George Simion a anunțat marți că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale, respectiv alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte. Simion a cerut totodată audierea fondatorului Telegram, Pavel Durov, înainte ca acest scrutin să fie validat. Șeful Telegram a venit cu un răspuns pe rețeaua X.
„Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească”, a scris Pavel Durov pe X.
El a răspuns astfel la o postare a lui George Simion în care acesta anunță că a „cerut oficial Curții Constituționale SĂ ANULEZE alegerile prezidențiale din România (mai 2025)”.
„Din aceleași motive pentru care au fost anulate alegerile din decembrie: INTERFERENȚE EXTERNE de către actori statali și non-statali”, acuză Simion în postare. „De data aceasta dovedite cu probe! Nici FR, nici MD, nici nimeni altcineva nu are dreptul să intervină în alegerile altui stat”.
Într-un live transmis marți seară pe Facebook, liderul AUR George Simion a anunțat că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică, scrutin pierdut de Simion în fața lui Nicușor Dan.
„Noi vom contesta la CCR alegerea lui Nicușor Dan din exact aceleași motive pentru care ei au anulat alegerile în decembrie”, a afirmat Simion.
El a acuzat „turismul electoral” din Republica Moldova, a denunțat o presupusă ingerință a Franței în alegerile din țara noastră, precum și un „întreg mecanism de fraudare”.
George Simion a cerut inclusiv audierea lui Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram.
„Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a afirmat Simion marți seară.
„A existat un uriaș mecanism de manipulare activat de direcția Cyberint, condusă de generalul Anton Rog și de alte servicii interne și externe, motiv pentru care cer, ca pe viitor, nicio forță din partea niciunui serviciu de informații și niciun alt stat să nu se mai amestece în procesul democratic din România și în a cenzura vocile critice ale românilor”, a mai spus Simion.
Pavel Durov a susținut zilele trecute că șeful serviciului de informații externe al Franței (DGSE) i-a cerut să cenzureze „vocile conservatoare din România” înaintea alegerilor prezidențiale – lucru pe care a refuzat să-l facă, invocând libertatea de exprimare. DGSE a respins „cu fermitate” aceste acuzații.
Durov se află în prezent sub supraveghere judiciară în Franța, refugiat în luxosul hotel Crillon din Paris, după ce a fost pus sub anchetă oficială pentru presupusă crimă organizată pe Telegram.
Vara trecută, miliardarul rus Pavel Durov (40 de ani) a fost reținut în Franța pe fondul unei investigații referitoare la infracțiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri și tranzacții frauduloase asociate aplicației sale Telegram.
Aplicația Telegram este folosită pe scară largă în Rusia, inclusiv de către autorități și oficiali, și în Europa de Est.