În perioada Crăciunului, oferim adesea cadouri care nu sunt necesare, pentru că simțim presiunea socială de a face acest lucru. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, această presiune crește, iar dacă nu reușim să oferim cadourile, nu ne simțim plăcut. Literatura economică ne poate ajuta să facem cele mai bune alegeri atât pentru buget, cât și din punct de vedere al utilității: cadoul perfect este cel pe care ți-l dorești.
Dacă ați mers în mall zilele acestea, ați dat de aglomerație. Pare că sunt mai mulți oameni decât de obicei, iar oamenii nu afișează bucurie, ci mai degrabă oboseală și stres: trebuie să cumpere cadourile de Crăciun pentru cei dragi și, mai important, să nu ajungă la gunoi.
Joel Waldfogel numește acest fenomen: „tornada roșie”. Aceasta este Moș Crăciun. Vezi cartea: „Scroogenomics: Why You Shouldn’t Buy Presents for the Holidays”.
În ciuda sentimentului de căldură pe care îl trezește în copii, acela de dăruire, unii părinți ajung să se îndatoreze, folosind carduri de credit, doar pentru a îndeplini dorințele celor mici.
Este nevoie de imaginație pentru a-ți da seama dacă copilul de 4 ani ar dori o păpușă sau o mașină de jucărie. Pe măsură ce copilul crește, devine din ce în cel mai greu să faci un cadou pe care să-l aprecieze. Copiii mai mari cer direct, poate, anumite haine la modă. Așa că adulții se simt obligați să le ia ceva, conform cărții citate.
În foarte multe cazuri se ajunge în situația în care anumite cadouri să nu fie dorite de către cei care le primesc. Poate nu-i place bluza cumpărată, ori nu e produsul pe care și-l dorea de fapt, fiind dintr-o altă gamă. Da, se spune că intenția contează. Cel care le primește zâmbește și se preface bucuros de cadoul primit. Zâmbetul fals nu e întâlnit doar la adolescenți, ci și la cei maturi.
Dar e totuși bine să arunci banii pe un produs care poate, mai devreme sau mai târziu, va fi aruncat la gunoi?
Dacă ai cumpărat cadourile cu un card de credit?
Sunt două întrebări valide. A oferi cadouri a devenit o obligație de Crăciun, de aici și problema despre care scriem.
Joel Waldfogel are un exemplu în cartea sa, dar îl adaptăm puțin. Cineva ar fi pasionat de un anumit sport, să spunem că fotbal. O rudă a acelei persoane poate s-ar gândi să-i cumpere un suport de lumânare ca o minge de fotbal în miniatură. Costul: 10 dolari. Valoarea produsului: 0 dolari, minus un zâmbet forțat.
Un alt exemplu: dacă mergi într-un magazin și vezi o bluză care-ți place, la X lei, o cumperi pentru că tu crezi că valorează acea sumă. Dacă un apropiat se duce la același magazin dar ia aceeași bluză, dar altă culoare, și ți-o oferă, deși are același preț, pentru tine nu valorează atât, pentru că nu ți-o doreai pe acea culoare.
În perioada Crăciunului, oferim adesea cadouri care nu sunt necesare, deoarece simțim presiunea socială de a face acest lucru și ne simțim vinovați dacă nu o facem. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, această presiune crește, iar dacă nu reușim să oferim cadourile, nu ne simțim plăcut.
Cadoul perfect este cel pe care ți-l dorești. Asta dacă îți place să primești sau dacă îți dorești ceva. Mulți dintre noi se mulțumesc cu donații către diferite asociații care chiar au nevoie de bani pentru ajutorarea oamenilor sau animalelor.
Banii reprezintă cadoul perfect pentru adulți, conform literaturii economice, dacă nu cunoști exact ce-și doresc apropiații. Dacă știi, echivalentul este acela cu a le da bani. O altă soluție o reprezintă voucherele.
O bluză, încălțăminte, bijuterii, parfum ajută, e adevărat că gestul contează, dar dacă nu sunt dorite, cel mai probabil vor ajunge la gunoi într-un anumit timp. Până la urmă este o problemă și de protecție a mediului.
Poate un cadou frumos de oferit celor dragi este o donație în numele lor către o persoană sau un ONG care are grijă săraci, ori de animalele fără stăpân. Până la urmă, poate despre asta ar trebui să fie Crăciunul: să ajuți o viață sau mai multe dacă poți.
Magazinele știu să ne păcălească când vine vorba de cumpărături, din momentul în care le pășim pragul. Totul e marketing. În primul rând, semnele roșii de vânzare atrag atenția, lucru remarcat de experți în neuroștiințe, precum Christian Elger.
Într-un interviu pentru Deutsche Welle a menționat că a făcut un experiment cu semnele roșii care promovau, de fapt, prețuri normale într-un magazin.
La finalul zilei, acele produse au fost cele mai vândute, deși nu exista o reducere. Magazinele de asemenea folosesc muzică pentru a crea o atmosferă plăcută, în cazul de față ceva cu tentă de Crăciun: clopoței, colinde. Când te simți confortabil nu te gândești la durerea de a cheltui bani.
Alte tehnici țin de:
Găsiți mult mai multe în cartea: „The More of Less”, de Joshua Becker.
În final, despre ce este vorba de Crăciun? Nașterea lui Iisus Hristos. Dacă ești o persoană credincioasă, la asta trebuie să te gândești.