Specii noi de păsări observate în Parcul Natural Văcăreşti - FOTO - HotNews.ro

Specii noi de păsări observate în Parcul Natural Văcăreşti - FOTO - HotNews.ro
📅 2025-01-15

Specii noi de păsări au fost observate în Parcul Natural Văcăreşti în acest an – pescăruşul negru, presura de munte şi mătăsarul.

„La începutul acestui an, colegii noştri au descoperit trei specii rare de păsări, adăugate acum pentru prima oară pe lista speciilor observate în parc. Aceste observaţii, rezultate din monitorizarea atentă a biodiversităţii, subliniază valoarea Parcului Natural Văcăreşti ca refugiu pentru numeroase specii şi în perioadele de migraţie, evidenţiind diversitatea habitatelor din acest spaţiu unic”, informează Administraţia Parcul Natural Văcăreşti, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Pescăruşul negru (Larus marinus) a fost observat pe 13 ianuarie pe lacul central. Acesta este cea mai mare specie de pescăruş din Europa. Originar din regiunile de coastă ale vestului Europei, ajunge ocazional în zonele interioare ale continentului în timpul iernii.

Presura de munte (Emberiza cia), descoperită pe 8 ianuarie, este o specie care preferă de obicei zonele stâncoase şi montane. Deşi nu este o specie clasic migratoare, în sezonul rece poate face migraţii locale sau chiar şi pe distanţe mai mari. Prezenţa sa în Bucureşti este o premieră absolută, subliniază reprezentanţii administraţiei.

Mătăsarul (Bombycilla garrulus) a fost identificat pe 3 ianuarie pentru prima dată în Parcul Natural. Este vorba despre a doua observaţie documentată în Bucureşti, după prima în 2012. Cu o creastă inconfundabilă şi un penaj elegant, această specie rară adaugă un farmec aparte peisajului de iarnă din parc, menţionează sursa citată.

„O specie la care visează toţi păsărarii”

Prezenţa mătăsarului a fost anunţată şi de Societatea Ornitologică Română (SOR) – filiala Bucureşti, amintește Agerpres.

„Era 3 ianuarie, pe la prânz, când Alex Birău a dat alarma de mătăsar în Bucureşti. O specie la care visează toţi păsărarii. Oaspete de iarnă, mătăsarul ne-a vizitat şi iarna trecută, dar s-a ţinut cu încăpăţânare departe de Bucureşti. Acum ne-a luat prin surprindere şi, prin apariţia sa în Parcul Natural Văcăreşti, ne-a făcut un cadou neaşteptat chiar la început de an”, scria SOR Bucureşti, pe Facebook, pe 9 ianuarie.

Conform SOR, specia cuibăreşte în peninsula Scandinavă, Siberia, Canada, Alaska. Iarna coboară la latitudini mai joase, iar în anii cu deplasări masive înspre zonele sudice pot ajunge până în zonele sub-mediteraneene.

În România, specia apare în numere mari periodic, o dată la câţiva ani, când pot fi observate stoluri numeroase, în special în nordul sau nord-estul ţării. Ultima „erupţie” de acest fel a fost în iarna 2023-2024, iar precedenta, în iarna 2012-2013. În afara perioadelor cu prezenţă numeroasă, specia poate fi observată în perioada rece doar sporadic, în numere mici.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ultima civilizație matriarhală din Europa. Care era statutul bărbaților și ce este matrilocalitatea

Analiza unor eşantioane de ADN vechi de 2.000 de ani a dezvăluit existenţa unor societăţi celtice organizate în jurul femeilor în Marea Britanie în perioada Epocii Fierului, informaţie care confirmă relatările unor istorici din Imperiul…

Vitorul șef al diplomației americane Marco Rubio anunță condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina / Ce spune despre rolul SUA în NATO

Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a făcut apel miercuri la o „diplomație îndrăzneață” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, scrie AFP. „Acest…

Statele Unite interzic un colorant alimentar controversat / Ce știm despre E127

Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produsele alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, despre care se știe de peste 30 de ani că provoacă diverse tipuri…

Data alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa Guvernului: Primul tur va fi în 4 mai 2025. Când începe perioada electorală

Ziua de duminică, 4 mai 2025, va fi data stabilită pentru alegerea Președintelui României, potrivit unui proiect de hotărâre aflat joi pe agenda Palatului Victoria. „Data începerii perioadei electorale va coincide cu momentul intrării în…

Ilie Bolojan explică noua alianță a PNL cu PSD: „Uneori, votul cetățenilor îți joacă feste”

Președintele PNL Ilie Bolojan a afirmat, la Europa FM, că liberalii au fost nevoiți să încheie o nouă alianță cu social-democrații ca urmare a rezultatului alegerilor. Bolojan a admis că, în campania electorală, a spus…

Premierul Recean, despre planurile Kremlinului în Moldova. Care sunt riscurile pentru România și Ucraina

Criza umanitară din Transnistria a fost provocată în mod „artificial” de Kremlin cu scopul de a readuce la putere în Republica Moldova forţe proruse (la alegerile legislative din toamnă) pentru ca Rusia să îşi poată…

Preluarea E.ON Energie de către compania maghiară MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine

Tranzacția ridică probleme de securitate, susține Ministerul Energiei, prin potențialul său de a submina independența energetică a României și de a favoriza influențele externe ostile Uniunii Europene. Ministerul Energiei a anunțat miercuri că a sesizat…

Bancherii din Belgia, puși să jure că vor acționa în mod onest, „ținând cont de interesele clienților și tratându-i corect”

Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara încearcă să consolideze încrederea opiniei publice în industria financiară, transmite Bloomberg, preluată de…

SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private

Miercuri, o rachetă Falcon 9 de la SpaceX a trimis – ca parte a unei misiuni „2 în 1” către Lună – două sonde ale unor companii private care au traiectorii diferite și vor ajunge…

Noua tendință în librăriile lumii: cărți excepțional tipărite, în ediții cu efecte speciale

O nouă abordare editorială, utilizată inițial doar pentru romanele fantastice și de dragoste, începe să fie din ce în ce mai populară pentru mai multe cărți, relatează The New York Times.   Anul trecut, o editură…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.