A început „tornada roșie”. Care sunt cadourile perfecte de Crăciun, din punct de vedere economic - HotNews.ro

A început „tornada roșie”. Care sunt cadourile perfecte de Crăciun, din punct de vedere economic - HotNews.ro
📅 2024-12-18

În perioada Crăciunului, oferim adesea cadouri care nu sunt necesare, pentru că simțim presiunea socială de a face acest lucru. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, această presiune crește, iar dacă nu reușim să oferim cadourile, nu ne simțim plăcut. Literatura economică ne poate ajuta să facem cele mai bune alegeri atât pentru buget, cât și din punct de vedere al utilității: cadoul perfect este cel pe care ți-l dorești.

Dacă ați mers în mall zilele acestea, ați dat de aglomerație. Pare că sunt mai mulți oameni decât de obicei, iar oamenii nu afișează bucurie, ci mai degrabă oboseală și stres: trebuie să cumpere cadourile de Crăciun pentru cei dragi și, mai important, să nu ajungă la gunoi.

Joel Waldfogel numește acest fenomen: „tornada roșie”. Aceasta este Moș Crăciun. Vezi cartea: „Scroogenomics: Why You Shouldn’t Buy Presents for the Holidays”.

În ciuda sentimentului de căldură pe care îl trezește în copii, acela de dăruire, unii părinți ajung să se îndatoreze, folosind carduri de credit, doar pentru a îndeplini dorințele celor mici.

Este nevoie de imaginație pentru a-ți da seama dacă copilul de 4 ani ar dori o păpușă sau o mașină de jucărie. Pe măsură ce copilul crește, devine din ce în cel mai greu să faci un cadou pe care să-l aprecieze. Copiii mai mari cer direct, poate, anumite haine la modă. Așa că adulții se simt obligați să le ia ceva, conform cărții citate.

În foarte multe cazuri se ajunge în situația în care anumite cadouri să nu fie dorite de către cei care le primesc. Poate nu-i place bluza cumpărată, ori nu e produsul pe care și-l dorea de fapt, fiind dintr-o altă gamă. Da, se spune că intenția contează. Cel care le primește zâmbește și se preface bucuros de cadoul primit. Zâmbetul fals nu e întâlnit doar la adolescenți, ci și la cei maturi.

Dar e totuși bine să arunci banii pe un produs care poate, mai devreme sau mai târziu, va fi aruncat la gunoi?

Dacă ai cumpărat cadourile cu un card de credit?

Sunt două întrebări valide. A oferi cadouri a devenit o obligație de Crăciun, de aici și problema despre care scriem.

Joel Waldfogel are un exemplu în cartea sa, dar îl adaptăm puțin. Cineva ar fi pasionat de un anumit sport, să spunem că fotbal. O rudă a acelei persoane poate s-ar gândi să-i cumpere un suport de lumânare ca o minge de fotbal în miniatură. Costul: 10 dolari. Valoarea produsului: 0 dolari, minus un zâmbet forțat.

Un alt exemplu: dacă mergi într-un magazin și vezi o bluză care-ți place, la X lei, o cumperi pentru că tu crezi că valorează acea sumă. Dacă un apropiat se duce la același magazin dar ia aceeași bluză, dar altă culoare, și ți-o oferă, deși are același preț, pentru tine nu valorează atât, pentru că nu ți-o doreai pe acea culoare.

Cadoul perfect din punct de vedere economic

În perioada Crăciunului, oferim adesea cadouri care nu sunt necesare, deoarece simțim presiunea socială de a face acest lucru și ne simțim vinovați dacă nu o facem. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, această presiune crește, iar dacă nu reușim să oferim cadourile, nu ne simțim plăcut.

Cadoul perfect este cel pe care ți-l dorești. Asta dacă îți place să primești sau dacă îți dorești ceva. Mulți dintre noi se mulțumesc cu donații către diferite asociații care chiar au nevoie de bani pentru ajutorarea oamenilor sau animalelor.

Banii reprezintă cadoul perfect pentru adulți, conform literaturii economice, dacă nu cunoști exact ce-și doresc apropiații. Dacă știi, echivalentul este acela cu a le da bani. O altă soluție o reprezintă voucherele.

O bluză, încălțăminte, bijuterii, parfum ajută, e adevărat că gestul contează, dar dacă nu sunt dorite, cel mai probabil vor ajunge la gunoi într-un anumit timp. Până la urmă este o problemă și de protecție a mediului.

Poate un cadou frumos de oferit celor dragi este o donație în numele lor către o persoană sau un ONG care are grijă săraci, ori de animalele fără stăpân. Până la urmă, poate despre asta ar trebui să fie Crăciunul: să ajuți o viață sau mai multe dacă poți.

Deținătorii magazinelor de la care cumpărăm sunt cei mai fericiți în perioada asta

Magazinele știu să ne păcălească când vine vorba de cumpărături, din momentul în care le pășim pragul. Totul e marketing. În primul rând, semnele roșii de vânzare atrag atenția, lucru remarcat de experți în neuroștiințe, precum Christian Elger.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle a menționat că a făcut un experiment cu semnele roșii care promovau, de fapt, prețuri normale într-un magazin.

La finalul zilei, acele produse au fost cele mai vândute, deși nu exista o reducere. Magazinele de asemenea folosesc muzică pentru a crea o atmosferă plăcută, în cazul de față ceva cu tentă de Crăciun: clopoței, colinde. Când te simți confortabil nu te gândești la durerea de a cheltui bani.

Alte tehnici țin de:

Găsiți mult mai multe în cartea: „The More of Less”, de Joshua Becker.

În final, despre ce este vorba de Crăciun? Nașterea lui Iisus Hristos. Dacă ești o persoană credincioasă, la asta trebuie să te gândești.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

INTERVIU Luminița Florea, Philip Morris International: am creat un mediu de lucru în care angajații noștri se simt apreciați și valorizați

Sunteți deja de aproape 13 ani în echipa Philip Morris România. Care sunt cele mai importante schimbări pe care le-ați văzut la nivelul organizației în tot acest timp?  M-am alăturat companiei acum aproape 13 ani,…

Fondatorii 5 to go au vândut pachetul majoritar de acțiuni

Fondatorii 5 to go au vândut pachetul majoritar de acțiuni (60%) al rețelei de cafenele. Acesta a fost achiziționat cu circa 30 de milioane de euro de 5tg Invest, un vehicul de investiții al Invenio…

Marcel Ciolacu, la final de mandat: „Activitatea acestui guvern nu a fost una ușoară”. Ce bilanț își face premierul

Creșterea puterii de cumpărare a românilor, consolidarea clasei de mijloc, un model economic bazat pe investiții și dezvoltarea infrastructurii rutiere prin contrucția de autostrăzi se numără pe lista de realizări enumerate de premierul Marcel Ciolacu…

Un bărbat a murit în SUA după ce un urs i-a căzut în cap într-un accident bizar la vânătoare

Un bărbat din statul american Virginia a murit într-un accident bizar la vânătoare, după ce ursul pe care un amic al său l-a împușcat a căzut dintr-un copac și i-a căzut în cap, relatează The…

Cererea mondială de cărbune va atinge în următorii ani noi niveluri record, deși utilizarea lui ar trebui să scadă / Două țări mari cer tot mai mult cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri în fiecare an, cel puţin până în 2027, se arată într-un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care anterior estimase că anul…

fanatik.ro: Alfred Bulai solicită SNSPA să îl reangajeze și să îi plătească despăgubiri. Ce se întâmplă cu dosarul în care a contestat concedierea

Sociologul Alfred Bulai a dat în judecată SNSPA după ce instituția l-a concediat în urma scandalului abuzurilor sexuale. Alfred Bulai este cercetat într-un dosar în care este acuzat pentru fapte de agresiune sexuală și pentru…

Ungaria se află pe o cale fără întoarcere sub conducerea lui Viktor Orban, avertizează un ministru din Polonia

Budapesta a mers prea departe cu sfidarea legilor Uniunii Europene și cu subminarea societății civile și nu va reuși și nu va putea să-și schimbe cursul cât premierul Viktor Orban este la putere, a afirmat…

Andrew și Tristan Tate rămân fără aproape 3 milioane de lire sterline după ce au fost condamnați pentru evaziune fiscală în Marea Britanie

Andrew Tate și fratele său Tristan trebuie să predea aproape 3 milioane de lire sterline autorităților britanice, după ce un judecător a stabilit că aceștia nu au plătit niciun impozit pe venituri de 21 de…

Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Program expozițional de excepție: Ion Țuculescu, Ioan Andreescu, Pictori români uitați și voci contemporane Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță prima ediție din…

Doi jandarmi s-au bătut într-un restaurant din București / Unul dintre ei este în comă la spital

Doi jandarmi din Bucureşti care erau în timpul liber s-au bătut, în noaptea de marţi spre miercuri, într-un local din Bucureşti, transmite News.ro. Potrivit Digi24, incidentul a avut loc într-un restaurant din Capitală, iar unul…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.