameni de ştiinţă a dat naştere modernismului şi conceptului de «contribuţie a privitorului»: descoperirea faptului că arta este incompletă fără implicarea perceptuală şi emoţională a spectatorului. Plecând de la acest concept, am început să învăţăm despre modul cum foloseşte creierul nostru reguli specializate şi universale pentru a construi lumea vizuală, ca, de pildă, ceea ce vedem într-o pictură. În acelaşi timp însă creierul aplică unei imagini şi experienţele, amintirile şi emoţiile noastre personale. A înţelege modul cum interacţionează aceste procese de ordin superior pentru a rezulta contribuţia privitorului este una dintre marile provocări cu care se confruntă neuroştiinţa în secolul XXI. Artiştii înşişi recunosc importanţa proceselor inconştiente - ale lor şi ale privitorului - şi pot să le folosească în mod deliberat în actul de creaţie sau să le conteste” (Eric R. Kandel).

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000.

4. Șoarecele B

Autor: Ion D. Sîrbu

Editura: Polirom, 2024

„Acum, fără îndoială, autorul ar dori ca aceste drolatice povestiri să fie citite în contextul deceniului în care au fost scrise, în care, mai ales, au fost pățite. Nu e deloc ușor, cea mai mare parte a prozei, teatrului și poeziei din acea vreme a fost dată uitării, abia câteva opere reușind să supraviețuiască necruțătorului ciur și dârmon care este («Postume, Postume…») ireparabilul timp. Dar dacă o reconstituire a timpului Sibiu-Cluj nu este deocamdată posibilă, atunci să mi se permită a invita cititorii mei la un joc al copilăriei: pe o foaie albă, sute de puncte, numerotate. Regula jocului cere ca, atent, cu un plaivas în mână, să unim punctele ce poartă numere identice sau logic consecutive. Curând, din neantul nimicului, din firmamentul neutru al hârtiei, va apărea surpriza jocului: o pasăre, o casă, o fiară ascunsă. În cazul acestui volum, aproape biografic, silueta pe care autorul speră să o poată developa în inima cititorului este mai puțin a unui portret al scriitorului în tinerețe și, mai ales, conturul de porțelan fragil al unei lucidități și al unui humor specific transilvan, dar și țară heraldică a acelei generații, pe care, nu fără tristețe, continuăm să o numim a Cercului Literar de la Sibiu” (Ion D. Sîrbu). 

5. Tăceri și cuvinte

Autor: Octavian Saiu

Editura: Nemira, 2024

„Dialoguri. Dialoguri născute în atâtea clipe, cu atâția interlocutori de pretutindeni. Toate păstrate într-o arhivă a gândului, doar câteva înregistrate și puține, destul de puține, presărate prin câte-un ungher al galaxiei internetului. Clipe trăite în compania unor artiști care s-au mărturisit prin răspunsuri mai lungi sau mai succinte, mai originale sau mai previzibile, crâmpeie de timp regăsit cu adevărat numai în memoria afectivă. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, am avut privilegiul extraordinar al unor astfel de întâlniri cu sute și sute de creatori din cele mai diverse orizonturi sau generații, de la debutanți promițători la maeștri consacrați. De două decenii, la fiecare ediție, parcurg emoția unor descoperiri dincolo de ceea ce un spectacol sau altul ar putea oferi, prin dialoguri cu ființe care mi se destăinuie privindu-mă în ochi. Emoția aceea e, pentru mine, totul” - Octavian Saiu.

6. Geniul Panoniei

Autor: Stefano Bottoni

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Andrei Dósa

„Viktor Orbán este altceva decât un banal lider autoritar dintr-o mică țară europeană fără ieșire la mare. Îi urmăresc cariera politică și intelectuală încă din faza terminală a regimului Kádár. Părea să personifice un nou mod de a gândi politicul. Lucrurile au devenit însă tot mai complicate în cele două decenii de putinism și în relație directă cu trumpismul. Viktor Orbán este campionul și favoritul inamicilor societății deschise. Cartea lui Stefano Bottoni luminează resorturile politice și psihologice ale transfigurării premierului maghiar în adversar al valorilor și instituțiilor liberale. Excelent informată și riguros concepută, cartea trebuie citită de toți cei care vor să înțeleagă cum se naște și unde poate duce populismul etnocentric, xenofob, bigot și fascistoid” - Vladimir Tismăneanu.

7. Secrete, minciuni și consecințe

Autor: Bruce Lincoln

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Sorana Lupu

Volumul lui Bruce Lincoln conectează câteva teme de mare interes pentru publicul românesc, având în centru personalitatea lui Mircea Eliade și relația sa îndelungată și complexă cu Ioan Petru Culianu. Perspectiva autorului, fost doctorand al lui Mircea Eliade la University of Chicago și, ulterior, profesor la Catedra de istorie a religiilor din aceeași universitate, îi permite să realizeze corelații surprinzătoare între extrema dreaptă din România interbelică, controversele izbucnite în anii 1980 în mediile academice occidentale pe tema afinităților legionare ale lui Eliade și, în fine, enigma asasinării lui Culianu la 21 mai 1991, propunând inclusiv o nouă ipoteză despre autorii ei. Este totodată un volum despre relația dintre un mare savant și tânărul cercetător chemat să-i continue munca, iar dezechilibrul intrinsec din această relație, sugerează autorul, poate deveni dramatic atunci când discipolul alege să apere, cu energie și bună-credință, ceva ce magistrul nu i-a dezvăluit niciodată pe deplin.

8. Atunci când trecutul nu te uită

Autoare: Christie Watson

Editura: Trei, 2024

Traducere: Anca Dumitrescu

Ambițioasa Olivia, perfecționista Laura și nonconformista Anjali sunt prietene de nedespărțit încă din prima zi la Medicină. Iar legătura lor le-a ajutat să se sprijine reciproc și când presiunea examenelor a fost înlocuită de greutățile și bucuriile maternității și noi joburi solicitante. Cândva au promis să facă orice una pentru alta - inclusiv să uite noaptea despre care n-au vorbit niciodată: o petrecere cu droguri, sex și secrete care le-a obligat să facă o alegere ce le-ar putea distruge. Dar cât de departe ar merge ca să-i apere pe cei pe care-i iubesc? Când copiii lor adolescenți trec printr-o tragedie bizar de asemănătoare, totul riscă să se năruie în jurul lor. Un roman exploziv despre loialitate, ambiție, trădare și răzbunare, Atunci când trecutul nu te uită explorează costurile uneori ascunse ale prieteniei și cât de departe merg oamenii ca să se apere.

9. De la ciuma lui Caragea la holera balcanică

Coordonator: Constantin Ardeleanu

Editura: Humanitas, 2024

Într-o epocă în care medicina modernă abia făcea primii pași, în această margine a Europei - unde administrarea eficientă a teritoriului și a populației a fost dintotdeauna o provocare - o epidemie de amploare căpăta proporții de sfârșit de lume. Ciuma lui Caragea de pildă, venită de la sud de Dunăre, a rămas în memoria colectivă, generație după generație, până în zilele noastre. Primul lucru pe care îl știm azi despre participarea noastră la al Doilea Război Balcanic - petrecut exact un veac mai târziu - este că miile de victime din rândul armatei române au fost răpuse de holeră, nu de inamic. Practicile medicale și politicile sanitare pe care autoritățile s-au văzut silite să le decidă, precum și istoria aplicării lor, ne ajută să înțelegem mai bine drumul spre modernizare al Țării Românești și Moldovei, iar mai apoi al statului român, într-o epocă marcată de progresul științific. 

Analizele din volumul de față, aparținând unor specialiști în istoria socială, medicală și culturală a spațiului românesc, privesc lucrurile în contextul larg al politicilor externe ale principatelor dunărene și ale României moderne, arătându-ne în ce fel dinamica regională a influențat reacțiile politice și sociale în fața calamităților.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Premiile „Manifest pentru România Responsabilă” – Recunoaștere pentru excelență și responsabilitate

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au organizat ieri, 19 decembrie 2024, Premiile „Manifest pentru România Responsabilă”, un eveniment dedicat personalităților care, prin activitatea lor remarcabilă, contribuie la progresul societății rom...

10 Rețete de terine perfecte pentru masa de Crăciun și Revelion

Terinele sunt preparate elegante, delicioase și extrem de versatile, perfecte pentru masa de Crăciun și Revelion. Fie că sunt din carne, pește, legume sau brânză, terinele adaugă un plus de rafinament oricărei mese festive.

Vin vremuri bune pentru 4 zodii, pe 20 Decembrie 2024. Iată mesajul Universului

Universul încearcă să transmită un mesaj important pentru patru semne zodiacale pe 20 decembrie 2024. Este timpul să lăsăm deoparte scepticismul și să ascultăm cu atenție. În timpul tranzitului Soare în trigon cu Luna, patru semne zodiacale vor învăța ceva important și pozitiv, așa că trebuie să ...

9 cărți în spiritul iernii

Iată, mai jos, câteva titluri noi, captivante, numai bune de devorat în pragul marilor sărbători ce stau să izbucnească în acest sfârșit de an. Cercetați atent propunerile, cine știe, poate găsiți câte ceva și pe gustul dumneavoastră.

O polițistă de 23 de ani, moartă într-un accident de mașină

O polițistă de 23 de ani a murit într-un accident de mașină, în noaptea dintre joi și vineri, pe DN 28 B, în județul Botoșani.

Curtea de Apel a amânat pentru săptămâna viitoare procesul deschis de Călin Georgescu referitor la anularea alegerilor prezidențiale

După ce acțiunea a fost declinată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel București a amânat, ieri, pentru luni, judecarea cererii formulate de Călin Georgescu și de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central prin care au fos...

Recompense substanțiale pentru dascălii care reduc abandonul școlar în ciclul primar. Urmăriți, prindeți și aduceți la școală!

În România, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, însă aleșii spun că au găsit soluția pentru a inversa acest trend ascendent și anume: introducerea unui sistem de recompensare a cadrelor didactice care reușesc să determine pe copii să nu mai...

Se deschide circulația pe încă 36 de kilometri din autostrada Moldova

O nouă porțiune din Autostrada A7 (Moldova) va fi deschisă vineri, la ora 15.00, permițând șoferilor să circule fără întrerupere între Focșani și Buzău. Cei peste 36 de kilometri noi de autostradă rezolvă problema fragmentării traseului.

Ceață densă, burniță și ghețus în România

Ceață cu vizibilitate redusă sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, asociată cu risc de ghețuș sau chiciură, este prognozată în mai multe județe din țară, vineri dimineață, anunță ANM.

Marea adunare de mascați, urși, capre și vătafi: Uriașul alai de colindători din România, la Moroeni și Pietroșița

Tradițiile autentice se păstrează, în ciuda spiritului comercial care a modificat multe obiceiuri, în ultimii ani. Cetele de colindători din mediul rural duc mai departe tradițiile seculare, din generație în generație.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.