Ungaria – România: scorul este de 8-0 la gaze, consideră un expert - HotNews.ro

Ungaria – România: scorul este de 8-0 la gaze, consideră un expert - HotNews.ro
📅 2024-12-18

Incompetența modului în care a fost și este condusă România ar trebui cercetată, asta este cauza pentru care o țară mică fără resurse importante cum este Ungaria, reușește să performeze. Iar noi, ca și în toate celelalte eșecuri de diplomație energetică ne uităm la capra vecinului și nicidecum în propria curte, scrie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă și fost Director General Romgaz.

Grupul maghiar MVM vrea să preia business-ul de furnizare E.On din România începând cu a doua jumătate a anului 2025. Nimic anormal dacă privim în spate și vedem expasionismul economic și energetic extraordinar al ungurilor în toate țările din Europa.

Naționaliștii de mucava vor sări în sus la această știre, vom căuta să vedem cum putem să o blocăm. Dar ca de obicei nu vedem parul din ochi, nu vedem cauza reală care în fapt alungă companiile mari și serioase din România și lasă loc altor companii.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Foto: Asociatia Energia Inteligenta

Incompetența modului în care a fost și este condusă România este cauza care ar trebui cercetată, asta este cauza pentru care o țară mică fără resurse importante, cum este Ungaria reușește să performeze. Iar noi, ca și în toate celelalte eșecuri de diplomație energetică ne uităm la capra vecinului și nicidecum în propria curte.

Gazele naturale descoperite întâmplător în Transilvania, în vremea în care aceasta era teritoriu ungar au fost ridicate la nivel industrial prin intervenția vizionară a băncii germane Deutsche Bank, care a înființat prima societate de producere, transport, distribuție și utilizare a gazelor naturale din Europa în anul 1915.

Unele cercuri politice din România s-au pronunţat pentru punerea mai întâi sub administraţie forţată a societății de gaz şi doar apoi, eventual lichidarea societăţii

Societatea avea în proporție de 45% capital Deutsche Bank, 15% capital statul maghiar și 40% persoane fizice și juridice ungare și austriece. După încheierea primului război mondial, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Versailles, o societate care se afla pe teritoriul dobândit de România și a cărui capital aparținea țărilor care au fost declarate învingătoare în primul război mondial, putea să fie lichidată, bunurile sale trecând în patrimoniul statului român.

Cu toate acestea, unele cercuri politice din România s-au pronunţat pentru punerea mai întâi sub administraţie forţată a societății de gaz şi doar apoi, eventual lichidarea societăţii.

Această poziție a politicienilor români, a dat timp oficialilor maghiari, să se replieze și să obțină după 9 ani de la momentul semnării Tratatului de la Versailles o sentință a Tribunalului de la Paris care considera că societatea de gaz nu ar intra sub incidenţa Tratatului de la Versailles. Astfel, România a fost nevoită să răscumpere, ceea ce i-ar fi aparținut de drept, cu o sumă de cca. 4 ori mai mare decât valora societatea la momentul efectiv al preluării.

În fapt, în perioada 1940 – 1944 România a exportat gaze în Ungaria, la preturile impuse de aceasta

În anul 1940 Dictatul de la Viena a modificat frontiera cu Ungaria făcând ca Secţia de distribuţie Tg. Mureş a societății de gaz, cu întreg inventarul ei şi conducta de transport Seuca Tg. Mureş pe o porţiune de 9 km, să funcţioneze pe teritoriul Ungariei. Această situație a existat până în anul 1944.

Secţia de distribuţie Tg Mures, aparținând societății române de gaz a funcționat în toată această perioadă operând conducta de transport și asigurând alimentarea cu gaze a orașului Tg Mures, plasat în teritoriile Ungare conform Dictatului de la Viena, din zăcământul Deleni, care a rămas pe teritoriul României. În fapt, în perioada 1940 – 1944 România a exportat gaze în Ungaria, la preturile impuse de aceasta.

La 12 iunie 1952 se semnează o convenţie între Guvernul României şi cel al Ungariei prin care se convenea livrarea gazelor naturale în Ungaria printr-o conductă de 10 inch construită la vest de Satu Mare. Gazele au început a fi livrate cu data de 1 octombrie 1958. Astfel, Ungaria a beneficiat timp de 23 de ani de gaze din România la un preț avantajos.

În anul 1998 se semnează un acord pentru realizarea unei interconectări între România și Ungaria, cu scopul de a se importa gaze din Marea Nordului via Ungaria. Acest acord determina construcția unei conducte de la Arad la Horia de către partea română. Din păcate va rămâne timp de 10 ani fără funcționalitate, urmare a pretenției Ungariei de a asigura revânzarea gazelor în România.

În anul 2010 se extinde construcția conductei de la Horia până la sistemul maghiar de transport, realizându-se interconectarea între sistemele de transport din România și Ungaria, prin care s-a creat culoarul de export al gazelor naturale în Ungaria.

În anul 2003 se încheia ACORDUL DE GRANT-TEN-E/2003/57100/Z/03 – 008, încheiat de Comunitatea Europeană pe de o parte şi OMV Erdgas GmbH, care reprezenta beneficiarii (Mol Ungaria, BOTAS Turcia, Bulgargaz EAD, Transgaz România) prin care se punea bazele proiectului NABUCCO.

Ungaria, a ales să-și joace foarte bine interesul național

Ungaria, a ales să-și joace foarte bine interesul național în acest proiect, chiar riscând unele sancțiuni ca urmare a retragerii sale din proiect. A ales în anul 2012, să iasă prima din Nabucco, înțelegând că această mișcare îi aduce câștiguri.

În septembrie 2016, Ministerul Economiei a semnat cu CE Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei prin care se alocau 179,32 milioane euro primei faze a proiectului BRUA, Atunci, ministerul informa că Transgaz poate implementa, până în 2020, prima fază a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi lungimea conductei este de circa 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Haţeg, SC Horia).
Ungaria a jucat inteligent și în acest proiect, a așteptat până  ce în România s-au încheiat (sau aproape s-au încheiat) licitațiile pentru BRUA ST1 și apoi a schimbat macazul, arătând că nu mai este interesată de BRUA. La sfârşitul lunii iulie 2017, Transgaz informa, potrivit presei, că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia.

Pe data de 5 februarie 2018, Ministrul de Externe al Ungariei declara fericit “Este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia. Partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea de gaze naturale către Ungaria începând cu anul 2020”. Astfel, din nou Ungaria își impune dorințele, chiar și numai declarative, cum afirmă reprezentanții români, în piața de gaze.

Anunțata achiziție a MVM în România este a opta victorie de diplomație energetică maghiară în fața Românie și ea va aduce o creștere fabuloasă a acțiunilor pentru compania maghiară, dar și un avantaj concurențial important în rândul companiilor de furnizare gaze și electricitate din zona Est Europeană, tradus în poziționarea în viitor ca una din cele mai importamte companii de trading din această zonă.

Trebuie să apreciem inteligența, profesionalismul și dârzenia cu care politicienii unguri au reușit să puncteze pentru Ungaria în piața de gaze în ultimii 100 de ani și să-i felicităm că își doresc mai multe decât alții.

N.Red. Dumitru Chisalita este președintele Asociației Energia Inteligentă și fost Director General Romgaz

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Nigel Farage anunţă negocieri cu Elon Musk pentru finanţarea partidului său eurofob. „Doreşte să ne ajute”

Deputatul britanic Nigel Farage, care conduce partidul de extremă dreapta Reform UK, a declarat miercuri că va purta negocieri pentru finanţarea formaţiunii sale politice cu Elon Musk, miliardarul american apropiat de preşedintele ales Donald Trump,…

UE introduce etichete pentru biletele de avion. Ce vor indica acestea călătorilor

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care oferă o metodologie clară şi fiabilă pentru calcularea emisiilor generate de zboruri, informează un comunicat de…

Grecia pune condiții Albaniei pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ce solicită guvernul de la Atena

Grecia va susţine Albania în candidatura sa de aderare la Uniunea Europeană, ce durează de zece ani, cu condiţia ca Tirana să respecte drepturile minorităţii sale greceşti, a declarat miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis, transmite…

Filmul tragediei petrecute la minus 20 de grade, duminică, în Bucegi. Cum o postare a Salvamont a iscat un conflict între victime și salvatorii de pe vârful Leaota

Un om a murit duminică, pe vreme proastă, în Bucegii Meridionali, în zona vârfului Leaota. Afară era vânt de 150 de km/h, minus 20 de grade, spun salvamontiștii, care susțin că i-au avertizat pe turiști…

„Aici a fost Rusia”. Pentru prima dată, Klaus Iohannis numește statul care a intervenit în alegerile din România. Cum argumentează

În comunicările publice ale CSAT și ale autorităților române se menționa că „un actor statal”, care nu era numit explicit, a intervenit în alegerile prezidențiale din România. Prezent la Bruxelles, la summitul UE, Klaus Iohannis…

Cazul băiatului de 16 ani mort la spitalul din Târgu Jiu, unde un chirurg a refuzat să îl opereze: Medicul urgentist nu a trecut în fişă starea pacientului şi nu i-a informat pe medicii de gardă

Ancheta declanşată la Spitalul Judeţean Târgu Jiu după ce un băiat de 16 ani a murit arată că un medic de urgenţă, angajat al UPU-SMURD, nu a trecut în fişa pacientului temperatura acestuia, data şi…

Mustafa Geihun, Dristor Kebap: Acum, vrei, nu vrei, trebuie să incluzi automat foarte mulți angajați străini. Clientul român încă nu este foarte familiarizat să fie servit la masă de un asiatic, de exemplu, e perioadă de tranziție

În continuare industria de HoReCa se confruntă cu provocări în ceea ce privește forța de muncă, foarte mulți antreprenori din domeniu fiind nevoiți să apeleze la importul de personal. Piața de hoteluri și restaurante are…

VIDEO Klaus Iohannis: Eu nu pot să plec. Cum să plec, dacă Constituția îmi spune să stau? Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie. Și nu aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă

Președintele Klaus Iohannis spune că rămânerea sa în funcție și după expirarea mandatului, în 21 decembrie, nu este o ingerință a sa, ci o prevedere clară din Constituție, pe care Curtea Constituțională a vrut să…

Lasconi: USR nu va face parte dintr-un guvern care-i minte și-i jefuiește sub bagheta lui Iohannis

Președintele USR Elena Lasconi a afirmat, într-o postare pe Facebook, că cele 8 condiții pe care le-a pus partidul său celorlalte formațiuni din coaliția pro-occidentală sunt o garanție pentru USR că nu va face parte…

Olanda renunță la urmărirea penală a foștilor directori ai ING și ABN, cele mai mari bănci ale țării

Procurorii olandezi au declarat miercuri că nu îi vor urmări penal pe foștii directori ai celor mai mari două bănci din țară, ING și ABN, afirmând că nu există suficiente dovezi pentru a justifica inculparea…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.