Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat joi, 22 mai, că susține reducerea subvențiilor acordate partidelor politice, dar a atras atenția că cele mai mari pierderi de bani publici nu se regăsesc în această zonă.
„Da, eu sunt pentru (tăierea subvențiilor – n.r.), și pentru a discuta unde pot să meargă banii ăștia, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo. Noi vorbim de 30 de miliarde de lei (deficitul bugetar – n.r.) şi sumele de care spuneţi dumneavoastră sunt câteva zeci de milioane. Sunt şi ei nişte bani, dar trebuie să ne uităm la 30 de miliarde de lei”, a afirmat Nicușor Dan, răspunzând unei întrebări privind posibilitatea reducerii fondurilor publice alocate partidelor, la Gala RePatriot.
Întrebat unde se duc, în opinia sa, cei mai mulți bani care se „pierd anapoda”, Nicușor Dan a evitat să ofere un răspuns concret, precizând că va reveni cu detalii după consultări politice.
„Am niște răspunsuri, dar o să vi le dau după ce discut cu partidele”, a precizat președintele ales.
Întrebat și despre reformarea sistemului de pensii, Nicuşor Dan a arătat că, de duminică până azi, nu a avut discuţii despre procesul de recalculare.
În anul 2024, partidele politice au primit aproximativ 380 de milioane de lei sub formă de subvenții – un record istoric –, la care s-au adăugat fondurile rambursate pentru campaniile electorale, potrivit datelor AEP și unei analize Snoop.ro.
În conferința lui de presă de final de mandat de miercuri, la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan a fost întrebat de reporterul HotNews despre subvențiile încasate de partide de la bugetul de stat și dacă se gândește să ceară Parlamentului limitarea banilor cheltuiți ca publicitate electorală și a declarat că, în opinia lui, „sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate”.
Reporterul HotNews Laurențiu Ungureanu i-a adus în vedere că, potrivit unei investigații realizate de jurnalistul Cristian Andrei de la Snoop, finanțarea partidelor din impozitele și taxele oamenilor și ale firmelor din România a crescut de 26 de ori în opt ani și a ajuns să coste aproape 380 de milioane de lei pe an, iar suma se referă exclusiv la subvenția încasată de la bugetul de stat, fără a lua în seamă sumele primite ca rambursare după campaniile electorale, unde apar zeci de milioane de euro.
Întrebat în acest context dacă va reduce banii de la partide și dacă se gândește să ceară Parlamentului limitarea banilor cheltuiți ca publicitate electorală, Ilie Bolojan a răspuns: „Consider că sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în așa fel încât, după modelul fundațiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide pentru a fi mai competitivi, mai profesioniști, pe partea de traininguri, pe partea de schimburi de experiență, pentru că în felul acesta această investiție, practic, care se face din banii publici, se va întoarce, prin serviciile pe care acești oameni le vor aduce țării noastre acolo unde sunt pe un post, în favoarea cetățenilor”.