TikTok a avertizat că va deveni inaccesibil în Statele Unite de duminică, dacă administraţia preşedintelui Joe Biden nu oferă asigurări companiilor precum Apple şi Google că nu vor fi supuse unor măsuri punitive odată ce interdicţia va intra în vigoare, potrivit Reuters, citată de News.ro.
Declaraţia a venit la câteva ore după ce Curtea Supremă a confirmat o lege care interzice TikTok în Statele Unite din motive de securitate naţională, dacă compania-mamă chineză ByteDance nu îl vinde.
TikTok a susținut că legea pune în pericol drepturile prevăzute de Primul Amendament nu numai ale sale și ale utilizatorilor săi, ci și ale tuturor americanilor.
Decizia unanimă a Curții Supreme aruncă platforma de social media şi cei 170 de milioane de utilizatori americani ai săi într-o situaţie de incertitudine, soarta sa aflându-se acum în mâinile lui Donald Trump, care a promis să salveze TikTok după ce va reveni la preşedinţie luni.
„Dacă administraţia Biden nu oferă imediat o declaraţie clară pentru a satisface cei mai importanţi furnizori de servicii, garantând neaplicarea interdicţiei, din păcate TikTok va fi forţat să devină inaccesibil pe 19 ianuarie,” a declarat compania. Casa Albă a refuzat să comenteze.
Opoziția lui Trump față de interdicție reprezintă o răsturnare de poziție față de primul său mandat, când a urmărit să interzică TikTok. Trump a declarat că are „un loc cald în inima” lui „pentru TikTok”, opinând că aplicația l-a ajutat cu tinerii alegători în alegerile din 2024.
În decembrie, Trump a cerut Curții Supreme să pună legea în așteptare pentru a da administrației sale viitoare „posibilitatea de a urmări o rezolvare politică a chestiunilor în discuție în acest caz”. Însă, în timp ce Trump a promis să „salveze” TikTok, deși mulți dintre aliații săi republicani au susținut interdicția.
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, va participa luni la inaugurarea lui Trump, așezat printre alți invitați de profil înalt.