Sancțiunile impuse de SUA șefului de cabinet al premierului Viktor Orban, Antal Rogan, care este responsabil de serviciile secrete, nu au făcut decât să consolideze poziția acestuia, a declarat Orban vineri la radioul de stat, potrivit Reuters.
Orban și-a apărat principalul consilier în primele sale declarații pe această temă de când SUA au impus sancțiuni împotriva lui Rogan pentru presupuse fapte de corupție la începutul acestei luni. Biroul cabinetului lui Orban a respins măsura SUA ca fiind „ultima răzbunare meschină” a ambasadorului american demisionar.
„(Rogan) este ministrul însărcinat cu serviciile de securitate națională, gardianul numărul unu al suveranității naționale maghiare și dacă este pedepsit de o mare putere înseamnă că își face treaba bine, așa că acesta este punctul nostru de plecare”, a declarat Orban la postul de radio.
Premierul naționalist, un susținător de lungă durată al președintelui ales Donald Trump, a declarat că are în vedere o „eră de aur” pentru relațiile dintre SUA și Ungaria sub președinția lui Trump.
Confruntându-se pe plan intern cu un partid de opoziție în creștere și cu o economie în dificultate înaintea alegerilor din 2026, Orban a promis că va dubla lupta împotriva a ceea ce el a numit „rețele străine” care amenință suveranitatea maghiară.
Orban l-a luat în vizor în mod repetat pe finanțatorul american de origine maghiară George Soros și opiniile sale liberale și a declarat că obiectivul său de politică externă în acest an ar fi „să elimine imperiul Soros din Europa” și, în primul rând, din Ungaria.
„Este timpul… să eliminăm rețelele străine care reprezintă o amenințare la adresa suveranității naționale maghiare și să le trimitem acasă”, a declarat el. „Ungaria va fi probabil prima țară (din Europa) care va elimina imperiul Soros, acesta este obiectivul meu clar pentru acest an”.
Soros și fundația sa Open Society au fost o țintă permanentă a partidului Fidesz al lui Orban în ultimul deceniu. În 2017, guvernul său a înăsprit reglementările privind ONG-urile cu finanțare străină, cerându-le să se înregistreze la autorități și să își declare public statutul de finanțator străin.
În 2018, Universitatea Central Europeană, fondată de Soros în 1991, a început să își mute cea mai mare parte a cursurilor din Ungaria la Viena, în urma unei lungi lupte între Soros și guvernul Orban.