În comunicările publice ale CSAT și ale autorităților române se menționa că „un actor statal”, care nu era numit explicit, a intervenit în alegerile prezidențiale din România. Prezent la Bruxelles, la summitul UE, Klaus Iohannis a numit explicit Rusia și a oferit și argumentele pentru care serviciile au ajuns la această concluzie.
Întrebat de ce Rusia nu a fost numită în comunicările publice și de ce nu a fost convocat ambasadorul rus pentru explicații, Iohannis a explicat că procedurile diplomatice de atribuire a responsabilității sunt extrem de complicate.
„Noi știm ce s-a întâmplat, dar este extrem de complicat, după proceduri diplomatice, să arăți cu degetul și să spui „voi ați fost”. Ce mă întrebați, de fapt, este dacă există o procedură de atribuire, așa se numește. În cyberspace și la acțiuni maligne, atribuirea este foarte complicată pentru că ea se poate face numai dacă ai dovezi concrete și indubitabile. În cyberspace este complicat să ai ceva indubitabil. A fost o procedură unde un atac cibernetic a fost atribuit unui stat și cercetarea pentru acea atribuire a durat patru ani”, a afirmat Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, el a afirmat că serviciile au dovezi suficiente pentru a putea spune că Rusia este statul care a fost implicat în alegerile prezidențiale din România.
„Din felul în care s-a acționat, din modul în care s-a derulat acțiunea de atacuri pe TikTok, conturi de TikTok din Rusia, atac simultan pe toate serverele care au fost prinse în numărarea voturilor, atacuri care au fost respinse. Aceste acțiuni multiple nu pot fi executate de actori individuali, grup sau partid. Ele au așa o amploare și complexitate că doar un actor statal poate face așa ceva. În zona de servicii aceste modele se cunosc foarte bine și se știe cine acționează în acest fel, iar aici a fost Rusia”, a declarat Iohannis.
CSAT nu a menționat explicit Rusia în comunicarea oficială, ci a făcut referire la implicarea unui „actor statal”.
Rapoartele SRI, discutate în ședința CSAT de săptămâna trecută și declasificate miercuri de președintele Iohannis, vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.
SRI afirmă de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP. În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite.