Puiu Popoviciu scapă de condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. Decizie definitivă a instanței - HotNews.ro

Puiu Popoviciu scapă de condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. Decizie definitivă a instanței -
📅 2025-01-15

Instanța supremă a anulat definitiv, miercuri, condamnarea la 7 ani de închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu și a dispus achitarea omului de afaceri pentru fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală pentru un teren de 224 de hectare.

Instanța supremă a menținut astfel decizia pronunțată în luna iulie de Curtea de Apel București, decizie atacată apoi de DNA.

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi părţile civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 110/F din data de 12.07.2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 46/1/2020”, este decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Magistrații i-au admis astfel lui Puiu Popoviciu o cerere de revizuire a sentinței de condamnare la închisoare.

„Fapta nu există”

Argumentul Curții de Apel București – prima instanță care l-a achitat pe Popoviciu – a fost că „fapta nu există”.

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel-Aurel, ale cărei efecte au fost extinse și cu privire la inculpații Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ștefan, Șerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraș Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. Anulează sentința penală nr.115/F/23.06.2016 pronunțată de CAB în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr.266/A/02.08.2017 a ICCJ și în rejudecarea laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr.46/1/2020: în temeiul art. 396 alin.5 Cpp rap. la art.16 lit.a, achită pe inculpatul Alecu Ioan Niculae, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată întrucât fapta nu există. Achită pe inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât faptele nu există”, se arată în sentința CAB.

Și ceilalți inculpați din dosar au primit decizie de achitare.

Popoviciu a plecat din țară acum șapte ani, înainte de decizia instanței

În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanță, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

În mai 2023, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție, decizie care a rămas definitivă și la ICCJ.

În consecință, judecătoarea Liana Arsene, care judeca latura civilă a dosarului Băneasa, a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu.

Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, el aflându-se în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze. Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a „suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

Potrivit G4Media, Puiu Popoviciu este ginerele fostului ministru comunist de Interne, Ion Dincă zis Teleagă, ca și Nicoale Badea, fostul patron de la Dinamo. Este proprietarul mallului Băneasa și dezvoltator imobiliar. În trecut alături de un alt magnat, Radu Dimofte, a fost co-proprietar ar francizelor KFC și Pizza Hut și al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton) și Ramada. Între timp, cei doi și-au separat afacerile.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ultima civilizație matriarhală din Europa. Care era statutul bărbaților și ce este matrilocalitatea

Analiza unor eşantioane de ADN vechi de 2.000 de ani a dezvăluit existenţa unor societăţi celtice organizate în jurul femeilor în Marea Britanie în perioada Epocii Fierului, informaţie care confirmă relatările unor istorici din Imperiul…

Vitorul șef al diplomației americane Marco Rubio anunță condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina / Ce spune despre rolul SUA în NATO

Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a făcut apel miercuri la o „diplomație îndrăzneață” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, scrie AFP. „Acest…

Statele Unite interzic un colorant alimentar controversat / Ce știm despre E127

Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produsele alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, despre care se știe de peste 30 de ani că provoacă diverse tipuri…

Data alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa Guvernului: Primul tur va fi în 4 mai 2025. Când începe perioada electorală

Ziua de duminică, 4 mai 2025, va fi data stabilită pentru alegerea Președintelui României, potrivit unui proiect de hotărâre aflat joi pe agenda Palatului Victoria. „Data începerii perioadei electorale va coincide cu momentul intrării în…

Ilie Bolojan explică noua alianță a PNL cu PSD: „Uneori, votul cetățenilor îți joacă feste”

Președintele PNL Ilie Bolojan a afirmat, la Europa FM, că liberalii au fost nevoiți să încheie o nouă alianță cu social-democrații ca urmare a rezultatului alegerilor. Bolojan a admis că, în campania electorală, a spus…

Premierul Recean, despre planurile Kremlinului în Moldova. Care sunt riscurile pentru România și Ucraina

Criza umanitară din Transnistria a fost provocată în mod „artificial” de Kremlin cu scopul de a readuce la putere în Republica Moldova forţe proruse (la alegerile legislative din toamnă) pentru ca Rusia să îşi poată…

Preluarea E.ON Energie de către compania maghiară MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine

Tranzacția ridică probleme de securitate, susține Ministerul Energiei, prin potențialul său de a submina independența energetică a României și de a favoriza influențele externe ostile Uniunii Europene. Ministerul Energiei a anunțat miercuri că a sesizat…

Bancherii din Belgia, puși să jure că vor acționa în mod onest, „ținând cont de interesele clienților și tratându-i corect”

Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara încearcă să consolideze încrederea opiniei publice în industria financiară, transmite Bloomberg, preluată de…

SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private

Miercuri, o rachetă Falcon 9 de la SpaceX a trimis – ca parte a unei misiuni „2 în 1” către Lună – două sonde ale unor companii private care au traiectorii diferite și vor ajunge…

Noua tendință în librăriile lumii: cărți excepțional tipărite, în ediții cu efecte speciale

O nouă abordare editorială, utilizată inițial doar pentru romanele fantastice și de dragoste, începe să fie din ce în ce mai populară pentru mai multe cărți, relatează The New York Times.   Anul trecut, o editură…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.