Ultima civilizație matriarhală din Europa. Care era statutul bărbaților și ce este matrilocalitatea - HotNews.ro

Ultima civilizație matriarhală din Europa. Care era statutul bărbaților și ce este matrilocalitatea - HotNews.ro
📅 2025-01-15

Analiza unor eşantioane de ADN vechi de 2.000 de ani a dezvăluit existenţa unor societăţi celtice organizate în jurul femeilor în Marea Britanie în perioada Epocii Fierului, informaţie care confirmă relatările unor istorici din Imperiul Roman, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP, preluată de Agerpres.

Structurile sociale ale comunităţilor care populau Marea Britanie la începutul erei noastre sunt încă puţin cunoscute. O sursă importantă despre acestea provine de la istoricii romani, precum Tacitus şi Dion Cassius, care, în relatările lor despre cucerirea insulei (44 d.Hr. – 84 d.Hr.), menţionau mai multe femei care ocupau posturi de conducere.

Relatărilor romanilor, confirmate de arheologi

Este şi cazul reginei Cartimandua, care a domnit timp de 30 de ani asupra tribului briganzilor, în nordul Angliei actuale, în secolul I d.Hr. Sau cel al Boadiceei, care a declanşat o răscoală împotriva ocupaţiei romane, jefuind şi incendiind mai multe oraşe, inclusiv Londinium, care a devenit ulterior Londra.

În „Comentarii despre războiul cu galii”, redactate cu peste un secol mai devreme, Iulius Caesar dezvăluia că femeile celte participau la chestiunile publice, exercitau o influenţă politică şi practicau poliandria. „Când romanii au ajuns acolo, au fost uimiţi să găsească femei care ocupau poziţii de putere”, însă acele relatări „nu sunt întotdeauna considerate ca fiind fiabile”, a reamintit într-un comunicat Miles Russell, coautor al studiului publicat miercuri în revista Nature.

„S-a sugerat că romanii exagerau libertăţile de care se bucurau femeile britanice pentru a descrie astfel o societate neîmblânzită. Însă arheologia, precum şi genetica de acum înainte, arată că femeile erau influente în numeroase sfere ale vieţii din perioada Epocii Fierului. Este chiar posibil ca descendenţa maternă să fi fost principalul motor al identităţilor de grup”, a subliniat el.

În acest studiu, cercetătorii au extras peste 50 de genomuri străvechi dintr-un ansamblu de situri funerare situate în apropierea satului Winterborne Kingston din sudul Angliei, utilizate înainte şi după cucerirea romană. Cimitirele din Epoca Fierului care conţin morminte bine conservate sunt rare în Marea Britanie, probabil pentru că defuncţii erau cel mai adesea „incineraţi, expuşi sau depuşi în zone umede”, potrivit unei teorii avansate de autorii studiului.

Soții trăiau în casele nevestelor

Însă tribul Durotrigilor, care ocupa regiunea costieră sudic-centrală a Marii Britanii între anii 100 î.Hr. şi 100 d.Hr. – şi care a dat numele comitatului Dorset – făcea excepţie din acest punct de vedere, depunându-şi morţii în gropi săpate în cimitire oficiale.

Săpăturile efectuate în aceste situri începând din 2009 au oferit deja indicii despre statutul social foarte înalt de care se bucurau femeile. „Mormintele bogat decorate din toată Epoca Fierului găsite în Dorset, cu obiecte precum recipiente de băut, oglinzi, perle… erau, cu o excepţie (un mormânt conţinând o sabie), toate feminine”, a explicat Miles Russell, care a condus săpăturile.

Analiza mostrelor de ADN arată că majoritatea indivizilor care erau înhumaţi acolo erau, în plus, asociaţi între ei pe o linie maternă, ce „urca în timp până la o singură femeie care trăise cu mai multe secole în urmă”, a relatat Lara Cassidy, cercetătoare în genetică la Trinity College din Dublin, coordonatoarea studiului.

În schimb, relaţiile pe linie paternă erau aproape absente. „Asta ne indică faptul că soţii se alăturau comunităţilor în care trăiau soţiile lor, după căsătorie, cu pământuri potenţial transmise din generaţie în generaţie pe linie feminină”, a adăugat ea într-un comunicat.

În etnografie, acest tip de organizare socială – denumit „matrilocalitate” – este rar şi nu fusese niciodată documentat până acum în Europa în perioadele Neolitic, Epoca Bronzului şi Epoca Fierului. Însă cercetătorii, care au examinat date provenite din studii genetice anterioare, au găsit „semne de matrilocalitate în mai multe cimitire din toată Marea Britanie, datând de la jumătatea şi până la sfârşitul Epocii Fierului” (din jurul anului 400 î.H.r şi după el), a subliniat Lara Cassidy. Este „cât se poate de posibil” ca acest sistem să fi fost practicat, de asemenea, la începutul Epocii Fierului (în jurul anului 800 î.Hr.) sau chiar mai devreme, a adăugat ea.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Autoritățile din SUA vor limitarea conținutului de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență

Autoritățile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conținutului de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență, o potențială premieră mondială care ar putea să reducă fumatul și să reducă veniturile obținute…

Ultima civilizație matriarhală din Europa. Care era statutul bărbaților și ce este matrilocalitatea

Analiza unor eşantioane de ADN vechi de 2.000 de ani a dezvăluit existenţa unor societăţi celtice organizate în jurul femeilor în Marea Britanie în perioada Epocii Fierului, informaţie care confirmă relatările unor istorici din Imperiul…

Vitorul șef al diplomației americane Marco Rubio anunță condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina / Ce spune despre rolul SUA în NATO

Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a făcut apel miercuri la o „diplomație îndrăzneață” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, scrie AFP. „Acest…

Statele Unite interzic un colorant alimentar controversat / Ce știm despre E127

Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produsele alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, despre care se știe de peste 30 de ani că provoacă diverse tipuri…

Data alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa Guvernului: Primul tur va fi în 4 mai 2025. Când începe perioada electorală

Ziua de duminică, 4 mai 2025, va fi data stabilită pentru alegerea Președintelui României, potrivit unui proiect de hotărâre aflat joi pe agenda Palatului Victoria. „Data începerii perioadei electorale va coincide cu momentul intrării în…

Ilie Bolojan explică noua alianță a PNL cu PSD: „Uneori, votul cetățenilor îți joacă feste”

Președintele PNL Ilie Bolojan a afirmat, la Europa FM, că liberalii au fost nevoiți să încheie o nouă alianță cu social-democrații ca urmare a rezultatului alegerilor. Bolojan a admis că, în campania electorală, a spus…

Premierul Recean, despre planurile Kremlinului în Moldova. Care sunt riscurile pentru România și Ucraina

Criza umanitară din Transnistria a fost provocată în mod „artificial” de Kremlin cu scopul de a readuce la putere în Republica Moldova forţe proruse (la alegerile legislative din toamnă) pentru ca Rusia să îşi poată…

Preluarea E.ON Energie de către compania maghiară MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine

Tranzacția ridică probleme de securitate, susține Ministerul Energiei, prin potențialul său de a submina independența energetică a României și de a favoriza influențele externe ostile Uniunii Europene. Ministerul Energiei a anunțat miercuri că a sesizat…

Bancherii din Belgia, puși să jure că vor acționa în mod onest, „ținând cont de interesele clienților și tratându-i corect”

Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara încearcă să consolideze încrederea opiniei publice în industria financiară, transmite Bloomberg, preluată de…

SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private

Miercuri, o rachetă Falcon 9 de la SpaceX a trimis – ca parte a unei misiuni „2 în 1” către Lună – două sonde ale unor companii private care au traiectorii diferite și vor ajunge…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.