Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că protestele vor continua și sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 14:00, în toată țara, după ce ÎCCJ a respins solicitarea lui Călin Georgescu prin care a contestat anularea alegerilor prezidențiale.
Vineri seară, aproximativ 300 de persoane au ieșit în Piața Victoriei în urma chemării liderului AUR, George Simion, după ce Călin Georgescu a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte prin care cerea anularea deciziei prin care s-a stabilit că alegerile trebuie reluate de la zero. Într-o declarație oferită presei, în fața Guvernului, Simion a anunțat proteste, sâmbătă, în fața celor 41 de prefecturi din țară, dar și în fața ambasadelor din diaspora.
„Voturile a peste nouă milioane de români au fost aruncate la gunoi”, a acuzat partidul AUR într-un comunicat de presă transmis după decizia ÎCCJ.
Partidul condus de George Simion susține că acum se încearcă „limitarea votului în diaspora și cenzura în mediul online”, cu referire la Ordonanța adoptată de Guvern privind data alegerilor prezidențiale din mai.
„Decizia ÎCCJ de astăzi sfidează milioanele de români care cer reluarea turului 2. Și ignoră lipsa dovezilor clare pentru anularea alegerilor. Dar dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală amarnic! Românii s-au trezit! Și vor continua să protesteze pentru o Românie suverană, unde deciziile sunt luate în interesul poporului”, mai transmite partidul.
Duminica trecută, multe zeci de mii de persoane, potrivit estimării AUR chiar 100.000, au participat la un miting organizat de AUR împotriva anulării rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale. Reluarea turului 2 cu Călin Georgescu și Elena Lasconi și demisia președintelui Klaus Iohannis au fost principalele revendicări ale organizatorilor. Ei s-au strâns în Piața Universității, de unde au plecat în marș spre Palatul Victoria, apoi spre Palatul Cotroceni, înainte de a reveni la Guvern.
Protest AUR pe 12 ianuarie în Piața Victoriei. Sursă foto: Facebook / Alexandru NegreaÎnalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri să respingă recursul făcut de Călin Georgescu și Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, în procesul în care au contestat anularea alegerilor prezidențiale. Georgescu îi dăduse în judecată pe președintele Klaus Iohannis, Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii, cerând anularea hotărârilor Biroului Electroral de reluare a alegerilor prezidențiale.
Instanța supremă a respins ca nefondat recursul făcut de Călin Georgescu la decizia primei instanțe, Curtea de Apel București.
Decizia de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitvă.
Fostul candidat la alegerile prezidențiale, care a câștigat primul tur de scrutin, a susținut, la ieșirea de la instanță, că decizia CCR de anulare a alegerilor a fost luată fără probe.
Pe 6 decembrie Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.
Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii, inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi (USR), solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
Curtea de Apel București (CAB) a respins, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs. De asemenea, Georgescu s-a adresat și CEDO.