Trump le-a spus liderilor europeni în privat că Putin nu este pregătit să pună capăt războiului - HotNews.ro

Trump le-a spus liderilor europeni în privat că Putin nu este pregătit să pună capăt războiului - HotNews.ro
📅 2025-05-22

Într-o convorbire telefonică de luni, președintele Trump le-a spus liderilor europeni că președintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să pună capăt războiului pentru că el crede că este în avantaj, potrivit a trei persoane familiarizate cu conversația, citate de Wall Street Journal.

Asta era ceea ce liderii europeni credeau de mult timp despre Putin – dar era prima dată când o auzeau de la Trump. De asemenea, contravenea a ceea ce Trump afirma adesea public, și anume că el crede că Putin își dorește cu adevărat pacea.

Casa Albă a refuzat să comenteze și a făcut referire la postarea lui Trump de luni pe rețelele de socializare despre conversația sa cu Putin. „Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost, aș preciza asta chiar acum”, a spus el.

Deși Trump pare să fi ajuns la ideea că Putin nu este pregătit pentru pace, acest lucru nu l-a determinat să intensifice lupta împotriva Rusiei.

Trump avusese o convorbire telefonică anterioară cu liderii europeni duminică – cu o zi înainte de conversația sa de două ore cu Putin. El indicase atunci că ar putea impune sancțiuni dacă Putin refuză un armistițiu, potrivit unor persoane familiarizate cu conversația.

Până luni, își schimbase din nou atitudinea. Nu era pregătit pentru noi sancțiuni

În schimb, Trump a spus că vrea să continue rapid cu discuțiile dintre Rusia și Ucraina la Vatican.

La apelul de luni au participat Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acesta a fost oarecum punctul culminant al unei ofensive diplomatice europene care începuse cu aproximativ 10 zile mai devreme, menită să-l determine pe Trump să pună presiune pe Putin.

Liderii europeni, aflați săptămâna trecută la Tirana, Albania, l-au ascultat pe președintele Trump în timpul unei conferințe telefonice pentru a discuta despre negocierile de pace cu Rusia.

Deși, în cele din urmă, efortul lor nu a reușit să-l determine pe Trump să impună sancțiuni suplimentare, europenii au rămas optimiști.

Procesul a ajutat la clarificarea pentru toată lumea, inclusiv pentru Trump, a poziției lui Putin: el nu este dispus să oprească războiul. Iar pentru europeni, devenise clar că depindea în mare măsură de ei să sprijine Ucraina. Europenii nu cred că administrația Trump va opri exporturile de arme americane atâta timp cât Europa sau Ucraina plătesc pentru ele, au spus sursele.

„Acesta nu este războiul meu”, le-a spus Trump reporterilor luni, după apelul său telefonic cu Putin. „Ne-am implicat în ceva în care nu ar fi trebuit să fim implicați.”

Trump a spus în convorbirea telefonică cu liderii europeni de duminică că îi va trimite pe secretarul de stat Marco Rubio și pe trimisul special Keith Kellogg la discuțiile care se așteaptă să aibă loc la Vatican.

Unii dintre europenii prezenți la apelul de luni au insistat că rezultatul oricăror discuții de la Vatican trebuie să fie un armistițiu necondiționat. Însă Trump a ezitat din nou, spunând că nu-i place termenul „necondiționat”. El a spus că nu a folosit niciodată acest termen, deși l-a folosit atunci când a cerut un armistițiu de 30 de zile într-o postare pe platforma sa Truth Social pe 8 mai. În cele din urmă, europenii au fost de acord să renunțe la acel adjectiv.

Ofensiva diplomatică a Europei de a-l determina pe Trump să facă presiuni asupra Rusiei a escaladat odată cu preluarea mandatului de către cancelarul conservator german Merz la începutul acestei luni. Merz a fost mult mai dispus să fie mai dur cu Putin decât predecesorul său de stânga, Olaf Scholz. Mai important, coaliția lui Merz a contribuit la modificarea constituției Germaniei pentru a permite țării o libertate mult mai mare de a se împrumuta pentru cheltuieli militare și pentru sprijinirea Ucrainei.

Pe 10 mai, Merz, Macron, Starmer și prim-ministrul polonez Donald Tusk i-au făcut o vizită lui Zelenski la Kiev. L-au îndemnat să fie de acord cu dorințele lui Trump, pentru a expune reticența lui Putin de a pune capăt războiului.

Apoi, au folosit telefonul mobil al lui Macron pentru a-l suna pe Trump de la reședința oficială a lui Zelenski, spunându-i că Europa și Ucraina susțineau pe deplin apelul său pentru un armistițiu de 30 de zile. Europenii au amenințat public cu noi sancțiuni împotriva lui Putin dacă acesta nu accepta armistițiul.

Putin a răspuns presiunii crescânde din partea Europei și a Washingtonului propunând primele negocieri directe cu Ucraina în ultimii trei ani. Trump a profitat de ofertă, sugerând chiar la un moment dat că ar putea merge în Turcia pentru a se alătura discuțiilor.

O întâlnire a avut loc la Istanbul în câteva zile, dar Putin nu a participat . El a trimis reprezentanți de nivel inferior care au repetat cereri pe care Ucraina le consideră inacceptabile.

După absența lui Putin la Istanbul, europenii l-au presat din nou pe Trump să ia în considerare exercitarea unei presiuni sporite asupra liderului rus. Aceștia au aprobat noi sancțiuni modeste împotriva Rusiei, dar continuă să lucreze la un pachet de măsuri mai puternic. Trump a anunțat că a stabilit o convorbire telefonică cu Putin, spunând că perspectivele de pace pot avansa doar dacă liderii SUA și Rusia se vor pronunța.

Când Trump a vorbit duminică cu liderii europeni, înainte de apelul telefonic cu Putin, el a semnalat că SUA s-ar putea alătura Europei în sancționarea exporturilor de energie și a tranzacțiilor bancare rusești. Senatorul Lindsey Graham (republican, Carolina de Sud), un apropiat al lui Trump, a declarat miercuri că a adunat 81 de co-semnatari ai unui proiect de lege care ar intensifica semnificativ sancțiunile energetice împotriva Moscovei.

Apelul telefonic de duminică a inclus o parte din stilul spontan caracteristic lui Trump, amestecând laude și critici la adresa liderilor europeni. L-a complimentat pe Merz pentru engleza sa frumoasă. „Îmi place tot mai mult accentul tău german”, a spus el, potrivit unei persoane care a participat la apel.

Apoi a divagat într-o critică la adresa politicilor migratorii ale Europei. Trump a spus că migrația scăpată de sub control aduce țările europene „în pragul colapsului”.

Macron, care are cea mai lungă relație cu Trump, i-a cerut acestuia să se oprească. „Nu poți insulta națiunile noastre, Donald”, a spus Macron, potrivit persoanei care a participat la apel.

Tonul, însă, a fost în general pozitiv, au spus persoanele familiarizate cu apelul. Unora le-a lăsat impresia că Trump ar putea susține noi sancțiuni dacă Putin nu ar fi de acord cu un armistițiu. Dar aceste speranțe au fost spulberate o zi mai târziu.

Discuțiile de la Vatican sunt așteptate să înceapă la mijlocul lunii iunie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

UE a decis că doar 4 țări din jurul lumii sunt în „risc ridicat” de defrișări. Care sunt cele 2 din Europa

Mărfurile provenite din doar patru țări vor fi supuse celor mai stricte controale în baza legii Uniunii Europene privind combaterea defrișărilor, în timp ce mari națiuni forestiere precum Brazilia și Indonezia vor fi scutite de…

Un cunoscut jurnalist taxează o indecență a lui Ion Țiriac: „E ridicol ce face. În timp ce tu ai crescut sub protecția lui Gheorghe Maurer, alții înfundau pușcăriile tocmai pentru că se opuneau comunismului”

În decurs de o săptămână, Ceaușescu și regimul lui odios și dictatorial au fost omagiați la cel mai înalt nivel în România. Când observăm asta nu înseamnă că nu au existat și lucruri din comunism…

Nimic nu m-a șocat mai rău în această campanie ca ura mamelor: „Să vă plece copiii la război și să vină reci!”

Alegerile au trecut și speram că mă pot întoarce ușor la viața mea de dinainte. Dar mă urmăresc ura și disprețul care au răzbătut în această perioadă în mediul online. Atât de pregnante ca fumul…

Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România: medicamente de ultimă generație pentru peste 15.000 de pacienți

Bristol Myers Squibb, companie biofarmaceutică globală, a marcat în luna aprilie 2025 primii 30 de ani de prezență pe piața locală, prin evenimentul aniversar „Primii 30 de ani ai Bristol Myers Squibb în România” și…

Departamentul de Justiție al SUA a publicat un document semnat de Marius Lulea privind un contract de lobby de 1,5 milioane de dolari pentru George Simion. Lulea negase că a semnat așa ceva

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a publicat un amendament pe site-ul oficial în care apare un document cu semnătura prim-vicepreşedintelui AUR, Marius Lulea, pe un contract de 1,5 milioane de dolari cu…

Armata reclamă o dezinformare privind un document intern de la metrou despre așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor militari / Reacția Metrorex

Ministerul Apărării acuză o dezinformare care se propagă în spațiul public după ce o postare de pe X (Twitter), în data de 21 mai 2025, prezenta o adresă internă a Metrorex S.A despre care se…

Cum explică Consiliul Superior al Magistraturii că a declanșat deja procedura de numire a noului șef al instanței supreme / Mandatul actualei șefe a ICCJ expiră în toamnă

Procedura de concurs pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost declanșată deja având în vedere „factori de natură administrativă”, susține Consiliul Superior al Magistraturii. Amintim că procedura a fost…

Avertismentul lui Nicușor Dan privind starea economiei: „Cumva, noi suntem în recesiune în momentul ăsta” / Termenul pe care îl dă pentru învestirea guvernului

Președintele ales Nicușor Dan se întâlnește joi, 22 mai, cu ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, și cel al fondurilor europene, Marcel Boloș, pentru a discuta despre problema deficitului bugetar și țintele asumate de România în fața…

Concert Metallica la București în 2026. Când vor fi puse la vânzare biletele

Formația Metallica va concerta pe scena Arenei Naţionale, în 13 mai 2026. Concertul face parte din turneul european M72, iar invitaţi speciali sunt Gojirra şi Knocked Loose, potrivit iabilet.ro, transmite News.ro. Metallica a anunțat joi că…

Ministrul Justiției face apel la „responsabilitatea discursului public”, după ce George Simion a spus că l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru că nu-și dorește „vărsare de sânge”

„Alegerile au avut loc, avem un rezultat. Dacă se intenționează a se contesta, există căi legale care pot să fie urmate”, a declarat joi ministrul PSD al Justiției, Radu Marinescu, înainte de ședința de Guvern.…

Good News

Only good and positive news.