Noua tendință în librăriile lumii: cărți excepțional tipărite, în ediții cu efecte speciale - HotNews.ro

Noua tendință în librăriile lumii: cărți excepțional tipărite, în ediții cu efecte speciale - HotNews.ro
📅 2025-01-15

O nouă abordare editorială, utilizată inițial doar pentru romanele fantastice și de dragoste, începe să fie din ce în ce mai populară pentru mai multe cărți, relatează The New York Times.  

Anul trecut, o editură din Statele Unite specializată pe cărți de dragoste și fantastice, Entangled, a pariat masiv pe un nou mod de prezentare a volumelor scoase la vânzare. Au ales o scriitoare deja cunoscută în lumea literară de peste Ocean, Rebecca Yarros, și cel mai recent roman al ei, „Fourth Wing”. Coperta ediției are un design lucios, iar marginile sunt colorate și înfățișează siluete de dragoni. Tiparul este excepțional, iar cartea, în sine, arată ca un obiect de lux. 

Pariul editurii a fost un succes. Cele 115.000 exemplare s-au vândut în câteva zile, la prețul de 17.99 de dolari. 

„Regret că nu am tipărit mai multe exemplare.” a declarat Liz Pelletier, editoarea volumului, pentru The New York Times, care a dedicat o analiză acestui fenoment editorial.  

La următorul volum semnat de autoare, editura a hotărât să pluseze, așa că a tipărit un milion de exemplare, care s-au vândut rapid.  Pentru al treilea volum, care va apărea luna aceasta, planul era de două milioane de exemplare. Un milion dintre ele s-au precomandat deja. Înțelegând succesul pe care îl au cărțile cu copertă de acest tip, editura intenționează să extindă modelul la cât mai multe volume. 

„În acest moment, dacă nu ai margini colorate, transmiți că acea carte nu este de colecție.” a declarat Pelletier. 

TikTok influențează și piața de carte

Popularitatea cărților cu design nou a crescut datorită influencerilor de pe TikTok care realizează clipuri despre cărți, aceștia preferându-le pe cele care arată interesant. 

Folosindu-se de asta, editurile încearcă să atragă tinerii care petrec foarte mult timp pe rețelele de socializare. Totodată, fanii loiali ai anumitor serii de cărți sunt atrași de astfel de volume aparte, pe care le colecționează. De multe ori, fanii cumpără ediții diferite din aceeași carte, notează publicația americană.

„Under the same stars” de Libba Bray

„Când le place o carte, o vor în toate formele.” spune Erica Sussman, vicepreședinte și editor la „HarperCollins Children’s Books”. Ea este de părere că există cititori care preferă ediția normală pentru a face însemnări pe ea, iar ediția de colecție pentru a o putea ține în bibliotecă.

Penguin Random House, unul dintre cele mai mari grupuri de edituri din lume, intenționează să dubleze, în 2025, numărul de ediții cu margini colorate pe care le va publica, ajungând astfel la 50. 

Schimbări tehnice în industria tipăritului

Cererea mare a noului model de carte a făcut ca tipografiile să își schimbe modul de lucru. Realizarea durează chiar și cu două săptămâni mai mult decât la cărțile cu model paperback sau hardcover. China și Italia sunt fruntașe în domeniul tipăriturilor de acest tip. 

Totuși, cel mai mare producător de cărți din America de Nord, Lakeside Book Company, a investit în echipament special pentru aplicarea culorilor și desenelor pe marginile cărții. În ultimii ani, compania a evoluat de la câteva zeci de mii de exemplare speciale tipărite pe an la câteva milioane. Cu toate acestea, schimbările nu sunt de ajuns ca să satisfacă cererea, una foarte mare. 

„Nu există capacitatea necesară pentru a putea gestiona numărul de edituri care doresc un astfel de design pe cărțile lor.” declară Dave McCree, director executiv al Lakeside Book Company. 

Modificările tehnice aduc și creșterea prețului. O carte cu margini colorate poate fi și cu 30% mai scumpă decât una hardcover, notează The New York Times.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Autoritățile din SUA vor limitarea conținutului de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență

Autoritățile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conținutului de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență, o potențială premieră mondială care ar putea să reducă fumatul și să reducă veniturile obținute…

Ultima civilizație matriarhală din Europa. Care era statutul bărbaților și ce este matrilocalitatea

Analiza unor eşantioane de ADN vechi de 2.000 de ani a dezvăluit existenţa unor societăţi celtice organizate în jurul femeilor în Marea Britanie în perioada Epocii Fierului, informaţie care confirmă relatările unor istorici din Imperiul…

Vitorul șef al diplomației americane Marco Rubio anunță condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina / Ce spune despre rolul SUA în NATO

Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a făcut apel miercuri la o „diplomație îndrăzneață” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, scrie AFP. „Acest…

Statele Unite interzic un colorant alimentar controversat / Ce știm despre E127

Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produsele alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, despre care se știe de peste 30 de ani că provoacă diverse tipuri…

Data alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa Guvernului: Primul tur va fi în 4 mai 2025. Când începe perioada electorală

Ziua de duminică, 4 mai 2025, va fi data stabilită pentru alegerea Președintelui României, potrivit unui proiect de hotărâre aflat joi pe agenda Palatului Victoria. „Data începerii perioadei electorale va coincide cu momentul intrării în…

Ilie Bolojan explică noua alianță a PNL cu PSD: „Uneori, votul cetățenilor îți joacă feste”

Președintele PNL Ilie Bolojan a afirmat, la Europa FM, că liberalii au fost nevoiți să încheie o nouă alianță cu social-democrații ca urmare a rezultatului alegerilor. Bolojan a admis că, în campania electorală, a spus…

Premierul Recean, despre planurile Kremlinului în Moldova. Care sunt riscurile pentru România și Ucraina

Criza umanitară din Transnistria a fost provocată în mod „artificial” de Kremlin cu scopul de a readuce la putere în Republica Moldova forţe proruse (la alegerile legislative din toamnă) pentru ca Rusia să îşi poată…

Preluarea E.ON Energie de către compania maghiară MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine

Tranzacția ridică probleme de securitate, susține Ministerul Energiei, prin potențialul său de a submina independența energetică a României și de a favoriza influențele externe ostile Uniunii Europene. Ministerul Energiei a anunțat miercuri că a sesizat…

Bancherii din Belgia, puși să jure că vor acționa în mod onest, „ținând cont de interesele clienților și tratându-i corect”

Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara încearcă să consolideze încrederea opiniei publice în industria financiară, transmite Bloomberg, preluată de…

SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private

Miercuri, o rachetă Falcon 9 de la SpaceX a trimis – ca parte a unei misiuni „2 în 1” către Lună – două sonde ale unor companii private care au traiectorii diferite și vor ajunge…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.