Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produsele alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, despre care se știe de peste 30 de ani că provoacă diverse tipuri de cancer la animale, transmite AFP. Decizia e considerată o mare victorie pentru asociaţiile de consumatori din Statele Unite.
Denumit Eritrozină, acest colorant de sinteză, creat pe bază de petrol, este cunoscut şi sub numele de E127 în Europa şi „Red 3” (Roşu 3) în America de Nord. Este folosit pentru a da alimentelor sau capsulelor de medicamente o culoare ce variază de la roz la roşu aprins.
Până în prezent, acest colorant putea fi găsit în aproximativ 3.000 de produse alimentare comercializate în Statele Unite, conform bazei de date a asociaţiei de mediu EWG: în bomboane, fructe la conservă, băuturi sau ca substitut vegetarian pentru şuncă.
Agenţia americană pentru controlul alimentelor și medicamentelor (FDA) „a revocat autorizarea de utilizare a Red 3 în alimentele şi medicamentele ingerate”, se precizează într-un document oficial publicat miercuri.
Deja, acest colorant nu mai putea fi utilizat în Statele Unite în produsele cosmetice şi medicamentele aplicate direct pe piele încă din 1990, din cauza riscurilor de alergie şi a suspiciunilor legate de caracterul său cancerigen, după ce mai multe studii au arătat că a provocat cancere la rozătoare.
În alte părți ale lumii, mai multe ţări, în special cele din Uniunea Europeană, au restrâns sever utilizarea acestuia.
Asociaţii americane ale consumatorilor au depus în 2022 o solicitare oficială la FDA pentru a cere interzicerea acestui aditiv în produsele alimentare şi medicamentele administrate pe cale orală. O solicitare la care autorităţile din SUA au decis, în cele din urmă, să răspundă favorabil.
Potrivit asociației române InfoCons pentru protecția consumatorilor, E127 ( eritrozina) este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici pe bază de iod. E127 este cunoscut și sub numele de Red No. 3, fiind un colorant sintetic utilizat în mod obișnuit în industria alimentară și farmaceutică. Conferă o nuanță distinctă de roz-roșu și este utilizat pe scară largă pentru a colora diverse produse, de la bomboane la medicamente.
Introdusă pentru prima dată la începutul anilor 1900, eritrozina a fost folosită inițial pentru stabilitatea, intensitatea și rentabilitatea sa în comparație cu coloranții naturali.
Siguranța eritrozinei a fost dezbătută pe scară largă, diferite studii indicând diferite aspecte ale profilului său de siguranță. Este recomandat ca fiind sigur dacă aportul zilnic este limitat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.
Comisia mixtă FAO/OMS, alcătuită din experți în domeniul aditivilor alimentari, a stabilit o doză zilnică maximă de 0-0,1 mg/kg corp/zi. Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Efectele adverse care au fost constatate în urma studiilor efectuate, variază de la declanșarea astmului bronșic și a hiperactivității până la posibile efecte cancerigene și mutagene în funcție de consum și vârstă. E127 poate produce creşterea fotosensibilităţii și dereglarea mecanismelor hormonale tiroidiene.
Aceste riscuri potențiale au determinat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să examineze și să limiteze eritrozina și coloranții alimentari similari cu o posibilă toxicitate. Anumite țări au ales să restricționeze utilizarea acestor aditivi cu rol de coloranți alimentari.