Grecia va susţine Albania în candidatura sa de aderare la Uniunea Europeană, ce durează de zece ani, cu condiţia ca Tirana să respecte drepturile minorităţii sale greceşti, a declarat miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Relaţiile dintre Atena şi Tirana s-au deteriorat după ce Albania l-a arestat pe politicianul grec Fredis Beleris în timpul campaniei electorale pentru primăria oraşului său natal Himarë (Albania) anul trecut şi l-a trimis în închisoare sub acuzaţia de cumpărare de voturi.
Beleris a fost pus în libertate în acest an după ce a câştigat un mandat în Parlamentul European pe lista partidului conservator Noua Democraţie al lui Mitsotakis.
Vorbind cu ocazia semnării unui contract pentru noul drum între oraşul grec Ioannina, din nord-vestul ţării, şi satul albanez Kakavija, Mitsotakis a declarat că Grecia a întreţinut întotdeauna relaţii bune cu vecinul său adriatic.
Susţinerea de către Grecia a candidaturii depinde însă de cât de rapid îşi respectă Tirana obligaţiile în ceea ce priveşte proprietatea şi celelalte drepturi ale minorităţii greceşti din Albania, cea mai mare din această ţară.
„Există un parcurs continuu de condiţionalitate spre Uniunea Europeană în care noi suntem, în esenţă, cei care reglează viteza cu care Albania va evolua spre Europa”, a declarat Mitsotakis înainte de a pleca spre Bruxelles pentru un summit UE-Balcanii de Vest.
Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia au promisiuni de aderare la UE primite acum mai mulţi ani şi sunt în negocieri cu UE cu privire la modul de accelerare a reformelor necesare pentru a putea deveni state membre. Procesul este însă într-un punct mort, în principal din cauza lentorii progreselor reformelor, dar şi a unei scăderi a disponibilităţii actualilor membri ai UE faţă de o nouă extindere.
Separat, tot miercuri, la finalul unei reuniuni la Atena cu omologul său sârb, Marko Djuric, ministrul de externe elen George Gerapetritis a afirmat că Grecia susţine eforturile Serbiei de a adera la UE. „Aderarea Serbiei la Uniunea Europeană este o necesitate geopolitică”, a declarat cu această ocazie Gerapetritis.