Administrația Biden nu intenționează să ia măsuri care să forțeze TikTok să își înceteze imediat activitatea pentru utilizatorii din SUA, duminică, a declarat un oficial al Casei Albe pentru ABC News.
„Poziția noastră în această privință a fost clară: TikTok ar trebui să continue să funcționeze sub proprietate americană. Având în vedere momentul în care legea intră în vigoare, într-un weekend prelungit, cu o zi înainte de inaugurare, implementarea va rămâne în sarcina următoarei administrații”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru ABC News într-un comunicat.
Administrația Biden semnalează practic că nu va pune în aplicare legea care intră în vigoare cu o zi înainte ca Donald Trump să fie învestit ca al 47-lea președinte al SUA.
Cu toate acestea, TikTok ar putea alege să se închidă în acea zi, o mișcare destinată să transmită un mesaj clar despre impactul interdicției pentru cei 170 de milioane de utilizatori din SUA care folosesc aplicația lunar.
Legea adoptată de Congres cu scopul de a forța vânzarea TikTok de către compania sa mamă din China nu stipulează că TikTok este obligată să își înceteze activitatea pe 19 ianuarie.
Răspunderea cade pe umerii magazinelor de aplicații online și pe serviciile de găzduire. Dacă acestea continuă să ofere servicii pentru TikTok, legea acordă Departamentului de Justiție autoritatea de a aplica acestor magazine amenzi de până la 5.000 de dolari pentru fiecare utilizator al TikTok, o răspundere uriașă având în vedere popularitatea aplicației.
Astfel, chiar dacă președintele Joe Biden sau președintele ales Trump afirmă că nu vor pune în aplicare interdicția, companiile tehnologice riscă amenzi uriașe, atâta timp cât TikTok este deținută de compania chineză ByteDance. Apple, Google și Oracle nu au răspuns sau au refuzat să comenteze pentru ABC News cu privire la planurile lor pentru ziua de duminică, când intră în vigoare legea adoptată de Congres.
ABC News comentează însă că realitatea este că ambii președinți au opțiuni limitate pentru a suspenda interdicția.
Legea prevede că președintele poate acorda o singură prelungire, amânând interdicția cu până la 90 de zile, în baza a trei condiții foarte specifice: TikTok trebuie să demonstreze că este pe „calea de a executa” o desprindere de proprietarul său chinez; trebuie să existe „dovezi de progres semnificativ” spre vânzare; iar acest progres trebuie să fie asigurat prin „acorduri juridice relevante și obligatorii”.
În acest moment, nu există semne că vreuna dintre aceste condiții a fost îndeplinită.
FOTO articol: Boumenjapet | Dreamstime.com.