După ce compania Ryanair a publicat un studiu care arată că mai multe platforme cunoscute care vând bilete de avion suprataxează clienții cu sume considerabile, s-a născut întrebarea legitimă ce ar trebui să facă oamenii pentru a plăti cel mai bun preț pentru zborurile lor. HotNews a cerut opinia unor călători cu experiență din România, urmăriți de sute de mii de oameni.
Pe 9 ianuarie, site-ul Ryanair, citat de publicația specializată pe știri din aviație Boarding Pass, a publicat un studiu prin care arată cum agențiile de turism online, eDreams, Vola și Booking, suprataxează consumatorii cu până la 125% față de prețurile Ryanair.
De exemplu, spune Ryanair, platforma Vola din România a suprataxat consumatorii cu 16,50 euro pentru un loc rezervat care costă doar 8 euro pe site-ul Ryanair, în timp ce Booking a aplicat suprataxe (între 7% și 27%) la prețurile biletelor de avion, care sunt mult mai ieftine dacă sunt rezervate direct pe site-urile companiilor aeriene.
În acest context, Ryanair a solicitat guvernelor UE și autorităților pentru consumatori să ceară ca aceste agenții de turism online să ofere consumatorilor prețuri transparente, la fel cum fac acum partenerii cu care lucrează Ryanair.
HotNews a contactat cele trei agenții online, dar eDreams nu a răspuns solicitării noastre, iar Vola și Booking.com au refuzat să dea o replică la informațiile de mai sus.
Ce spun însă călătorii cu experiență despre cele mai bune metode de a rezerva bilete de avion astfel încât să plătiți cele mai mici prețuri?
Pentru a afla mai multe informații despre acest subiect, am apelat la Laura Vereha și Sebastian Secan, cunoscuți publicului pentru site-ul pe care-l dețin, „Călător în Bascheți” și care au vizitat, potrivit propriilor afirmații, peste 65 de țări. Ce doi au fost premiați în 2024 cu premiul de excelență din partea Ministerului Turismului.
Călătorii spun că site-urile agregatoare pot fi în continuare o variantă utilă pentru cei care nu au timp să-și rezerve singuri biletele de avion, dar și una care te ajută să compari rapid prețuri, la diferite companii aeriene.
„Site-urile agregatoare oferă servicii potrivite pentru toți cei care poate nu au timp suficient sau experiență să caute direct pe site-urile companiilor aeriene. Te ajută să compari rapid prețuri și pentru a găsi zboruri cu escale, care de multe ori sunt mai ieftine, dar mai greu de identificat pe cont propriu. Sunt perfecte și pentru cei flexibili, care pot căuta zboruri în funcție de buget, fără o destinație fixă”, explică Laura Vereha și Sebastian Secan.
Cu toate astea, dacă interesul tău este de a găsi cele mai ieftine bilete de avion, cei doi bloggeri recomandă multă flexibilitate cu datele de călătorie și destinațiile. Trebuie să ai răbdare pentru a găsi opțiunile potrivite pentru tine, să cauți din timp, eventual pe site-urile directe ale companiilor aeriene, spun cei doi.
Dacă nu poți profita de ofertele ocazionale ale companiilor aeriene, cu bilete la preț redus în anumite date, timpul este aliatul tău de încredere atunci când cauți o vacanță accesibilă. Laura și Sebastian subliniază importanța flexibilității și spun că, „uneori, o zi sau două diferență pot reduce considerabil costul biletelor de avion sau al cazării.”
Mai mult, specialiștii recomandă să eviți călătoriile în plin sezon turistic. „Perioadele de început sau sfârșit de sezon oferă aceleași locuri superbe, dar la prețuri mult mai mici, și cu mai puțină aglomerație și stres. Știm că în lunile de vârf sau în vacanțele de Revelion și calitatea serviciilor scade”, adaugă ei.
Un alt pont oferit de cei doi este acela că prețurile biletelor de avion sunt foarte mult influențate de numărul oamenilor care aleg destinația respectivă. Poți să găsești oferte excelente pentru destinații mai puțin cunoscute, dar cel puțin la fel de interesante ca cele clasice.
„Puțină lume știe de Oman, dar am prins o ofertă last minute cu 1.040 de euro/persoana, 8 zile, all-inclusive, pentru avion și un hotel cu servicii de top”, continuă influencerii de travel.
Alte exemple date de cei doi sunt Calabria, Italia, o variantă superbă în loc de coasta Amalfi, unde găsești peisaje similare, dar care poate fi cu 30-40% mai ieftină, dar și Corfu, în sudul insulei (în locul zonei de nord, unde sunt majoritatea obiectivelor turistice), unde vei găsi, precizează ei, nisip fin, aglomerație mai puțină și prețuri mult mai bune, chiar și locuri unde șezlongul e gratuit.
Cel mai bun moment pentru a rezerva bilete de avion este cu 1-3 luni înainte pentru zborurile interne și europene și 5-6 luni pentru cele intercontinentale. „Din experiența noastră de până acum putem spune că cele mai ieftine bilete le poți obține cu plecare în zilele de marți sau miercuri. Truc: călătorește doar cu bagaj de mână pentru a evita costuri adiționale, pentru că de multe ori bagajele suplimentare sunt mai scumpe decât biletele”, spun ei.
O altă sugestie, continuă experții în travel, este să verifici dacă o destinație este operată de mai multe companii aeriene. „Uneori, este mai ieftin să rezervi biletele dus-întors separat, cu companii aeriene diferite, în funcție de oferta fiecăreia. Nu zbura direct pe distanțe lungi, zborurile cu escală și cele de noapte sunt mai ieftine; caută oferte cu puncte sau mile.”
În clipa în care cauți bilete accesibile de avion, Google Flights, motorul de căutare pentru zboruri dezvoltat de Google, te poate ajuta să găsești, să compari și să rezervi bilete de avion rapid și eficient. Este o unealtă utilă pentru planificarea călătoriilor și te ajută să filtrezi rezultatele în funcție de preț, oră de plecare, numărul de escale sau liniile aeriene.
Diferența dintre Google Flights și agregatoarele de travel este că primul nu vinde bilete direct și te redirecționează către site-ul companiei aeriene sau al agenției pentru a finaliza rezervarea. Aici poți vedea direct costurile, fără taxe ascunse, în timp ce agențiile de călătorii online oferă opțiuni mai complexe, care includ pachete turistice de cazare sau diferite activități. Plus de asta, agregatoarele pot oferi prețuri mai mici, dar care nu sunt lipsite de taxe, în etapa finală a rezervării.
Mai mult, Google Flights îți oferă și opțiunea de „Explore Destinations”, unde poți găsi destinații populare de travel, dar și zboruri ieftine pe harta interactivă. Motorul de căutare îți permite să-ți setezi alerte pentru a primi notificări pe mail atunci când prețul unui bilet de avion spre o destinație dorită scade, fapt care-ți permite să te încadrezi într-un buget stabilit de tine, dar îți poate oferi și sugestii despre o posibilă evoluție a prețurilor, lucru care te poate ajuta să te hotărăști dacă vrei să cumperi biletul de avion în prezent sau e bine să mai aștepți.
Dacă ești în căutarea unei mini-vacanțe, iată câteva dintre destinațiile care-ți permit să te încadrezi într-un buget, așa cum recomandă Laura și Sebastian.
„Am văzut bilete extrem de ieftine chiar și cu 18 euro/slot (tariful de bază), în destinații precum Milano, Roma sau Budapesta. Pentru Grecia, Salonic e cea mai accesibilă destinație, de la 100 de euro, dus-întors, chiar și pentru luna august, tariful de bază. Am mai văzut bilete accesibile pentru Corfu sau Creta. E important de știut, însă, că prețul biletelor crește destul de repede, Grecia este anul acesta o opțiune accesibilă, excelentă pentru vacanța de vara, având în vedere faptul că vacanțele în Turcia ni se pare că s-au scumpit destul de mult”, încheie ei.
La momentul redactăriii articolului, am căutat câteva opțiuni de zbor în destinații europene. Iată câteva informații.