Procurorii fac joi, 22 mai, percheziții în București și în județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar de trafic de influență și cumpărare de influență, a transmis DNA într-un comunicat de presă. Ancheta vizează funcționari publici cu atribuții de control din cadrul ANAF, dar și reprezentanți ai unor companii care operează servicii de transport alternativ prin aplicații de tip ridesharing.
18:38Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că unul dintre funcționarii vizați de ancheta DNA este un inspector superior antifraudă din cadrul structurii centrale a ANAF. Acesta a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea o tranșă de 3.000 de euro.
Potrivit acelorași surse, inspectorul ar fi pretins între 15.000 și 20.000 de euro pentru a interveni în vederea soluționării favorabile a unor controale efectuate la o societate de ridesharing.
Mita ar fi fost oferită de reprezentanții unor firme vizate de verificările desfășurate de alți inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), structură în care activează și funcționarul reținut.
Știrea inițială
Procurorii suspectează că, între martie și mai 2025, mai mulți angajați ai ANAF ar fi oferit protecție unor firme care evitau plata taxelor și contribuțiilor către stat. În schimb, aceștia ar fi primit beneficii necuvenite și ar fi închis ochii la nereguli.
„Faptele de corupție investigate sunt presupus a fi comise pentru protejarea și favorizarea unor persoane fizice și juridice care eludează plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate bugetului statului, cu impact negativ asupra serviciilor publice și, astfel, erodarea încrederii în stat, în instituții și în administrația publică”, precizează DNA.
Procurorii efectuează joi percheziții domiciliare în 8 locații din București, Ilfov și Giurgiu. Una dintre ele este sediul unei instituții publice, iar celelalte sunt domiciliile unor persoane fizice și sedii sau puncte de lucru ale unor societăți comerciale. Potrivit Agerpres, instituția publică vizată de percheziții este ANAF.
Într-o reacție transmisă HotNews, conducerea ANAF afirmă că susţine necondiţionat demersurile organelor de urmărire penală:
„În legătură cu informaţiile apărute în mass-media despre percheziţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sediul ANAF, facem următoarele precizări:
Prin politica de toleranţă zero faţă de corupţie, conducerea ANAF susţine necondiţionat demersurile organelor de urmărire penală şi asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii şi combaterii acestui flagel.
Reafirmăm hotărârea ANAF de a menţine un grad ridicat de încredere şi de a respecta standardele de integritate şi corectitudine asumate, promovând totodată profesionalismul și etica în toate activitățile sale”, precizează comunicatul.