Proiectul de lege care va fi introdus în Parlamentul de la Madrid a fost salutat de ministrul Justiției drept „o veste bună pentru democrație”, relatează The Guardian.
Guvernul de stânga al Spaniei a anunțat un proiect de lege care extinde obligația de a publica corecturi la postările platformelor digitale și ale persoanelor influente din social media, în încercarea de a combate dezinformarea.
Executivul spaniol motivează noile modificări legislative prin explozia rețelelor de socializare din ultimii ani care a permis noilor actori să ajungă la audiențe mai mari, dar a generat îngrijorări cu privire la lipsa de reglementare și la răspândirea știrilor false.
Proiectul de lege vine să completeze actualele prevederi legale, introduse în 1984, și vizează utilizatorii de internet care au mai mult de 100.000 de urmăritori pe o singură platformă sau cumulat peste 200.000 pe mai multe platforme, a precizat Ministerul Justiției într-o declarație de presă.
Aceste instituții și platformele care le găzduiesc trebuie să dispună de un mecanism care să faciliteze dreptul cetățenilor de a solicita corectarea publică a informațiilor false sau inexacte care le aduc prejudicii, a declarat ministerul.
Cererea de corectare nu va mai trebui să fie adresată directorului postului, deoarece confirmarea identității acestuia este dificilă pentru multe „pseudo-media”, a declarat ministrul justiției, Félix Bolaños, într-o conferință de presă.
„Facem viața mai dificilă pentru cei care se dedică minciunilor și răspândirii de știri false în fiecare zi și, prin urmare, este o veste bună pentru democrație”, a adăugat Bolaños.
Asociația pentru drepturile consumatorilor FACUA a salutat anunțul, afirmând că acesta le permite oamenilor să „ia măsuri în apărarea onoarei lor”.
Guvernul a atacat frecvent platformele online pentru răspândirea a ceea ce descrie drept „gunoi” motivat politic, care îl vizează pe prim-ministrul socialist Pedro Sánchez și familia sa.
Combaterea dezinformării face parte din planul guvernului de „reînnoire democratică”, lansat la începutul acestui an, după ce un judecător a început să o investigheze pe soția lui Sánchez, Begoña Gómez, pentru presupusă corupție și trafic de influență.
Grupul, cu legături cu extrema dreaptă, care a depus plângerea a recunoscut că aceasta se baza pe relatări media neverificate.
Proiectul de lege trebuie să treacă printr-o fază de consultare înainte de a fi înaintat parlamentului.