Guvernul va prelungi plafonarea prețurilor la polițele RCA, inclusiv comisioanele brokerilor la vânzarea acestor asigurări, pentru încă 3 luni, până la data de 31 martie 2025, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul de Finanțe. Deși toți asigurătorii sunt în prezent solvabili, există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative din Parlament, se arată în document.
Prețurile RCA sunt plafonate din primăvara anului 2023, măsură luată de Guvern pentru a opri creșterea prețurilor, după falimentul demarat la Euroins, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați la momentul retragerii licenței. Actuala măsura va expira la 31 decembrie 2024.
În nota de fundamentare, sunt prezentate motivele pentru care Guvernul vrea să prelungească această măsură luată în urmă cu 2 ani.
Totodată, se observă existența în continuare a acelorași împrejurări excepționale, care denotă un dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 decembrie 2024, data la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare, situație cu impact social și economic, printre acestea enumerându-se:
Oficialii ASF, care au elaborat acest proiect, subliniază că speranțele pentru corectarea dezechilibrelor existente este în adoptarea modificărilor propuse la legea RCA, proiect care se află în prezent în dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputaților – Cameră decizională.
Normele de aplicare vor fi emise ulterior intrării în vigoare a legii.
De asemenea, trebuie menționat faptul că BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” ce este luat în calcul la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat.
Totodată, ASF are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate.
Amintim că, pentru a preveni explozia prețurilor în urma falimentului Euroins, statul a decis în primăvara anului trecut să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.
În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.
În prezent, prețurile RCA sunt plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, măsură care este valabilă până la 30 septembrie 2024.