Turcia a lansat o campanie națională de cântărire a oamenilor în spațiile publice, cu scopul de a combate obezitatea, acțiune care a atras critici și ironii pe rețelele de socializare, relatează joi agenția EFE, conform Agerpres.
Obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate în Turcia. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în această țară în anul 2023 o treime dintre adulți erau obezi, rata cea mai ridicată în rândul țărilor europene și care, în plus în cazul Turciei, a crescut constant după anul 1990, când numai aproximativ o cincime dintre adulți erau considerați obezi.
În urmă cu zece zile, ministrul turc al sănătății, Kemal Memisoglu, a anunțat că, în cadrul unui program național lansat în toate provinciile țării, lucrătorii din domeniul sănătății vor începe să măsoare înălțimea, greutatea și indicele de masă corporală (IMC) al cetățenilor în piețe, în spații în aer liber și la evenimente publice.
„Pe baza acestor măsurători, oamenii pot obține direct o fișă informativă care le indică dacă intră în categoria celor obezi. Cei identificați ca fiind obezi sunt îndrumați către un dietetician din orașul lor”, a explicat un medic endocrinolog, Ilhan Ietkin, membru în conducerea Fundației Turce împotriva Obezității (TOV).
În perioada scursă de atunci, personalul sanitar a ieșit pe străzi și în piețe cu obiectivul de a cântări 10 milioane de persoane până pe 10 iulie, pentru binele sănătății publice, o campanie primită însă cu glume pe rețelele de socializare.
„Dragi tineri, citesc ce scrieți pe rețelele de socializare. Mesajele sunt foarte amuzante, dar problema excesului de greutate este serioasă”, a reacționat ministrul turc al sănătății pe contul său de X.
El este susținut de medicul endocrinolog Ilhan Ietkin, conform căruia obezitatea este o problemă foarte serioasă în Turcia și Ministerul Sănătății ar trebui să ia măsuri mai ferme pentru a o combate. „Într-o țară care ocupă primul loc în Europa la obezitate, acest lucru este desigur insuficient pentru a crește gradul de conștientizare”, a mai spus același medic despre campania în desfășurare.
Acesta crede că metoda cea mai eficientă de combatere a obezității este educația încă din copilărie în școli și un proces constant de readucere în atenție a acestei probleme, astfel încât gradul de conștientizare a ei în rândul populației să nu scadă.
„Ceea ce o instituție precum Ministerul Sănătății ar trebui să facă este să elaboreze o strategie care să implice toate sectoarele societății în combaterea acestui fenomen, să crească nivelul de educație și să creeze condițiile pentru un mod de viață activ”, sugerează expertul citat.
Conform estimărilor OMS, dacă tendința nu se schimbă, în Turcia jumătate dintre femei și o treime dintre bărbați vor fi obezi până în anul 2030.
În această țară a fost de asemenea observată o dublare a ratei obezității infantile în ultimii 30 de ani, prin urmare bolile cardiovasculare, diabetul și alte afecțiuni vor deveni și mai frecvente în viitor.
Dar campania de cântărire a populației a primit critici și în presă, de pildă cotidianul Evrensel considerând-o mai degrabă o „vânătoare de obezi” decât o luptă împotriva obezității. „Combaterea obezității nu ar trebui să se transforme într-o ‘vânătoare’ publică de persoane supraponderale”, scrie acest ziar.