Autoritățile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conținutului de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență, o potențială premieră mondială care ar putea să reducă fumatul și să reducă veniturile obținute de industria tutunului, informează miercuri Reuters și Agerpres.
Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite, care reglementează produsele ce conțin nicotină, o substanță care generează un nivel ridicat de dependență, au propus pentru prima dată ideea unei astfel de plafonări în anul 2017. Agenția americană afirmă că această măsură ar salva multe vieți prin prevenirea bolilor asociate cu fumatul și a deceselor cauzate de substanțele chimice toxice create prin arderea tutunului.
Miercuri, FDA a propus plafonarea conținutului de nicotină, substanța care îi face pe fumători să continue să fumeze, la 0,7 miligrame pe gram de tutun în țigarete și alte produse bazate pe arderea tutunului, precum trabucurile și tutunul de rulat. Alternativele precum țigările electronice, pungile cu nicotină și dispozitivele cu tutun încălzit nu vor fi afectate de această propunere.
„Prin reducerea nivelului de nicotină… până la un nivel suficient de scăzut pentru a nu mai crea dependență susținută, ciclul de expunere la aceste chimicale toxice poate fi întrerupt”, a declarat Brian King, directorul Centrului pentru Produse de Tutun din cadrul FDA, într-o conferință de presă. El a adăugat că acest prag este cu aproximativ 95% mai mic decât concentrația de nicotină din țigările disponibile în prezent pe piață.
Modelul de previziune al agenției americane arată că o astfel de plafonare ar putea să prevină situația în care 48 de milioane de adolescenți și tineri adulți s-ar apuca de fumat, iar peste 12,9 milioane de persoane care fumează ar putea să renunțe la fumat într-un interval de un an după intrarea în vigoare a unei astfel de măsuri. Acest număr ar crește la 19,5 milioane de oameni într-un interval de cinci ani.
Însă acest lucru ar amenința mașina de profit a marilor companii din industria tutunului, precum British American Tabacco (BAT) și producătorul țigărilor Marlboro, Altria. Deși există vânzări în creștere pentru alternative cum ar fi țigaretele electronice, vasta majoritate a veniturilor lor continuă să provină din comerțul cu tutun clasic.
Reprezentanții companiei Altria au spus că această plafonare nu este necesară și nu are la bază un fundament științific. Ambele companii afirmă că propunerea formulată de FDA va alimenta, în schimb, piața neagră a produselor cu nicotină.
„Aceste acțiuni ar elimina eficient țigările legale”, au afirmat reprezentanții BAT.
Propunerea FDA este un element care „schimbă cu adevărat jocul”, a declarat Yolanda Richardson, președinta și CEO-ul Campaniei pentru Copii Fără Tutun, îndemnându-l totodată pe președintele ales Donald Trump să finalizeze și să implementeze această măsură. Republicanul Donald Trump își va prelua mandatul de președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie.
Publicul larg va avea la dispoziție un interval de timp până în luna septembrie pentru a prezenta observații cu privire la noua propunere, a precizat FDA. Agenția americană a propus ca orice reglementare ce va fi finalizată în această speță să intre în vigoare la doi ani după publicare.